back to top
29.4 C
Athens
Κυριακή, 25 Αυγούστου, 2024

29.4 C
Athens
Κυριακή, 25 Αυγούστου, 2024

Τ. Παναγιωτόπουλος: Η κάθε χώρα να αποφασίσει για τα εμβόλια στα παιδιά της

Διαβάστε επίσης

Δεν θα αρκεστούμε σε μια δήλωση της εταιρείας. Το πιθανότερο ότι είναι όντως είναι αποτελεσματικό, αλλά πρέπει πρώτα να δούμε τις σχετικές μελέτες και τα δεδομένα, δήλωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο παιδίατρος και επιδημιολόγος, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

«Δεν θα κάνουμε εμβόλια στα παιδιά 5 έως 11 ετών, εάν δεν πειστούμε ότι είναι ασφαλή», τόνισε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου. Η κάθε χώρα με τους ειδικούς της διατηρεί το δικαίωμα να κρίνει και να αποφασίσει για τον εμβολιασμό των παιδιών.

Όπως υπογράμμισε «όσο περνάει η ηλικία, η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού δεν είναι τόσο ισχυρή. Εδώ έχουμε ένα εμβόλιο που έχει ιδιαιτέρως μεγάλη αποτελεσματικότητα και με τις δύο δόσεις. Υπάρχει μια μικρή μείωση των αντισωμάτων με το πέρασμα του χρόνου, αλλά είναι άλλο από την αποτελεσματικότητά του. Όσον αφορά τη σοβαρή νόσηση, με τις δύο δόσεις του εμβολίου έχουμε κάλυψη στο 85% και με την τρίτη δόση πάει στο 95%. Η προστασία είναι περιορισμένη ως προς την μετάδοση. Γι’ αυτό είναι καίριας σημασίας η τρίτη δόση κυρίως στους υγειονομικούς». «Οι δύο δόσεις γι’ αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι απαραίτητες», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Κλείνοντας τόνισε ότι «το θέμα της εμβολιαστικής κάλυψης είναι παγκόσμιο. Υπάρχει σύσταση, οι προηγμένες χώρες να κάνουν κράτει με την τρίτη δόση, ώστε τα λιγοστά εμβόλια που έχουμε να πάνε σε χώρες που δεν έχουν εμβόλια και δεν είναι μόνο το ανθρωπιστικό κομμάτι, έχουμε και το θέμα των μεταλλάξεων, που μπορεί να προκύψουν εάν δεν εμβολιαστεί ο πληθυσμός όλων των χωρών».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα