back to top
21.7 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

21.7 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Ανάρπαστες οι αντιολισθητικές αλυσίδες – Που κυμαίνονται οι τιμές

Διαβάστε επίσης

Ανάρπαστες είναι από χθες οι αλυσίδες χιονιού για τα οχήματα. Ιδιοκτήτες πρατηρίων και καταστημάτων με αξεσουάρ αυτοκινήτων, που διαθέτουν όλους τους τύπους αλυσίδων χιονιού, άδραξαν χθες την ευκαιρία λόγω αυξημένης ζήτησης να ανεβάσουν τις τιμές πώλησης τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, απλές αλυσίδες χιονιού, πωλήθηκαν μέχρι 70 ευρώ το σετ, ενώ οι χιονοκουβέρτες κυμαίνονται στα 45-50 ευρώ.

Σε πολλά πρατήρια παρατηρούνται ελλείψεις λόγω της αυξημένης αγοραστικής κίνησης, με πολλούς οδηγούς να επιλέγουν τελικά την λύση με τις χιονοκουβέρτες στα ελαστικά.

Να επισημάνουμε ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες χιονιού:

Απλές-κλασικές αλυσίδες χιονιού
Χιονοκουβέρτες
Ειδικού τύπου (έχει διάφορες υποκατηγορίες)
Κάποια βασικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι αλυσίδες άσχετα από ποιο είδος θα αγοράσουμε είναι τα εξής:

Να είναι το κατάλληλο νούμερο για το δικό μας λάστιχο
Να ξέρουμε πως μπαίνουν και βγαίνουν, κάθε είδος έχει τον δικό του τρόπο.
Και τέλος να είναι όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας.
Οι απλές-κλασικές αλυσίδες παρέχουν αξιοπιστία και χαμηλό κόστος αγοράς. Κάποια μειονεκτήματα είναι ο χρόνος τοποθέτησης, ο θόρυβος κατά τη χρήση τους και ο κίνδυνος που υπάρχει σε περίπτωση λανθασμένης τοποθέτησης να προκληθεί ζημιά στο αυτοκίνητο.

Οι λεγόμενες χιονοκουβέρτες είναι φτιαγμένες από ανθεκτικό ύφασμα, ειδικό για τα χιόνια και τον πάγο. Μπορούν να τοποθετηθούν πολύ ευκολότερα και ταχύτερα από τις απλές αλυσίδες, συνήθως δεν χρειάζονται επανέλεγχο και προσαρμογή κατά διαστήματα. Γενικά οι χιονοκουβέρτες φθείρονται πολύ πιο εύκολα αν χρησιμοποιούνται εκτός χιονιού και πάγου.

Τέλος οι αλυσίδες ειδικού τύπου μπαίνουν πιο γρήγορα και έχουν περισσότερες ειδικεύσεις ανάλογα την περίπτωση. Για παράδειγμα για πιο αντίξοες συνθήκες ολισθηρότητας, καταλληλότερες είναι οι αλυσίδες με καρφιά. Ένα σοβαρό μειονέκτημα είναι το κόστος αγοράς τους, οι πιο εξειδικευμένοι τύποι αλυσίδας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά περίπτωση κοστίζουν και πιο πολλά χρήματα.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα