back to top
22.1 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

22.1 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Ονδούρα: Συνελήφθη ύποπτος για τη δολοφονία δημάρχου

Διαβάστε επίσης

Η αστυνομία της Ονδούρας ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως συνέλαβε έναν ύποπτο για τη δολοφονία δημάρχου που ανήκε στην αντιπολίτευση και διεκδικούσε την επανεκλογή του στις εκλογές που θα διεξαχθούν αργότερα τον τρέχοντα μήνα, καθώς ξεσπά στη χώρα της κεντρικής Αμερικής νέο κύμα πολιτικής βίας.

Ο Φραντσίσκο Γαϊτάν, δήμαρχος στην Κανταράνας, όχι μακριά από την πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα, μέλος του Φιλελεύθερου Κόμματος, δολοφονήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, έπειτα από προεκλογική συγκέντρωση.

Ο φερόμενος ως δράστης έχει συλληφθεί, πρόσθεσε η αστυνομία. «Διενεργείται έρευνα για τη συμμετοχή άλλων προσώπων, που μπορεί να ήταν συνεργεοί στο έγκλημα αυτό (…) και για να διαπιστωθεί εάν είχε πολιτικά κίνητρα», ανέφερε ο Ρόνμελ Μαρτίνες, επικεφαλής του τμήματος ερευνών για εγκλήματα κατά ζωής της αστυνομίας της Ονδούρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες Κυριακή.

Η αστυνομία διενεργεί επίσης έρευνα για τη δολοφονία το Σάββατο του Ελβίρ Κασάνιας, υποψήφιου για το δημοτικό συμβούλιο στην αγροτική κοινότητα Σαν Λουίς, στο βορειοδυτικό διαμέρισμα Σάντα Μπάρμπαρα, σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο κόμμα LIBRE.

Οι δολοφονίες διαπράχθηκαν ενώ δεν απομένουν παρά λιγότερες από δύο εβδομάδες ως τις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου.

Η Σιομάρα Κάστρο, η υποψήφια του LIBRE για την προεδρία, έχει πλέον προβάδισμα 17 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του πρώην δημάρχου της πρωτεύουσας, του Νάσρι Ασφούρα, υποψήφιου του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος του απερχόμενου προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Βίας του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Ονδούρας (UΝAH), στην Ονδούρα έχουν δολοφονηθεί σχεδόν 30 άνθρωποι από τον Δεκέμβριο του 2020, όταν άρχισαν οι εσωκομματικές διαδικασίες ενόψει των εκλογών.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν υποψήφιοι, ακτιβιστές και μέλη των οικογενειών τους, σύμφωνα με την Μιγκντόνια Αγιέστας, την επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Βίας.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα