back to top
20.2 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

20.2 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Βασικά θέματα: Οι εκλογές στο Ιράν με τους τέσσερις από τους πέντε συνολικά υποψήφιους που καλούνται να διαδεχτούν τον πρόεδρο της χώρας, Χασάν Ρουχανί να θεωρούνται σκληροπυρηνικοί είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για μείξη εμβολίων – Ιταλία: Η μείξη εμβολίων κατά της Covid 19 έχουν εξελιχθεί σε μια «τοξική συνταγή» για την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι καθώς ένας μεγάλος αριθμός Ιταλών έχουν ξεκινήσει να αποφεύγουν την ανοσοποίησή τους, αναφέρουν οι Financial Times. Οι ιταλικές αρχές την περασμένη εβδομάδα απαγόρευσαν το εμβόλιο της AstraZeneca για όσους είναι κάτω των 60 ετών. Την ίδια στιγμή, επιδίωξαν να επιβάλλουν MRNA εμβολιασμό με σκευάσματα της Pfizer και Moderna, ως τη δεύτερη δόση για ένα περίπου εκατομμύριο πολίτες που είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της Οξφόρδης. Οι κινήσεις αυτές προκλήθηκαν από τον θάνατο 18χρονης κοπέλας, που πέθανε από σπάνια θρόμβωση δύο εβδομάδες μετά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Αλλά η αλλαγή στις συστάσεις προκάλεσε πανικό στους πολίτες με τον κόσμο να ακυρώνει μαζικά τα ραντεβού για εμβολιασμό. Ο πανικός προήλθε και από δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Μάρκο Καβαλιέρι στην Repubblica, που παρερμηνεύθηκαν, με εκείνον να εμφανίζεται να λέει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει άμεσα να απαγορευθεί. Ο ΕΜΑ επανέλαβε αυτή την εβδομάδα τη σύσταση για τα πλεονεκτήματα του AstraZeneca ότι είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο η ιταλική κυβέρνηση επικρίθηκε έντονα για την αποτυχία περιορισμού της σύστασης για το εν λόγω εμβόλιο για τις νεότερες ηλικίες και για τη μετάδοση διφορούμενων μηνυμάτων σε ό,τι αφορά τη χρήση του εν λόγω εμβολίου που είχε απαγορευθεί σε άλλες χώρες για συγκεκριμένες και κατά κύριο λόγο νεότερες ηλικίες. Η ιδέα του επιβεβλημένου κοκτέιλ εμβολίων προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις στην Ιταλία με αρκετές περιφέρειες της χώρας να στέλνουν το μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούν τις οδηγίες της κεντρικής κυβέρνησης και δεσμεύθηκαν να προσφέρουν στους πολίτες τους άλλο εμβολιο για τη δεύτερη δόση τους. Χθες μετά την αύξηση του αριθμού των πολιτών που αρνούνταν το κοκτέιλ εμβολίων και με μόλις το 24% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο, οι αρχές της Ρώμης πρότειναν να ακολουθηθεί το «Ισπανικό μοντέλο». Σύμφωνα με αυτή την πολιτική, ο κόσμος μπορεί να επιλέξει για δεύτερη δόση το AstraZeneca ανεξαρτήτως ηλικίας, αφού υπογράψει ένα συγκεκριμένο έγγραφο σε περίπτωση παρενεργειών.

Η Γαλλία έχει ήδη εγκρίνει τη μείξη του AstraZeneca με mRNA εμβόλια για τους κάτω των 55 ετών, αλλά είναι υποχρεωτικό για μικρό μέρος του πληθυσμού σε σχέση με την Ιταλία.

Από την πλευρά του ο Φράνκο Λοκατέλι, ο επικεφαλής του συμβουλίου Υγείας της Ιταλίας επέμεινε ότι πρώιμες έρευνες έχουν δείξει πως η μείξη εμβολίων ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, πρώιμα αποτελέσματα έρευνας που δημοσίευσε το επιστημονικό περιοδικό The Lancet τον περασμένο μήνα έδειξαν ότι η μείξη εμβολίων πολλαπλασιάζει τις παρενέργειες και γι αυτό το λόγο «έχει αρκετά βραχυπρόθεσμα μειονεκτήματα». Η έλλειψη ξεκάθαρων στοιχείων για τις επιπτώσεις οδήγησε αρκετά ΜΜΕ στην Ιταλία να επικρίνουν την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς για το AstraZeneca.

Ακόμα και η απόφαση της Ιταλίας να δώσει την ευκαιρία στους νεότερους κάτω των 16 ετών να εμβολιαστούν χωρίς ραντεβού με οποιοδηποτε εμβόλιο επίσης επικρίθηκε εντός και εκτός της χώρας.

Για Ιράν: «Εκλογές στο Ιράν: Διαμετρικά αντίθετες απόψεις έχουν οι βασικοί υποψήφιοι» αναφέρουν οι FT.

«Υποψήφιο χωρίς αντίπαλο»: έτσι αποκαλεί ο ιρανικός μεταρρυθμιστικός Τύπος τον Εμπραΐμ Ραϊσί, κι ας είναι επισήμως ο 60χρονος επικεφαλής της ιρανικής δικαστικής Αρχής ένας από τους συνολικά έξι υποψήφιους στις σημερινές προεδρικές εκλογές στο Ιράν. Γιατί το ιρανικό Συμβούλιο των Φρουρών φρόντισε εκ των προτέρων να προσφέρει σε δίσκο τη νίκη σε αυτόν τον στενό σύμμαχο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που είχε εξασφαλίσει 38% των ψήφων στις προηγούμενες ιρανικές προεδρικές εκλογές, το 2017. Τότε είχε επανεκλεγεί τελικά ο μετριοπαθής Χασάν Ροχανί – δεν έχει δικαίωμα τρίτης θητείας. Αυτή τη φορά, το Συμβούλιο των Φρουρών απέκλεισε από την κάλπη όλους τους μετριοπαθείς και μεταρρυθμιστές που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν τον Ραϊσί. Ενας ακόμα λόγος για τους νέους, μορφωμένους ψηφοφόρους, πρωτίστως στις πόλεις, να απόσχουν από τις σημερινές εκλογές: η συμμετοχή πιθανόν να είναι κάτω από το 40%, η χαμηλότερη μετά την Ισλαμική Επανάσταση. Από τους συνολικά 600 υποψήφιους, ανάμεσά τους και 40 γυναίκες, το ιρανικό Συμβούλιο ενέκρινε μόλις επτά, όλοι άνδρες, πέντε σκληροπυρηνικούς, έναν μετριοπαθή και έναν μεταρρυθμιστή: ο μεταρρυθμιστής Μοχσέν Μεχραλιζαντέχ αποσύρθηκε προχθές από την κούρσα, απέμεινε λοιπόν μόνο ο Αμπντολνασέρ Χεματί, πρώην κεντρικός τραπεζίτης του Ιράν, για το κοινώς λεγόμενο «ξεκάρφωμα». Εκτός συνταρακτικού απροόπτου, νικητής χάρη στην ψήφο των θρησκευόμενων, φτωχότερων στρωμάτων θα στεφθεί ο υπερσυντηρητικός Εμπραΐμ Ραϊσί, ένας σιίτης κληρικός που παρουσιάζεται ως «ο αντίπαλος της διαφθοράς, της αναποτελεσματικότητας και της αριστοκρατίας» και υπόσχεται να πολεμήσει ανελέητα τη φτώχεια. Αλλωστε η οικονομία, η οποία έχει πληγεί βαριά από τις αμερικανικές κυρώσεις που επανέφερε η κυβέρνηση Τραμπ μετά την αποχώρησή της από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το 2018, είναι για τους Ιρανούς το πιεστικότερο εσωτερικό ζήτημα: συρρικνώθηκε πέρυσι κατά 5%, έχει να εμφανίσει ανάπτυξη από το 2017. Οι τιμές των βασικών αγαθών, όπως το ψωμί και το ρύζι, αυξάνονται καθημερινά, το κρέας έχει φτάσει να κοστίζει το ισοδύναμο των 33 ευρώ το κιλό, όταν ο μέσος μισθός αντιστοιχεί σε περίπου 177 ευρώ.

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση της οικονομίας μέσω της πυρηνικής διπλωματίας: η οποιαδήποτε αναβίωση της συμφωνίας του 2015 θα σημάνει και χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων. Το θέμα, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Βιέννη μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, μονοπώλησε το τελευταίο ντιμπέιτ ανάμεσα στους προεδρικούς υποψήφιους. «Τι θα συμβεί αν πέσει η εξουσία στα χέρια των σκληροπυρηνικών;» ρώτησε ευθέως ο μετριοπαθής Χεματί τον Ραϊσί. «Θα υπάρξουν νέες κυρώσεις με μεγαλύτερη διεθνή συναίνεση», πρόσθεσε κατηγορώντας τον Ραϊσί και τους υπόλοιπους σκληροπυρηνικούς ότι δεν επιθυμούν άρση των κυρώσεων γιατί αυτή θα ζημίωνε δυνάμεις εντός του Ιράν (βλ. Φρουρούς της Επανάστασης) που κερδίζουν από αυτές.

Για δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Αρκετά πρωτοσέλιδα στον βρετανικό Τύπο επικεντρώνονται στην ομολογία του συζύγου της Κάρολαιν ότι αυτός είναι ο δολοφόνος της.

«Ναι, τη σκότωσα» ο τίτλος της Daily Mail. Ο σύζυγος της βρετανίδας νύφης, που δολοφονήθηκε στην Ελλάδα προχώρησε σε εξομολόγηση – βόμβα.

Ο Έλληνας σύζυγος ομολογεί τη δολοφονία της Βρετανίδας συζύγου του, αναφέρει η Daily Express.

Στην Τουρκία: Την τουρκική θέση σε σχέση με τους S-400 δεν έχει αλλάξει και δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτό φέρεται να είπε στον Τζο Μπάιντεν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν αναφέρει η Sabah. Ο Ερντογάν τόνισε, επίσης, ότι η Τουρκία θα αναλάβει «πολύ περισσότερες ευθύνες» στο Αφγανιστάν μόλις ολοκληρωθεί η αποχώρηση των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων από τη χώρα, ως το τέλος του έτους.

Στην Κύπρο: Υπογράφουν ως «We Are Reporting Group». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία πολιτών, στην οποία συμμετέχουν νομικοί, ακτιβιστές και επιχειρηματίες. Ισχυρίζονται ότι στις τελευταίες εκλογές των Τουρκοκυπρίων, τον Οκτώβριο του 2020, η Άγκυρα παρενέβη με αμφιλεγόμενα μέσα υπέρ του Ερσίν Τατάρ, ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, ο οποίος και ανακηρύχθηκε τελικά νικητής της αναμέτρησης. Εκτιμούν ότι για τρεις ολόκληρες εβδομάδες πριν από την ημέρα της κάλπης μία προεκλογική ομάδα πιστή στον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι είχε εγκατασταθεί στην Κύπρο, προκειμένου να στηρίξει τον εκλεκτό της Άγκυρας και να παρεμποδίσει, αλλά και να εκφοβίσει τους κύριους αντιπάλους του Τατάρ, δηλαδή τον Μουσταφά Ακιντζί και τον Σερντάρ Ντενκτάς αναφέρει η DW.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα