back to top
33.6 C
Athens
Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2024

33.6 C
Athens
Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2024

Συνάντηση ηγετών της Ανατολικής Αφρικής για τη σύγκρουση στην Αιθιοπία

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος της Ουγκάντας Γιουέρι Μουσέβενι συγκάλεσε μια συνάντηση των επικεφαλής των χωρών της ανατολικής Αφρικής στις 16 Νοεμβρίου για να συζητήσουν τη σύγκρουση στην Αιθιοπία, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο πρόεδρος Μουσέβενι είναι σε επαφή με τον (Αιθίοπα) πρωθυπουργό Άμπιι (Άχμεντ) για την κατάσταση στην Αιθιοπία και έχει εκφράσει την ανησυχία του για την άρνηση της ομάδας του Τιγκράι να συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις και να συμφωνήσει σε εκεχειρία. Οπότε ανησυχούμε», δήλωσε ο Οκέλο Ορίεμ.

Στο μεταξύ υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής ανθρωπιστικής υπηρεσίας USAID εκτίμησε ότι η προέλαση των ανταρτών του Τιγκράι προς την Αντίς Αμπέμπα θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη βόρεια Αιθιοπία και θα περιπλέξει την παροχή βοήθειας, η οποία ήδη παρεμποδίζεται «κατάφωρα» από την κυβέρνηση της χώρας.

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Τιγκράι (ΤPLF), το οποίο μάχεται εναντίον του ομοσπονδιακού στρατού της Αιθιοπίας εδώ και ένα χρόνο, ανακοίνωσε χθες ότι κατέλαβε την πόλη Κεμίσιε, 325 χιλιόμετρα βόρεια της Αντίς Αμπέμπα.

Εκπρόσωπος του TPLF επεσήμανε ότι στις τάξεις τους έχουν ενταχθεί και οι μαχητές μιας αντάρτικής οργάνωσης της φυλής Ορόμο, ο Απελευθερωτικός Στρατός Ορόμο (OLA), o οποίος με τη σειρά του ανακοίνωσε ότι η Αντίς Αμπέμπα ενδέχεται να πέσει στα χέρια των ανταρτών μέσα σε μερικές εβδομάδες.

«Οποιαδήποτε πορεία προς την Αντίς θα προκαλέσει αύξηση των μετακινήσεων (του πληθυσμού), αύξηση των αναγκών και των δεινών του αιθιοπικού λαού», δήλωσε ο αξιωματούχος της USAID.

«Θα αυξήσει σίγουρα τις ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια, περιπλέκοντας παράλληλα τις ικανότητες να παρέχεται αυτή η βοήθεια», πρόσθεσε.

Μπροστά στην όξυνση των μαχών στη βόρεια Αιθιοπία, οι ΗΠΑ κάλεσαν όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες. Ο εκπρόσωπός τους στο Κέρας της Αφρικής Τζέφρι Φέλτμαν αναμένεται να φτάσει σήμερα στην Αντίς Αμπέμπα για να προωθήσει μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση.

Εξάλλου η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιτρέψει την εθελοντική αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού της και των οικογενειών του.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα