back to top
23.4 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

23.4 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 11:00

Διαβάστε επίσης

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην περιοχή της Γαλατσώνας, στην Εύβοια. Ωστόσο οι προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες σε Καμάρια Καματριάδες και Καστανιώτισσα προκειμένου το πύρινο μέτωπο να μην φτάσει στην Ιστιαία.

Προβληματική ωστόσο είναι από νωρίς το πρωί η προσπάθεια των εναέριων μέσων καθώς λόγω της πολύ χαμηλής ορατότητας εξαιτίας των πυκνών καπνών δεν μπορούν να επιτευχθούν στοχευμένες ρίψεις.

Σχετικά υπό έλεγχο είναι η φωτιά στις Γούβες, αλλά έχουμε συνέχεια μικρές αναζωπυρώσεις. Δεν έχει έρθει κανένα εναέριο μέσο όλες αυτές τις μέρες δήλωσε στον ΑΘΗΝΑ984 ο Βαγγέλης Τριανταφύλλου, πρόεδρος κοινότητας Γουβών.

Με τις αναζωπυρώσεις όμως αναμετρώνται και οι δυνάμεις σε Ηλεία και Ανατολική Μάνη.

Ενεργό μέτωπο υπάρχει στη δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας και στην περιοχή κοντά στη Μονή Τσίγκου, ανάμεσα σε Αρεόπολη και Γύθειο.

Επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίζουν να επιχειρούν και στην Μεγαλόπολη στις περιοχές Ίσαρης και Χρούσα. Ίδια εικόνα και στην Μέλπεια της Μεσσηνίας.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις και στη Γορτυνία. Το επικίνδυνο μέτωπο αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ Λιβαδάκι και Τριποταμιά στα όρια προς την Ηλεία.

Κανένας από τους επιστήμονες, δεν περίμενε 5 χρόνια πριν ότι θα βλέπαμε τέτοιας έντασης φαινόμενα τόνισε στον ΑΘΗΝΑ984 ο Κώστας Συνολάκης, Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και πρόεδρος της Εθνικής Ειδικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή. Όπως είπε αν αυξηθεί πάνω από 1,5 βαθμό η θερμοκρασία στον πλανήτη τότε οι συνέπειες για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα θα είναι ανυπολόγιστες. Δεν έχουμε πολύ καιρό, πρέπει να πάρουμε μέτρα κατέληξε ο Καθηγητής.

Το Τελευταίο Αντίο θα πουν σήμερα συγγενείς και φίλοι στον 38χρονο εθελοντή πυροσβέστη Βασίλη Φιλώρα που έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να βοηθήσει στη φωτιά στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Η κηδεία του θα τελεστεί στις δύο και μισή μετά το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στα Άνω Λιόσια.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα, κατηγορίας 4 σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Ηλεία και Αχαία.

Στις δύο μετά το μεσημέρι συνέντευξη τύπου του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής.

Εντατικές συνεχίζουν τις εργασίες τους και τα συνεργεία του ΔΕΔΗΗΕ καθώς χιλιάδες νοικοκυριά εξακολουθούν να είναι χωρίς ηλεκτροδότηση σε Αττική Εύβοια και Πελοπόννησο.

Σε κανονική λειτουργία τέθηκε από το πρωί, το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου.

Στις τρεις μετά το μεσημέρι θα συνεδριάσει, υπό τον Πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν. Ακολούθως στις πέντε το απόγευμα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα γίνουν ανακοινώσεις για τα μέτρα εξειδίκευσης από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο.

Την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου. Χθες σε δηλώσεις του ανακοίνωσε τους κύριους άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης σχετικά με το σχέδιο άμεσης ενίσχυσης των πυρόπληκτων και της αποκατάστασης των καμμένων περιοχών.

Ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ,ύψους 500 εκατομμύριων ευρώ, για τους πυρόπληκτους και όπως είπε τα χρήματα θα διατεθούν άμεσα, με ψηφιακές διαδικασίες, χωρίς γραφειοκρατία”. Παράλληλα προανήγγειλε στοχευμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης με προτεραιότητα την Αττική και την Εύβοια.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες «για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν», όπως είπε χαρακτηριστικά και διαβεβαίωσε πως «οι αστοχίες θα εντοπιστούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει».

Ο πρωθυπουργός «έχρισε ξανά τον εαυτό του νικητή στη μάχη με την πανδημία, αλλά δεν είπε κουβέντα για τη κατάρρευση του επιτελικού κράτους στις τελευταίες πυρκαγιές», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις δώδεκα και τέταρτο το μεσημέρι συνέντευξη τύπου θα παραχωρήσει ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

Η άμεση αντικατάσταση του Υπουργού προστασίας του πολίτη και του Υφυπουργού πολιτικής προστασίας είναι το πρώτο βήμα πραγματικής ανάληψης ευθύνης διαφορετικά η συγνώμη του Πρωθυπουργού είναι επικοινωνιακή και ο ίδιος συνυπεύθυνος τονίζει μεταξύ άλλων η Φώφη Γεννηματά.

Ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πυρόπληκτους αποστέλλει σήμερα στη χώρα μας η Ερυθρά Ημισέληνος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. To αεροπλάνο που την μεταφέρει θα φθάσει στο Ελευθέριος βενιζέλος στις δύο και μισή μετά το μεσημέρι.

Ο ΕΟΔΥ επικαιροποίησε τις οδηγίες για όσους ήρθαν σε επαφή με κρούσμα και είτε έχουν εμβολιαστεί είτε είχαν νοσήσει με κορονοϊό το προηγούμενο εξάμηνο και παραμένουν ασυμπτωματικοί. Οι συγκεκριμένοι πολίτες δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα αλλά οφείλουν να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παρακολουθούν την υγεία τους για εμφάνιση συμπτωμάτων μέχρι και την ολοκλήρωση των 14 ημερών.

Για τους ανεμβολίαστους που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα θα πρέπει να μείνουν 14 μέρες καραντίνα και στις 10 μέρες από την τελευταία επαφή να κάνουν τεστ.

Αύριο και την Πέμπτη αργά το βράδυ κορυφώνονται και στην Ελλάδα οι Περσείδες, η πιο θεαματική βροχή διαττόντων αστεριών του καλοκαιριού

Kαι ο καιρός: Αίθριος και σήμερα ο καιρός στην Αττική με άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία στην Αθήνα θα φθάσει κατά τόπους και στους 39 βαθμούς Κελσίου. 33 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη εδώ στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα