back to top
28.1 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

28.1 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Ποιοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών

Διαβάστε επίσης

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τις αποφάσεις σχετικά με την υποχωρητικότητα του εμβολιασμού όπως ανακοίνωσε χθες είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Η κυβερνητική εκπρόσωπος συνέστησε υπομονή, μέχρι την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τις επαγγελματικές ομάδες που θα κριθεί απαραίτητο να προχωρήσουν σε υποχρεωτικό εμβολιασμό προκειμένου να  επιτελέσουν το έργο τους χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες.

Η εφαρμογή του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού ορισμένων ομάδων επαγγελματιών θέτει την μάχη κατά της πανδημίας σε μια νέα περίοδο κανονικότητας, ενώ τα  ημερήσια κρούσματα του νέου κορονοιού ξεπέρασαν χθες τα 2.000 και η χώρα βρίσκεται εμπρός στην απειλή ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας με την άκρως μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα.

Οι πληροφορίες εικάζουν ότι εντός του Ιουλίου θα ξεκινήσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός  με το προσωπικό στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Θα ακολουθήσει το προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας (γιατροί και υγειονομικοί), που θα εμβολιαστούν υποχρεωτικά είτε στο τέλος Αυγούστου είτε στις αρχές του φθινοπώρου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές όσοι επιμείνουν να μην εμβολιαστούν, δεν θα απολυθούν από τα νοσοκομεία ή τις μονάδες υγείας, θα μεταφερθούν ωστόσο σε θέσεις χωρίς επαφή με το κοινό.

Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες οι κατηγορίες πολιτών των οποίων επίσης  συζητείται η ένταξη τους στο πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι:

Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων 

Οι στρατεύσιμοι

Τα Σώματα Ασφαλείας

Και οι αθλητές ερασιτεχνικών και επαγγελματικών σωματείων

Επίσης, στην τακτική ενημέρωση την προσεχή Δευτέρα, θα δοθούν και οι οδηγίες σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα για το πώς θα κλείνεται το ραντεβού και πώς θα εξασφαλίζεται η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων ενόψει έναρξης, την επόμενη εβδομάδα, της πλατφόρμας των ραντεβού για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών, μετά από γονεϊκή συναίνεση.

 

Όσον αφορά το ενδεχόμενο επαναξέτασης της απόφασης για λειτουργία από 15 Ιουλίου μικτών και αμιγών χώρων εστίασης και διασκέδασης, η κ. Πελώνη τόνισε ότι «η πανδημία δεν είναι γραμμική κατάσταση, είναι δυναμική την οποία πάντα παρακολουθούμε και αξιολογούμε όλα τα δεδομένα σε συνεργασία με την Επιτροπή». «Έχει ανακοινωθεί το πλαίσιο για το πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης και διασκέδασης και σε κάθε περίπτωση θα αξιολογηθούν τα επίκαιρα δεδομένα και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα η κ. Πελώνη τόνισε ότι «κατέγραψε τις τελευταίες ημέρες επιβάρυνση».

«Το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των συμπολιτών μας που προσβάλλονται από τον ιό, στα 27 έτη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο Νότιο Τομέα Αθηνών -όπου εντοπίζεται ιδιαίτερα αυξημένη θετικότητα- το 66% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 15 έως 24 ετών», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι περισσότερα από τα μισά κρούσματα σε νέους κάτω των 30 ετών προέρχονται -όπως προκύπτει από τις ιχνηλατήσεις – από χώρους διασκέδασης. Υψηλό -πάνω από 30%- είναι και το ποσοστό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων που αναφέρουν σαν πιθανή πηγή έκθεσης, τη συμμετοχή τους σε συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο».

Για τα Self test

H κ. Πελώνη έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην σημασία του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σημειώνοντας ότι «πάνω από 60% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται χάρη στα self-test».
Υπογράμμισε ότι «όλοι οι νέοι 18-30 ετών και όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που δεν έχουν εμβολιαστεί, μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν από τα φαρμακεία έως μεθαύριο Σάββατο 4 self-test για τον μήνα Ιούλιο» και πρόσθεσε ότι «η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος κάθε συμπολίτη μας που προσβάλλεται από τον ιό και βεβαίως στον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε πάντως ότι «μόνη λύση παραμένει ο εμβολιασμός» και υπογράμμισε ότι «η λύση αυτή γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, καθώς έχει εισβάλει και στη χώρα μας και αναμένεται να επικρατήσει το επόμενο διάστημα η μετάλλαξη Δέλτα, που είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού και 60% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος».

«Στόχος είναι το επόμενο διάστημα, να πειστούν και να αξιοποιήσουν το προνόμιο του εμβολιασμού, οι συμπολίτες μας που διστάζουν ή αμφιβάλλουν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της πανδημίας. Έχουμε στα χέρια μας μια ασπίδα που δεν είχαμε στην προηγούμενη φάση: το εμβόλιο, στο οποίο έχουν καθολική, δωρεάν και άμεση πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, δουλεύουν, μας προστατεύουν όλους. Όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα, πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν», πρόσθεσε.

Τέλος επισήμανε ότι «για να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση επιδιώκουμε την κινητοποίηση όλων: Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας, τοπικών φορέων, αλλά και των συμπολιτών μας που έχουν ήδη εμβολιαστεί και μπορούν να ενημερώσουν για τη δική τους εμπειρία».

Όπως είπε η κ. Πελώνη «ήδη ενισχύεται η προθυμία των συμπολιτών μας να κλείσουν το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό, καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν κλειστεί 300.000 νέα ραντεβού πρώτης δόσης», ενώ «με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση των πολιτών ξεκίνησε από την Κρήτη -και θα συνεχιστεί σε όλη τη χώρα- επιμέρους επιχειρησιακό πρόγραμμα με κινητά συνεργεία, έτσι ώστε να καλυφθούν απομακρυσμένες περιοχές». Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, «η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική».

Αθήνα 984 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα