back to top
29.8 C
Athens
Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2024

29.8 C
Athens
Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2024

ΗΠΑ: Με αεροπλάνα και λεωφορεία οι απελάσεις μεταναστών από τη Γουατεμάλα

Διαβάστε επίσης

Στις ΗΠΑ, όπου έγιναν οι τρεις τελευταίες πτήσεις απέλασης Γουατεμαλτέκων του 2021, σημειώθηκε για δεύτερη φορά μείωση των μεταναστών που επαναπατρίζονται αεροπορικώς αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Φέτος, στη Γουατεμάλα έφθασαν 17.806 πολίτες της που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ με 184 πτήσεις. Σχεδόν 4.000 ήταν ανήλικοι, σύμφωνα τα δεδομένα του Ινστιτούτου της Γουατεμάλας για τη Μετανάστευση (IGM).

Σε σύγκριση με τους αριθμούς προτού ξεσπάσει η πανδημία, το 2019, όταν απελάθηκαν 54.599 Γουατεμαλτέκοι από τις ΗΠΑ αεροπορικώς, σημειώθηκε μείωση 38% των επαναπατρισμών με αυτή τη μέθοδο. Το 2020, όταν ανεστάλη μέρος των πτήσεων, επαναπατρίστηκαν 21.057 άνθρωποι.

Ωστόσο, ο αριθμός των Γουατεμαλτέκων που απελάθηκαν οδικώς, με λεωφορεία μέσω Μεξικού, διπλασιάστηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα του IGM, το 2021 έφθασαν 1.194 λεωφορεία που μετέφεραν συνολικά 40.696 ανθρώπους, έναντι 20.901 το 2020.

Ο Χέρσον Σάντσες, 40χρονος έμπορος από τη βόρεια Γουατεμάλα, αφηγήθηκε ότι συνελήφθη μαζί με άλλους 23 μετανάστες στις αρχές Δεκεμβρίου καθώς πέρναγε στο Τέξας από τη μεξικανική πόλη Ταμαουλίπας. Απελάθηκε την Τρίτη από την πόλη Μακάλεν με πτήση στην οποία επέβαιναν άλλοι 125 άνθρωποι.

«Ήταν η πρώτη μου φορά που προσπάθησα να μπω στις ΗΠΑ για να βρω δουλειά, αλλά μετά την άσχημη εμπειρία που έζησα στο κέντρο κράτησης, προτιμώ να μην ξαναπροσπαθήσω», συνόψισε ο κ. Σάντσες.

Οι μεταναστευτικές ροές μεγεθύνθηκαν κι άλλο στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ, όπου φθάνει αριθμός-ρεκόρ ανθρώπων που ελπίζουν να τα περάσουν και τα προβλήματα χειροτερεύουν, σύμφωνα με την Ούρσουλα Ρολδάν, ειδική στο ζήτημα της μετανάστευσης στο πανεπιστήμιο Ραφαέλ Λαντίβαρ της Γουατεμάλας.

Η επιδείνωση της κατάστασης οφείλεται «στην περιοριστική πολιτική που άρχισε να εφαρμόζεται επί των ημερών της κυβέρνησης (του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ» και «μας ανησυχεί διότι υπάρχουν περιοχές κινδύνου λόγω της εμπορίας ανθρώπων και της διακίνησης ναρκωτικών» και «μετανάστες παγιδεύονται εκεί», κατά την άποψη της κυρίας Ρολδάν.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα