back to top
20.6 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

20.6 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

ΓΓ ΝΑΤΟ: Η προκλητική στάση της Τουρκίας θα έχει κόστος

Διαβάστε επίσης

Σε διαδικτυακή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το ΝΑΤΟ, η Γερμανική Εταιρία για την Εξωτερική Πολιτική (Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik – DGAP) και Ινστιτούτο Brookings, ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, συμμετείχε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ επεσήμανε ότι ιδιαίτερη έμφαση, στο μέλλον, δε θα δοθεί μόνο στη συνεργασία των εταίρων σε στρατιωτικό, αλλά και σε πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο. Έκανε εκτενή αναφορά στην καταπολέμηση των κυβερνοεπιθέσεων, αλλά και της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας, και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια.

Υπογράμμισε ότι στο επίκεντρο της ατζέντας 2030 της Συμμαχίας βρίσκεται ο τρόπος αντιμετώπισης αυταρχικών καθεστώτων, όπως της Ρωσίας και της Κίνας.

Αναφερόμενος στη στήριξη της Ρωσίας στον λευκορώσο πρόεδρο, Λουκασένκο, μετά την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair και τη σύλληψη του Προτασέβιτς, κάλεσε σε άμεση απελευθέρωσή του και τόνισε ότι ορθώς η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις, ενώ αναφορικά με την Ουκρανία απάντησε ότι το ΝΑΤΟ προσφέρει ισχυρή βοήθεια στη χώρα σε πολιτικό και πρακτικό επίπεδο, και για την ώρα δεν είναι απαραίτητη η ενίσχυση στρατευμάτων στην περιοχή.

Ερωτηθείς για την Τουρκία, τόνισε ότι πρέπει οι σύμμαχοι να κάνουν την Άγκυρα να κατανοήσει ότι η όποια προκλητική στάση της θα έχει κόστος. Επεσήμανε ότι το NATO βασίζεται σε αξίες, όπως η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, τις οποίες όλα τα μέλη οφείλουν να σέβονται, αλλά υπογράμμισε τη γεωπολιτική σημασία της γείτονος, λέγοντας ότι είναι ο μοναδικός σύμμαχος που συνορεύει με το Ιράκ και τη Συρία, και τη σημασία της για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτκής κρίσης.

Αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί πλατφόρμα συζήτησεις διενέξεων, όπως αυτή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, συμπληρώνοντας ότι η συνδρομή του ΝΑΤΟ οδήγησε στην αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή το τελευταίο διάστημα, με στόχο την αποτροπή ατυχημάτων.

Δήλωσε αισιόδοξος για την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν, ενώ τόνισε ότι έχουν αυξηθεί οι αμυντικές δαπάνες όλων των μελών και κυρίως της ΕΕ, κάτι που θα πρέπει να συνεχιστεί, επισημαίνοντας, εντούτοις, ότι η Ένωση δε μπορεί να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ, το οποίο είναι απαραίτητο για την ασφάλειά της, σαφής αναφορά στη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα