back to top
35 C
Athens
Πέμπτη, 22 Αυγούστου, 2024

35 C
Athens
Πέμπτη, 22 Αυγούστου, 2024

Η πολτοποίηση βιβλίων γίνεται βάσει νόμου

Διαβάστε επίσης

Η πολτοποίηση αδιάθετων βιβλίων, μετά από το κλείσιμο κάποιου εκδοτικού οίκου, πραγματοποιείται λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας. Ο νόμος ισχύει εδώ και χρόνια, ωστόσο, μετά το σάλο, που προκλήθηκε στα social media από καταγγελίες ότι χιλιάδες βιβλία που βρίσκονταν στις αποθήκες των εκδόσεων «Γαβριηλίδη», πολτοποιήθηκαν, άνοιξε ο δημόσιος διάλογος.

Τις καταγγελίες συγγραφέων ακολούθησαν και παρεμβάσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Εταιρεία Συγγραφέων, από την πλευρά της, ζητά από την πολιτεία την αλλαγή νόμων ή φορολογικών διατάξεων, που επιτρέπουν ενέργειες αυτού του είδους. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν συγγραφείς σε αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα, βιβλία που βρισκόταν στις αποθήκες των εκδόσεων Γαβριηλίδη, πολτοποιήθηκαν έπειτα από τον θάνατο του εκδότη και την κατάσχεσή τους από τις πιστώτριες Τράπεζες.

«Οι επιχειρήσεις, που για οποιονδήποτε λόγο κλείνουν, αναγκάζονται να προβούν σε αυτή την πρακτική λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας και των φορολογικών διατάξεων», θα πει στον Αθήνα 9.84, ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας. «Πρόκειται για μια, επιεικώς, αποκρουστική πρακτική ακόμα και αν δικαιολογείται από τις συνθήκες. Η νομοθεσία ορίζει ότι τα κατασχεμένα βιβλία πρέπει να καταστραφούν διαφορετικά θα θεωρηθεί ότι αποτελούν περιουσιακά στοιχεία μιας εταιρείας που διαλύεται και θα φορολογηθεί. Παράλληλα απαγορεύεται και η δώρηση  αυτών των βιβλίων. Αυτό που ζητάμε είναι η πολιτεία να αναζητήσει άλλους τρόπους ώστε να μη αναγκάζονται οι επιχειρήσεις να καταστρέφουν βιβλία, μια πρακτική που θυμίζει άλλες καταστάσεις και εποχές και να υπάρχει η δυνατότητα αυτά τα βιβλία που κατάσχονται να διανεμηθούν σε σχολεία, βιβλιοθήκες, ιδρύματα κλπ.». 

Χαρακτηριστική είναι η παρομοίωση, του κ. Χουλιάρα για το πως νιώθει ένας συγγραφέας όταν πολτοποιούνται τα βιβλία του.

«Είναι σαν να βρίσκεσαι στην λεωφόρο Μεσογείων και να πνίγεται το παιδί σου. Το θέμα είναι τραγικό είτε το προσεγγίσεις ως συγγραφέας, είτε ως αναγνώστης. Η σχέση του ανθρώπου με το βιβλίο είναι μια σχέση αγάπης», αναφέρει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα του εκδοτικού οίκου Στρατίκη, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Δεν είναι έκπληξη η πολτοποίηση των βιβλίων που κατασχέθηκαν στις αποθήκες των εκδόσεων Γαβριηλίδη. Το απόθεμα υλικών και/ή προϊόντων εταιρείας υπό διάλυση πρέπει να καταστραφεί βάσει νόμου. Αλλιώς πληρώνει πρόστιμο ή επιπλέον φόρο η εταιρεία. Επίσης απαγορεύεται ρητώς να δωρίσει ή έστω να πετάξει τα καταστρεπτέα.
Συντάσσει μάλιστα και πιστοποιητικό καταστροφής που κοινοποιείται στον έφορο και με αυτό απευθύνεται πρόσκληση να παραστεί στην πολτοποίηση ή καταστροφή του εμπορεύματος κάποιος υπάλληλος ως μάρτυρας.
Εκ πείρας μιλώντας, όταν κάνεις στην εφορία επίδοση τέτοιου εγγράφου, οι ίδιοι οι εφοριακοί αγανακτούν, οι νόμοι που ευνοούν με τέτοιους ελεεινούς τρόπους τους πιστωτές είναι από άλλο πλανήτη. Αλλά έτσι είναι εδώ και χρόνια», τονίζεται.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα