back to top
24.1 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

24.1 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Κ. Σταμούλης: Χρειάζεται να αποφασίσουμε να δώσουμε αίμα

Διαβάστε επίσης

24-08-2021
Σε αυτό το δύσκολο καλοκαίρι των πυρκαγιών και της πανδημίας που βιώνουμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η έννοια της της αλληλεγγύης έχει προτεραιότητα, σε συνδυασμό και με το αίσθημα ευθύνης. Όχι μόνο για την ασφάλεια του ίδιου μας του εαυτού, αλλά και των άλλων. Με την επίγνωση πως για κάποιους από αυτούς πηγή ζωής είμαστε εμείς και το αίμα που κυλά στις φλέβες μας.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, συνεχίζει τη διοργάνωση εξορμήσεων εθελοντικής αιμοδοσίας σε χώρους εκτός νοσοκομείων, με στόχο να ξεπεραστεί η κάμψη στη προσέλευση εθελοντών στις νοσοκομειακές υπηρεσίες αιμοδοσίας, γεγονός που εκτός των άλλων, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς με ανάγκη μεταγγίσεων.

Έκκληση σε παλιούς και νέους αιμοδότες έκανε μέσω του Αθήνα 9.84 ο επιστημονικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Κωνσταντίνος Σταμούλης.

Μιλώντας στην Γαλάτεια Καρακατσάνη, κάλεσε τον κόσμο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιόδου και να δώσει το παρόν στη διήμερη εθελοντική αιμοδοσία στις 31 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων στο σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα», από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το απόγευμα.

«Χρειάζεται να αποφασίσουμε να δώσουμε αίμα.
H πανδημία δεν αύξησε τις ανάγκες σε αίμα, αλλά έθεσε το ΕΣΥ και το σύστημα Αιμοδοσίας σε μια κρίσιμη κατάσταση, αναδεικνύοντας ανεπάρκειες στην οργάνωση και στο πλαίσιο λειτουργίας.
Στην Ελλάδα έχουμε νοσοκομειο-κεντρική αιμοδοσία, δεν είχαμε συνηθίσει τη λογική να δίνουμε αίμα εκτός νοσοκομείου, ούτε να κλείνουμε ραντεβού για τις αιμοδοσίες. Ο κόσμος φοβόταν λόγω της πανδημίας να έρθει να δώσει αίμα…Αρχικά ήταν δύσκολα, τώρα όμως ανταποκρίνεται εντυπωσιακά.»

Και ανέφερε ως παράδειγμα την αξιοσημείωτη προσέλευση, στην αιμοδοσία της 19ης Αυγούστου στο Υπουργείο Υγείας.
«Νομίζαμε ότι δε θα υπήρχε ανταπόκριση, ωστόσο από τις πρώτες ώρες είχαμε πολύ μεγάλη προσέλευση. Απευθύνω έκκληση στον κόσμο να έρχεται να δώσει αίμα, να μη φοβάται.» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμούλης.

*Για ραντεβού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στις γραμμές 213.2146716 και 213.2146726, προκειμένου να πάρουν πληροφορίες και να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού.

*Αίμα μπορεί να δώσει οποιοσδήποτε άνθρωπος ηλικίας από 18 έως 65 ετών. Καλό είναι να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν από τη διαδικασία, να έχει κοιμηθεί 5 ώρες και να ενημερώσει τους γιατρούς για τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνει.

*Κατά τη διεξαγωγή της αιμοληψίας τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Θερμομέτρηση κατά την είσοδο, χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού ατομικής προστασίας με μάσκες, γάντια, αντισηπτικό, αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας και τήρηση των αποστάσεων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα