back to top
23.3 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

23.3 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Συναγερμός στον ΕΦΚΑ για συνταξιοδοτήσεις και έσοδα

Διαβάστε επίσης

Σε κατάσταση οικονομικού συναγερμού έχει τεθεί ο ΕΦΚΑ, καθώς ταυτόχρονα παραμένει υψηλός ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, αυξάνεται η δαπάνη εξαγοράς πλασματικών ετών για συνταξιοδότηση από ασφαλισμένους, μειώθηκε ο χρόνος παραγραφής των οφειλών προς τα ταμεία για συνταξιοδότηση, ενώ τα έσοδα του φορέα παραμένουν μειωμένα.

Αναλυτικότερα, το εκρηκτικό κοκτέιλ για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας, περιλαμβάνει:

Εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης: Αγγίζουν τις 300.000. Ο πρόσφατος διαγωνισμός για την πιστοποίηση ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών, οι οποίοι θα συμβάλλουν στην διαδικασία δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Έτσι, αποφασίστηκε η άμεση έναρξη (από την Παρασκευή) νέου κύκλου επιμόρφωσης για 1.200 δικηγόρους και λογιστές.

Σημαντική αύξηση της δαπάνης για εξαγορά πλασματικών ετών: Το τελευταίο δίμηνο ε ανήλθαν στα επίπεδα των 25 εκατομμυρίων ευρώ, από περίπου 4-5 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Η εξέλιξη αυτή, είναι -σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες- το “καμπανάκι” για το επερχόμενο κύμα νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, δεδομένου ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022, «κλειδώνουν» τα όρια συνταξιοδότησης (62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης και 67 έτη με 15 χρόνια ασφάλισης) και παύει η ισχύς σειράς ευνοϊκών ρυθμίσεων.

Μείωση κατά το ήμισυ του χρόνου που απαιτείται για την παραγραφή χρέους προς τα ασφαλιστικά ταμεία: Με απόφαση του ΣτΕ ο χρόνος παραγραφής μειώνεται στα 10 από τα 20 έτη που ίσχυε και -όπως εκτιμάται- ανοίγει ο δρόμος για την συνταξιοδότηση περίπου 50.000 ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, με υψηλά ποσά οφειλής από εισφορές.

Υστέρηση εσόδων του ΕΦΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές και τον Οκτώβριο, με το έλλειμμα στα 800 εκατομμύρια ευρώ: Τα έσοδα από εισφορές μισθωτής απασχόλησης είναι μειωμένα κατά 105 εκατομμύρια ευρώ, έναντι του αρχικού στόχου. Το γεγονός ότι οι αναστολές συμβάσεων έχουν λήξει στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς εργασίας, ενώ η ανεργία καταγράφεται ελαφρώς μειωμένη, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των εισπράξεων από εισφορές μισθωτών οδηγεί έμπειρα στελέχη του ΕΦΚΑ στην εκτίμηση ότι η μερική απασχόληση ενισχύεται σε βάρος της πλήρους εργασίας.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα