back to top
23.4 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

23.4 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 13:00

Διαβάστε επίσης

Αρχίζει στις 6:00 το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Το ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, ωστόσο δεν ζητά εκλογές, όπως δήλωσε στο OPEN ο Νίκος Ανδρουλάκης. Να εξηγήσει πώς συμβαδίζουν αυτά τα δύο τον καλούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Οι πανομοιότυπες ανακοινώσεις τους επιβεβαιώνουν ότι η υπεύθυνη στάση της παράταξής μας ενοχλεί και τους δύο, απαντά το ΚΙΝΑΛ. ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Μέρα 25 θα υπερψηφίσουν επίσης την πρόταση δυσπιστίας.

“Σε καμία περίπτωση δεν είναι το άγχος μας το τι γίνεται στο ΚΙΝΑΛ. Εμείς έχουμε έναν βασικό στόχο, να φύγει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη”, δήλωσε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος. Όπως τόνισε, “είναι λάθος η ανάγνωση ότι κάναμε μια πρόταση μομφής απλά για μια φυσική καταστροφή, όταν το καλοκαίρι με 2 μποφόρ και άπνοια κάηκε η μισή Ελλάδα, όταν αυτή την ώρα η χώρα είναι 2 φορές πάνω από το Μ.Ο.  της Ε.Ε σε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, όταν η χώρα μας είναι από τις η ακριβότερες στην ενέργεια”.

Στο “μέτωπο” της πανδημίας: Εάν όλοι οι εμβολιασμένοι κατά του κορονοιού στην ΕΕ έκαναν ενισχυτική δόση, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί περίπου 1 εκ. νοσηλείες στην ΕΕ, υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε βιντεο-μήνυμά της στο Twitter. Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κομισιόν, σήμερα περισσότεροι από τους μισούς ενηλίκους πολίτες στην ΕΕ έχουν κάνει την τρίτη δόση για την covid. Ξεκίνησαν, στο μεταξύ, από τη Moderna οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους του εμβολίου κατά του AIDS, με βάση την τεχνολογία πληροφοριών RNA, όπως ανακοίνωσαν σήμερα η φαρμακοβιομηχανία και ο διεθνής ερευνητικός οργανισμός για το AIDS.

Νέα “κόκκινα” δάνεια ύψους 11 δισ. ευρώ θα δημιουργηθούν στη χώρα μας έως το 2024, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, ενώ στα 3 δις ευρώ υπολογίζονται τα “κόκκινα” δάνεια για την Κύπρο, όπως αποκαλύπτει μελέτη της PWC, που παρουσιάστηκε στην ενημέρωση επενδυτών του ιταλικού επενδυτικού ομίλου στον τομέα της διαχείρισης κόκκινων δανείων “doValue”. Εκτιμάται ότι συνολικά στις τέσσερις χώρες που δραστηριοποιείται ο όμιλος doValue -δηλαδή στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Κύπρο- τα “κόκκινα” δάνεια θα εκτιναχθούν κατά περίπου 197 δις ευρώ, εκ των οποίων το 7% αφορά την χώρα μας.

Οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, το ουκρανικό ζήτημα αλλά και οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν το συντομότερο δυνατόν.

Συνεχίζονται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης σε ορισμένες περιοχές, όπως στον βόρειο Τομέα Αθηνών και τα Μεσόγεια. Αποκαταστάθηκε, πριν από λίγο, η κυκλοφορία και στις δύο γραμμές του τραμ. Ολοκληρώθηκε, ο εκχιονισμός των δρόμων σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Ήδη συνεργεία του δήμου έχουν ξεκινήσει τον καθαρισμό σε πλατείες, ενώ παράλληλα, συνεχίζεται η επιχείρηση απομάκρυνσης των σπασμένων δένδρων και κλαδιών και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα.

“Έχουμε πτώση δέντρων σε 1.600 σημεία στην Αθήνα. Έως τώρα αποκαταστήσαμε 1.100 σημεία και μέχρι την Κυριακή θα έχει ολοκληρωθεί όλο το έργο”, δήλωσε στον Αθήνα 984 ο Χρήστος Τεντόμας, Αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων. Όπως ανέφερε, οι δημότες δεν θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς προβλέπεται η διαδικασία της αποζημίωσης από τη νομοθεσία.

Ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής και ανατιμήσεις αφήνει πίσω της η κακοκαιρια “Ελπίς”. Έως τη Δευτέρα αναμένεται να αποκατασταθεί πλήρως ο εφοδιασμός της αγοράς με ευπαθή προϊόντα. Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς τις επόμενες ημέρες αναμένονται ανατιμήσεις που μπορεί να φθάσουν και το 20% σε οπωροκηπευτικα, καθώς καταστράφηκε ολοσχερώς η παραγωγή λαχανικών και φρούτων στις μονάδες παραγωγής σε Μαραθώνα και Μέγαρα.

Το Υπουργείο Υγείας και η ΗΔΙΚΑ ανακοινώνουν ότι παρατείνεται η ισχύς συνταγών και παραπεμπτικών που έληγαν αυτές τις μέρες. Συγκεκριμένα, όλες οι συνταγές για φάρμακα καθώς και όλα τα παραπεμπτικά για εξετάσεις που έληγαν από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου έως και σήμερα Παρασκευή 28 Ιανουαρίου παρατείνονται έως και τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022.

Συνεχίζεται η επιχείρηση από στελέχη και δύτες του λιμενικού για τη διάσωση της μικρής φάλαινας που εξόκειλε στην παραλία Εδέμ του Φλοίσβου. Το θηλαστικό είναι πιθανόν τραυματισμένο και φαίνεται να έχασε τον προσανατολισμό του. Επί τόπου έχουν σπεύσει πολλοί εθελοντές, ενώ αναμένονται και στελέχη του ερευνητικού κέντρου διάσωσης κητωδών ΑΡΙΩΝ προκειμένου να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στο άτυχο ζώο.

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου υλοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά με αφορμή τις δύο μεγάλες περιοδικές εκθέσεις στην Τεχνόπολη: την έκθεση-αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη “Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς”, και την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης “Ειδύλλια Οδός”.

Καιρός

Γενικά αίθριος σήμερα ο καιρός στην Αττική – νεφώσεις από το βράδυ. Μέγιστη θερμοκρασία 11 βαθμοί Κελσίου – 11 βαθμοί, κι αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα