back to top
18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ορ. Ανδρεαδάκης: Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει σε φυσικούς χώρους αλλά και… online

Διαβάστε επίσης

Για το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το οποίο επιστρέφει στις κινηματογραφικές αίθουσες από την ερχόμενη Πέμπτη 4 έως την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη, ο Διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Η σημαντική αυτή γιορτή του Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί με ασφάλεια, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και θα είναι Covid-Free, καθώς στις αίθουσες θα μπορούν να μπουν μόνο όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόησης.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεαδάκη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα προβληθούν 170 ταινίες από όλο τον κόσμο στις γνωστές πλέον αίθουσες του Φεστιβάλ, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν.

Παράλληλα, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ, online.filmfestival.gr. θα προβληθούν 144 ταινίες και διαδικτυακά.

Επίσης, η εμβληματική ταινία του Ζαν Ρενουάρ ”Ο κανόνας του παιχνιδιού” θα λειτουργήσει ως πυλώνας για την κεντρική έκθεση της διοργάνωσης.

«Ο κανόνας του παιχνιδιού αποτελεί και το μότο του φετινού Φεστιβάλ. Η συγκεκριμένη ταινία προβλήθηκε τον Ιούνιο του 1939, δύο μήνες πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μιλάει για όλα αυτά που διαδραματίζονταν στην Ευρώπη χωρίς να λέει την παραμικρή κουβέντα για τον ναζισμό, τον Χίτλερ ή τον ερχομό του πολέμου. Πρόκειται για μια τρομερά επίκαιρη ταινία που δε λέει τίποτα γι αυτό που συμβαίνει αλλά στην ουσία, λέει τα πάντα. Είναι μια ταινία-μάθημα για εμάς και για το πως πρέπει να ξαναφτιάξουμε τους κανόνες».

Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρεαδάκης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το μεγάλο αφιέρωμα του Φεστιβάλ, αφορά στην ειδικότητα του μοντάζ, ένα από τα πιο σημαντικά στάδια της κινηματογραφικής διαδικασίας και έχει τίτλο «Κόψε κάτι: Το μοντάζ και τα μυστικά του».

«Θα προσπαθήσουμε να το παρουσιάσουμε με τρόπο συναρπαστικό και διασκεδαστικό. Έχουμε προσκαλέσει εννέα κορυφαίους μοντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι θα δείξουν αποσπάσματα ταινιών, θα κουβεντιάσουν και θα εξηγήσουν στο κοινό, γιατί το μοντάζ αποτελεί ίσως την πιο κομβική ειδικότητα».

Θα υπάρξει μια ειδική έκδοση-αφιέρωμα στο μοντάζ όπου μεταξύ άλλων φιλοξενεί μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Γουόλτερ Μερτς, συνεργάτη του Κόπολα και εκ των σπουδαιότερων μοντέρ της εποχής μας, με ταινίες στο ενεργητικό του όπως «Αποκάλυψη», «Νονός» ενώ έχει τιμηθεί και με Όσκαρ για τον «Άγγλο ασθενή».

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Ανδρεαδάκης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το έργο της πρωτοπόρου σκηνοθέτιδος από τη Βουλγαρία, Μπίνκα Ζελιάσκοβα, η οποία την δεκαετία του ’50 υπήρξε μια από τις ελάχιστες γυναίκες ανά τον κόσμο που σκηνοθετούσαν ταινίες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα