back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Α. Παπαϊωάννου: «Η Ελλάδα επιμένει νατοϊκά σε αντίθεση με άλλους»

Διαβάστε επίσης

«Η Ελλάδα επιμένει νατοϊκά σε αντίθεση με άλλους» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου σχολιάζοντας τη χθεσινή συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας με μια σαφή αιχμή κατά της Άγκυρας και των επιλογών της να στραφεί προς ρωσικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Για την Αθήνα, η σημαντικότερη πτυχή της συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας αποτελεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής που προβλέπει σε περίπτωση ένοπλης βίας εναντίον της επικράτειας ενός εκ των δύο συμβαλλομένων μερών τη χρήση στρατιωτικών μέσων, επεσήμανε ο κ. Παπαϊωάννου ενώ τόνισε ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που τέτοια ρήτρα περιέχεται σε διμερή συμφωνία της Ελλάδας με Ευρωπαίο εταίρο ή σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, όπως επεσήμανε, η εν λόγω συμφωνία είναι «αμυντικής φύσεως και δεν στρέφεται εναντίον κανενός», ενώ δήλωσε εμφατικά ότι ο κ Δένδιας είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ σχετικά μέσω της πρόσφατης συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, την περασμένη εβδομάδα, ενόψει και της μετάβασης του στην Ουάσινγκτον στις 14 Οκτωβρίου για την ανανέωση της Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Κληθείς να σχολιάσει την αποστροφή του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ πως «μια νέα επικαιροποίηση θα συμπεριλαμβάνει την επ’ αόριστον χρονική επέκταση της συμφωνίας» ο κ Παπαιωάννου τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμα ανοιχτές και δεν σχολιάζονται. Παρέπεμψε στη σχετική δήλωση του πρωθυπουργού χθες στο Παρίσι που επανέλαβε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ συζητούν με βάση την πενταετή ανανέωση της συμφωνίας. Και συμπλήρωσε ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί έως ότου συμφωνηθούν όλα».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα