back to top
20.6 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

20.6 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Κομισιόν: Γκανγκστερική η προσέγγιση Λουκασένκο στο μεταναστευτικό

Διαβάστε επίσης

H ένταση στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία συνεχίζεται, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας επιχειρούν να εισέλθουν στην ΕΕ. Οι περισσότεροι είναι άνδρες νεαρής ηλικίας, αλλά περιλαμβάνονται και γυναικόπαιδα. Οι Αρχές των χωρών έχουν ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί τον αυταρχικό πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ότι εξαπατά χιλιάδες ανθρώπους με ψεύτικες υποσχέσεις, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι μπορούν εύκολα να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλογίζοντάς του “απάνθρωπη, γκανγκστερική προσέγγιση”.

“Από την άφιξή τους στη Λευκορωσία ωθούνται στα σύνορα και εξαναγκάζονται σε παράνομη είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο.

Ο Λουκασένκο, φυσικά, αρνείται τις μομφές περί ενορχήστρωσης της κρίσης από τον ίδιο.

Στα σύνορα της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας, μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, τους τελευταίους μήνες, αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ανθρώπων που προσπαθούν να εισέλθουν από τη Λευκορωσία.

Κάποιοι από τους μετανάστες, μιλώντας σε διεθνή Μέσα, περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίοι οι λευκορωσικές Αρχές κατάσχουν τα κινητά τους τηλέφωνα και τους ωθούν στο συνοριακό φράχτη, όπου οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας πέφτουν κάτω του μηδενός. Αρκετοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Κομισιόν στρέφεται σε επέκταση των κυρώσεων έναντι του Μινσκ, στις οποίες θα περιλαμβάνονται αεροπορικές εταιρίες τρίτων χωρών που συμμετέχουν στη μεταφορά των μεταναστών στη Λευκορωσία από χώρες όπως η Συρία, το Ιράν, το Κατά, η Ρωσία αλλά και αρκετά κράτη της Νότιας Αφρικής.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η Λιθουανία κηρύσσει περιοχές της σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η απόφαση θα ισχύει από τα μεσάνυχτα της 10ης Νοεμβρίου στη συνοριακή περιοχή, και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από αυτήν, καθώς και στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών από χώρες της Αφρικής και της Ασίας που διείσδυσαν στη Λιθουανία μέσω Λευκορωσίας.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα