back to top
35.4 C
Athens
Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2024

35.4 C
Athens
Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2024

Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ: «Όραμα Ανάπτυξης – Εμβληματικές Επενδύσεις»

Διαβάστε επίσης

Το 5ο Οικονομικό Φόρουμ με τον τίτλο «Όραμα Ανάπτυξης – Εμβληματικές Επενδύσεις», που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας πραγματοποιείται σήμερα, διαδικτυακά. Αποτελεί συνέχεια του περσινού επιτυχημένου φόρουμ, το οποίο διοργανώθηκε στο Βερολίνο, μετά από πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Κωνσταντίνος Μαραγκός, πρόεδρος Ελληνογερμανικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, επεσήμανε ότι, παρά την πανδημία, η Γερμανία παραμένει ο σημαντικότερος στρατηγικός επενδυτικός εταίρος της χώρας μας, είναι ο δεύτερος σημαντικότερος προορισμός για τις ελληνικές εξαγωγές και κατέχει την πρώτη θέση στην τουριστική αγορά της Ελλάδας, με 4 εκατομμύρια αφίξεις ετησίως και 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε τουριστικές εισπράξεις -αναλογία άνω του 16% των συνολικών τουριστικών εισπράξεων της Ελλάδας.

Στο επίκεντρο της διμερούς συνεργασίας, τόνισε, βρίσκεται το τρίπτυχο Οικονομία-Οικολογία-Ψηφιοποίηση, στο πλαίσιο του οποίου δίνεται έμφαση στην έρευνα, την καινοτομία, τις βέλτιστες πρακτικές, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την απολιγνιτοποίηση. Η Γερμανία μπορεί να συνδράμει σε επενδυτική ικανότητα, τεχνολογία και πολυετή εμπειρία, συμπλήρωσε.

Η Μαρία Μαρινάκη, πρέσβης της Ελλάδας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, τόνισε ότι, το 2020, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 4,69%. Αφορούν, κυρίως, ιατροφαρμακευτικά προϊόντα και φρούτα και λαχανικά, παρά τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και τις χερσαίες μεταφορές, λόγω της πανδημίας, ενώ και το Α’ τρίμηνο του 2021 σημειώθηκε αύξηση 23,37% των ελληνικών εξαγωγών στη Γερμανία. Πεδία ενδιαφέροντος για περαιτέρω συνεργασία αποτελούν, όπως είπε, η έρευνα, η καινοτομία, η τεχνολογία, τα logistics, η ενέργεια, η απολιγνιτοποίηση, ο ιατροφαρμακευτικός κλάδος, το real estate, η διαχείριση αποβλήτων, οι μεταφορές, η ηλεκτροκίνηση, ο τουρισμός, τονίζοντας τη σημασία των επενδύσεων σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως η silver economy που θα απευθύνεται σε άτομα άνω των 60, ο θρησκευτικός, ο ιαματικός, ο περιπατητικός και ο γαστρονομικός τουρισμός.

Ο Dr. Ernst Reichel, Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι η Γερμανία παραμένει η μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, συνδράμοντας, παράλληλα, στον εκσυγχρονισμό της χώρας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

“Από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0” αναδύονται νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και ανάπτυξη, με επίκεντρο την ψηφιοποίηση και την πράσινη ενεργειακή μετάβαση”, τόνισε, κάνοντας αναφορά στο project ηλεκτροκίνησης στην Αστυπάλαια σε συνεργασία με τη VolksWagen, την επένδυση της Fraport σε 14 περιφερειακά αεροδρόμια και τη γερμανική συνδρομή στην απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία.

Ο Norbert Barthle, Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης & Εντεταλμένος της Καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, από πλευρά του, τόνισε ότι οι επενδυτές χρειάζονται ένα ασφαλές πλαίσιο για τον προγραμματισμό των επενδύσεων. «Αυτό απαιτεί αποτελεσματική διοίκηση, σταθερό πλαίσιο για τη φορολόγηση και την απασχόληση και ταχείες εξωδικαστικές διαδικασίες. Προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επίσπευση των αδειοδοτήσεων», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας τη σημασία της ψηφιοποίησης.

«Σημαντικό ρόλο σε αυτό μπορούν να διαδραματίσουν οι Δήμοι, καθώς οι αποκεντρωμένες δομές ευνοούν την τοπική ανάπτυξη», είπε, ενώ τόνισε ότι στη Γερμανία έχει αποδειχθεί ότι οι Δήμοι μπορούν να προσελκύσουν επενδυτές μόνοι τους.

Ο κ. Barthle επεσήμανε και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην κυκλική οικονομία και τη διαχείρηση αποβλήτων, ζητήματα που παραμένουν προκλήσεις για τους δήμους και τις κονότητες.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογράμμισε ότι τα στοιχεία σε όρους ΑΕΠ, διατήρησης θέσεων εργασίας και βιωσιμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων είναι πολύ καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, παρά την πανδημία, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές, τη βιομηχανική παραγωγή και τις επενδύσεις.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χώρα, κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, οδήγησε σε αύξηση των αποταμιεύσεων στις ελληνικές τράπεζες, δημιουργώντας την προσδοκία μίας καλύτερης επόμενης ημέρας. «Η ανάκαμψη που αναμένουμε θα περιλαμβάνει την αναβαλλόμενη κατανάλωση των νοικοκυριών, που εδώ και μήνες αποταμιεύουν, και τις επενδύσεις που αναβλήθηκαν», είπε.

«Οι θετικές εξελίξεις συνδέονται και με την αλλαγή της επενδυτικής μας πολιτικής στο σχέδιο ανάκαμψης της χώρας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση όλων των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

Σημαντική παράμετρος, παρατήρησε, είναι η αναστροφή του παραγωγικού (brain drain) και του επενδυτικού κενού που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο 2010-2019, αλλά και η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, πρώτον, μέσω της μείωσης του κινδύνου της χώρας μετά την κρίση χρέους (μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων και συνετή δημοσιονομική πολιτική), δεύτερον, μέσω της μείωσης του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους (μείωση ασφαλιστικών εισφορών, πιο προσιτό εργατικό κόστος, μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και μερισμάτων), και, τρίτον, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και της επίσπευση των αδειοδοτήσεων και της απονομής δικαιοσύνης.

Τέλος, επεσήμανε τη σημασία της ψηφιοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών, αναφέροντας τα παραδείγματα των ψηφιακών βιβλίων των επιχειρήσεων και της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα