back to top
30.2 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

30.2 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Το Τατόι πριν και μετά την πυρκαγιά – Τι δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού

Διαβάστε επίσης

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε την Τετάρτη 11 Αυγούστου, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, με κύριο θέμα τη φωτιά στο πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου.
«… πολλά πράγματα λέχθηκαν και γράφτηκαν και για επενδυτικά σχέδια στο Τατόι. Αυτά, προφανώς, δεν ισχύουν. Παραμένουμε στο στόχο μας, στο σχεδιασμό μας, όπως αναλυτικά προβλέπεται στη μελέτη βιωσιμότητας την οποία ήδη εφαρμόζουμε …Αυτή τη στιγμή προχωρούμε και επιταχύνουμε τις διαδικασίες τις οποίες έχουμε αναλάβει ως Υπουργείο Πολιτισμού για την εφαρμογή του σχεδίου μας για την αποκατάσταση των κτιρίων, έτσι όπως προβλέπεται από τη μελέτη βιωσιμότητας», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού αναφορικά με τα σχόλια σχετικά με πιθανές σκοπιμότητες της πυρκαγιάς στο Τατόι.
Φωτογραφικό υλικό πριν και μετά τη φωτιά στην περιοχή των πρώην βασιλικών ανακτόρων στο Τατόι:
ΤΑΤΟΪ__Παρουσίαση
Αναφορικά με τη μελέτη αναδάσωσης στο Τατόι η Υπουργός συμπλήρωσε:
«Παράλληλα, έχουμε ήδη αναθέσει την μελέτη για τη συστηματική και σωστή αναδάσωση του ιστορικού πυρήνα και στην πολύ στενή του έννοια, δηλαδή των 1.600 στρεμμάτων και στην ευρύτερη των 6.000 στρεμμάτων. Ήδη η μελέτη ξεκινά και συγκροτείται η απαραίτητη επιστημονική ομάδα, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα.
Η διαδικασία της αναδάσωσης του ιστορικού πυρήνα δεν είναι μία συνήθης αναδάσωση, διότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο βασικές παραμέτρους: Την ιστορικότητα, ιστορικά χαρακτηριστικά του κτήματος τα οποία δεν μπορούμε να απαλείψουμε και δεν θέλουμε να απαλείψουμε και την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής».
Ζημιές έχουν υποστεί 7 κτήρια τα οποία είναι, η Οικία Στουρμ, το κτήριο Τηλεπικοινωνιών, η Οικία Φροντιστή, το κτήριο της Φρουράς των Τάφων, το κτήριο Προσωπικού, το κτήριο Διευθυντηρίου και το κτήριο του Δασονομείου. Δεν αναφέρονται περισσότερα δομικά προβλήματα από αυτά που ήδη είχαν καταγραφεί λόγω της φθοράς του χρόνου.

Στο θέμα του κόστους αποκατάστασης των ζημιών η Υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι: «από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το τρέχον ΕΣΠΑ και το επόμενο ΕΣΠΑ εξασφαλίζονται το σύνολο των πόρων που απαιτούνται για την αποκατάσταση των συγκεκριμένων κτηρίων του Τατοΐου». Για τα κινητά αντικείμενα που έχουν εντοπιστεί στο Κτήμα η κα Μενδώνη ανέφερε «…όλα τα αντικείμενα βρίσκονται σε containers μικρότερα ή μεγαλύτερα, μέσα στο κτήμα. Τα containers αυτά έμειναν άθικτα από τη φωτιά. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε σε δύο οικίσκους οι οποίοι υπήρχαν σε άμεση γειτνίαση με το κτήριο των ανακτόρων. Ο ένας οικίσκος ήταν εντελώς άδειος. Μάλλον υπήρχαν τρεις οικίσκοι, ο ένας είναι εκεί και παραμένει ως φυλακείο. Ο δεύτερος οικίσκος κατεστράφη μερικώς και ο τρίτος κατεστράφη ολοσχερώς.

Ο οικίσκος που καταστράφηκε ολοσχερώς περιείχε αντικείμενα, τα οποία σύμφωνα με την αρμόδια Δ/νση ήταν μικρής αξίας και σε κακή κατάσταση διατήρησης. Το υλικό το οποίο υπήρχε στον οικίσκο παλαιότερα είχε ήδη αξιολογηθεί από τη Δ/νση Συντήρησης και την Δ/νση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομίας και τα αντικείμενα τα οποία είχαν κριθεί σημαντικά και αξιόλογα είχαν μεταφερθεί σε άλλους χώρους.

Στον συγκεκριμένο οικίσκο υπήρχε κάποια οικοσκευή-μαγειρικά σκεύη, διάφορες συσκευές όπως μια ραπτομηχανή SINGER- και προστατευτικά τζακιών τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς ήταν μεταλλικά. Υπήρχε, επίσης, η δεύτερη διαλογή της κάβας, κυρίως πολλά μπουκάλια από μπύρες και αναψυκτικά και κάποιο χαρτώο υλικό όπως έντυπα και βιβλία τα οποία είχαν ούτως ή άλλως επιλεγεί ότι δεν ήταν ιδιαίτερα αξιόλογα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα