back to top
26.6 C
Athens
Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2024

26.6 C
Athens
Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2024

Η Δύση αναζητά την απάντησή της στη Μόσχα – Συνεχείς εξελίξεις

Διαβάστε επίσης

Σε κατάσταση κλιμακούμενης ανησυχίας η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις δραματικές εξελίξεις που ενεργοποίησε η πολυμέτωπη εισβολή των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και στο σύνολο τους οι δυτικές πρωτεύουσες καταδικάζουν την Ρωσία και αναζητούν τους τρόπους της απάντησής τους στην επιθετικότητα της Μόσχας και τους κινδύνους που εγκυμονεί για το ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας.

Ο Αθήνα 984 παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις:

12:40  Η ΕΕ να σταματήσει να εκδίδει βίζες σε Ρώσους λέει το Βέλγιο, ενώ ο Τσέχος πρόεδρος απαιτεί να αποκοπεί η Μόσχα από το σύστημα SWIFT

Το Βέλγιο θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει να εκδίδει βίζες σε όλους τους Ρώσους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών, των εργαζόμενων και των τουριστών, δήλωσε σήμερα ο Βέλγος υφυπουργός Ασύλου ενω  ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, που στο παρελθόν είχε προωθήσει τις θερμές σχέσεις με τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είναι «έγκλημα κατά της ειρήνης» και ζήτησε απάντηση μέσω σκληρών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης και της αποκοπής της χώρας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.

«Είναι ώρα να πάμε πολύ σκληρότερες κυρώσεις από αυτές που σχεδιάζαμε αρχικά, και με αυτό εννοώ πάνω από όλα κυρώσεις σε ό,τι αφορά το λεγόμενο SWIFT», ανέφερε ο Ζέμαν σε ομιλία.

«Χρειάζεται να απομονωθεί ένας τρελός, όχι μόνο να αμυνθεί κάποιος εναντίον του με λόγια αλλά με συγκεκριμένα μέτρα».

12:30 Ο Κρίστιαν Κερν παραιτείται από τη θέση του στους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους 

Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι εγκαταλείπει τη θέση του στους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους RZD, κάνοντας λόγο για «επιλογή χωρίς εναλλακτική», καθώς οι Σιδηρόδρομοι αποτελούν πλέον «τμήμα της πολεμικής οργάνωσης».

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPÖ) Κρίστιαν Κερν, ο οποίος πριν ασχοληθεί με την πολιτική ήταν επικεφαλής των Αυστριακών Σιδηροδρόμων, είχε πρόσφατα δικαιολογήσει τη θέση του στην RZD υποστηρίζοντας ότι δεν επρόκειτο για πολιτική δραστηριότητα.

Ο έτερος πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ (ÖVP) είναι εδώ και χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο της ρωσικής εταιρίας πετρελαίου Lukoil. Προχθές εκπρόσωπός του είχε δηλώσει ότι δεν βλέπει τον λόγο να παραιτηθεί, καθώς η εταιρία δεν είναι κρατική και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

12:20 Η Μολδαβία έκλεισε τον εναέριο χώρο της

Η Μολδαβία έκλεισε τον εναέριο χώρο της λόγω της ρωσικής εισβολής στη γειτονική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας Αντρέι Σπίνου.

“Ο εναέριος χώρος θα είναι κλειστός από τις 12:00 (και ώρα Ελλάδος). Οι πτήσεις θα εκτρέπονται σε άλλα αεροδρόμια”, αναφέρει σε δήλωσή του στο Telegram ο Σπίνου, αιτιολογώντας την απόφαση αυτή από “την κατάσταση στην περιοχή”.

Η Λευκορωσία έκλεισε τμήμα του εναέριου χώρου της για τις επιβατικές πτήσεις, αναφέρει παράλληλα το υπουργείο Άμυνας της χώρας σε ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

12:10 Στις 19:00 ώρα Ελλάδος το διάγγελμα του Μπόρις Τζόνσον

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι καταστροφή για την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ζητώντας έκτακτη σύγκληση των ηγετών του ΝΑΤΟ και παρουσιάζοντας τα σχέδια για διάγγελμα προς τους Βρετανούς και για συνομιλίες με τους ηγέτες της Ομάδας των 7 (G7).

«Είναι καταστροφή για την ήπειρό μας», ανέφερε ο Τζόνσον σε ανάρτησή του στο Twitter. «Θα απευθύνω διάγγελμα στο έθνος σήμερα το πρωί για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

«Θα μιλήσω επίσης στους ομολόγους μου στη G7 και ζητώ έκτακτη σύγκληση όλων των ηγετών του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν».

Κυβερνητική πηγή δήλωσε νωρίτερα ότι ο Τζόνσον θα απευθύνει διάγγελμα στον βρετανικό λαό αργότερα σήμερα, πριν μιλήσει με τους ηγέτες της G7 και στη συνέχεια θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο για νέο πακέτο κυρώσεων. Οι δηλώσεις του Τζόνσον προς το Κοινοβούλιο θα γίνουν στις 19.00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με ανάρτηση της Βουλής των Κοινοτήτων στο Twitter.

12:05 Γιοζέπ Μπορέλ: Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη και θα λογοδοτήσει

Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική πράξη και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που θα προκαλέσει. Θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ. Υπογραμμίζει ότι «η απάντηση της ΕΕ θα περιλαμβάνει τόσο τομεακά όσο και μεμονωμένα περιοριστικά μέτρα συντονισμένα πλήρως με τους διατλαντικούς και ομοϊδεάτες εταίρους μας». Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Ύπατου Εκπροσώπου σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Καταδικάζουμε επίσης τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την επίθεση κατά της Ουκρανίας και την καλούμε να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις» .

«Απαιτούμε από τον Πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει αμέσως τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας. Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική ενέργεια και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που θα προκαλέσει. Θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της» προσθέτει.

«Η ΕΕ μαζί με τους διατλαντικούς και ομοϊδεάτες εταίρους είναι ενωμένη καταβάλλοντας άνευ προηγουμένου προσπάθειες για την επίτευξη διπλωματικής λύσης στην κρίση ασφαλείας που προκάλεσε η Ρωσία. Η Ρωσία δεν ανταπέδωσε αυτές τις προσπάθειες και αντίθετα επέλεξε μονομερώς μια σοβαρή και προμελετημένη κλιμάκωση.

»Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές από την αρχή και στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος» τονίζει.

»Καλούμε τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να επιτρέψει την ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια σε όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη. Καλούμε επίσης τη Ρωσία να διασφαλίσει την ασφάλεια της Ειδικής Αποστολής Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ».

«Η ΕΕ επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της και τη δέσμευσή της για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Η ΕΕ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την ενίσχυση της πολιτικής σύνδεσης και της οικονομικής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας και των δημοκρατικά εκλεγμένων θεσμών και εκπροσώπων της. Η ΕΕ επαναλαμβάνει επίσης την ακλόνητη υποστήριξή της και τη δέσμευσή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

12:00  Γαλλία: Κάθε δυνατή προσπάθεια για τη παύση των εχθροπραξιών 

Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε σε συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της να επιτύχει την παύση των εχθροπραξιών, ανέφερε σήμερα σε ηλεκτρονικό μήνυμά του ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ο οποίος, όπως ανέφεραν πηγές του γαλλικού προεδρικού μεγάρου, ζήτησε την ευρωπαϊκή συνδρομή. Ο Μακρόν συνεκάλεσε το πρωί το συμβούλιο άμυνας και ασφάλειας της Γαλλίας, ενώ το απόγευμα, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, θα λάβει μέρος στην τηλεδιάσκεψη της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7).

11:35 Έκτακτη σύνοδος σήμερα του Συμβουλίου της Ευρώπης

“Έκτακτη σύνοδος” της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα διεξαχθεί σήμερα στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος) στην έδρα του οργανισμού στο Στρασβούργο μετά την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ντάνιελ Χόλτγκεν στο AFP.

Η Επιτροπή Υπουργών, το εκτελεστικό όργανο του οργανισμού αυτού, στο οποίο εδρεύουν συνήθως οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 47 χωρών μελών του, “θα συζητήσει τα προσεχή στάδια της αντίδρασής του στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας”, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

11:30 Λουκασένκο: Αν χρειασθεί θα βοηθήσουμε τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο προτεινε σήμερα τη διεξαγωγή συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία στο Μινσκ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA .

Ο Λευκορώσος πρόεδρος είπε πως στρατεύματα από την πρώην σοβιετική δημοκρατία μπορούν να λάβουν μέρος στη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας αν χρειαστεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belta.

11:24 Αναλένα Μπέρμποκ “Σήμερα ξυπνήσαμε σε διαφορετικό κόσμο”

«Σήμερα ξυπνήσαμε σε έναν διαφορετικό κόσμο», δήλωσε πριν από λίγο η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ καταδικάζοντας τη ρωσική επίθεση και αναφερόμενη στη δέσμη κυρώσεων που έχουν ετοιμάσει η ΕΕ με τους διεθνείς εταίρους της.

Προειδοποίησε  ότι «αυτός ο πόλεμος στη γειτονιά μας» θα έχει συνέπειες και για τη Γερμανία, τονίζοντας ότι «αυτή δεν είναι η επιλογή που επιδιώκαμε, αλλά αν δεν δράσουμε τώρα, το τίμημα θα είναι αργότερα πολύ υψηλότερο».

Σήμερα το πρωί είμαστε «άναυδοι, αλλά όχι αβοήθητοι», συνέχισε η υπουργός Εξωτερικών και αναφέρθηκε εκ νέου στις κυρώσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί. «Θα ξεκινήσουμε με το πλήρες πακέτο των πιο μαζικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ εξήγησε ότι δεν μπορεί για την ώρα να οργανωθεί επιχείρηση επαναπατρισμού, ωστόσο στην Πολωνία, την Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία έχει οργανωθεί η υποδοχή από τις εκεί γερμανικές αντιπροσωπείες, για όποιον καταφέρει να φθάσει μέχρι τα αντίστοιχα σύνορα.

11:20 Λευκορωσία: Δεν μετέχουμε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι ο στρατός της χώρας του, η οποία είναι σύμμαχος της Μόσχας, δεν μετέχει στην εισβολή στην Ουκρανία που εξαπέλυσε το πρωί η Ρωσία, ενώ σύμφωνα με το Κίεβο η Ρωσία χρησιμοποιεί το λευκορωσικό έδαφος για την εισβολή της.

11:15 Η Πολωνία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία – Σειρήνα ήχησε σε πολωνική πόλη στα σύνορα με την Ουκρανία

Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι όλοι οι Πολωνοί πολίτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

Εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης δήλωσε νωρίτερα ότι η πολωνική διπλωματική αποστολή στην Ουκρανία θα παραμείνει ανοικτή «όσο τον δυνατόν περισσότερο».

Την ίδια ώρα, σειρήνα ήχησε στην πολωνική πόλη Μεντίκα, ένα συνοριακό πέρασμα με την Ουκρανία, όπως δήλωσε αυτήκοος μάρτυρας του Reuters.

11:10 Η Λιθουανία θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας θα αποφασίσει εάν θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν σήμερα στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.

Η χώρα της Βαλτικής, που τώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προτείνει επίσης να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στη Λευκορωσία, καθώς ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην Ουκρανία και από τη Λευκορωσία.

11:08 Απεσταλμένοι δυτικών χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βελιγράδι

Η Σερβία σε 48 ώρες θα ανακοινώσει την στάση της απέναντι στις κυρώσεις που επεβλήθησαν από την ΕΕ και τις ΗΠΑ στην Ρωσία και όπως ανήγγειλε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούστις, μετά από διαβουλεύσεις που θα έχει σήμερα με ξένους αξιωματούχους θα αποφασίσει για την σταση της χώρας.

«Θα έχω συνάντηση με τους απεσταλμένους των πέντε πιο ανεπτυγμένων χωρών, τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία και την ΕΕ, και το αργότερο 24 ώρες μετά θα ανακοινώσω με σαφήνεια την θέση μας», δήλωσε ο Βούτσιτς στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Σημειώνεται ότι η Σερβία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία ενώ η σερβική πολιτική ηγεσία απέφυγε να καταδικάσει την απόφαση του Πούτιν να αναγνωρίσει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία των δύο «Δημοκρατιών» στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Βούτσιτς στην δήλωση του ανέφερε ότι «η θέση της Σερβίας θα είναι στάση αρχής και θα βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου». Συμπλήρωσε ότι «η Σερβία επιδιώκει την διασφάλιση των εθνικών της συμφερόντων, την διατήρηση της ειρήνης και της οικονομικής σταθερότητας και δεν έχει καμία πρόθεση να αποτελέσει μέρος κάποιων γενικευμένων πολεμικών συρράξεων».

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ Πίτερ Στάνο είχε προηγουμένως επισημάνει ότι οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες οφείλουν να συνταχθούν με τις Βρυξέλλες στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας συγκάλεσε για σήμερα το απόγευμα έκτακτη συνεδρίαση του ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

11:05 Η Μολδαβία έτοιμη να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς Ουκρανοί πρόσφυγες συρρέουν στα σύνορα

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι είναι έτοιμη να δεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα συρρεύσουν από τη γειτονική Ουκρανία.

“Θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθεια και την υποστήριξή μας”, σημείωσε.

Δεκάδες αυτοκίνητα έχουν σχηματίσει ουρές στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και την Μολδαβία, σύμφωνα με ειδησεογραφικούς ιστοτόπους της χώρας.

11:00 Στο «κόκκινο» οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές

Στο «κόκκινο» οι χρηματιστηριακές αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο, μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο δείκτης του χρηματιστηρίου στο Λονδίνο (FTSE100) κατρακυλά κάτω από τις 200 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,7% με το άνοιγμά του, πριν από λίγο.

Βαριές απώλειες σημειώνουν και τα ασιατικά χρηματιστήρια την Πέμπτη, ενώ στα ύψη εκτοξεύονται οι τιμές του πετρελαίου και του χρυσού με τα futuresτου Dow Jones στις ΗΠΑ καταρρέουν κατά 700 μονάδες. Οι τιμές του πετρελαίου κερδίζουν πάνω από 5 δολ. το βαρέλι.

Στο ταμπλό ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei χάνει 1,8% στις 25.970,82 μονάδες.Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κατρακυλά 3%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρεί σε ποσοστό 1,7%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημειώνει βουτιά 2,6%, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχωρεί 3%. Οι δείκτες σε Σιγκαπούρη, Ταϊβάν και Ινδονησία κινούνται με απώλειες άνω του 2%.

10:50 Bundestag: Αδιανόητη η σύναψη νέων συμβολαίων με τη Ρωσία για φυσικό αέριο

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Μίχαελ Ροτ δήλωσε πριν από λίγο ότι η σύναψη νέων συμβολαίων με τη Ρωσία για φυσικό αέριο είναι «αδιανόητη», όπως και η περαιτέρω εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων με τη Μόσχα.

«Αυτό απέτυχε. Πρέπει, τελικά, να εργαστούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι σχεδιάζαμε προκειμένου να καταστούμε λιγότερο εξαρτημένοι από ένα απολυταρχικό καθεστώς», δήλωσε ο κ. Ροτ στον ιδιωτικό ειδησεογραφικό σταθμό n-tv, καταδικάζοντας την «επιπόλαιη και απρόκλητη επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία».

Η ΕΕ και οι διεθνείς σύμμαχοί μας «πρέπει να επιβάλουν ευρείες κυρώσεις σε βάρος του ολιγαρχικού συστήματος του Πούτιν, το οποίο απολαμβάνει τις ελευθερίες και τα προνόμια της Δύσης. Αυτό το σύστημα πρέπει να στεγνώσει πλήρως οικονομικά. Είμαστε ενωμένοι με τον λαό της Ουκρανίας», τόνισε ο κ. Ροτ.

10:45 Η Λετονία προειδοποιεί για κινδύνους στην ασφάλειά της

Η Λετονία, μια χώρα της Βαλτικής που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εκτίμησε ότι πρέπει να προετοιμαστεί για «ενδεχόμενους κινδύνους για την ασφάλειά της» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.«Η Λετονία είναι ασφαλής, δεν απειλούμαστε στρατιωτικά άμεσα», επεσήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της Λετονίας σήμερα.

«Ωστόσο η Λετονία πρέπει να προετοιμαστεί για ενδεχόμενους κινδύνους για την ασφάλειά της –απρόβλεπτες προσφυγικές ροές, κυβερνοεπιθέσεις, επιθέσεις ψευδών ειδήσεων, προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ 40 Αμερικανοί στρατιωτικοί έφτασαν νωρίς σήμερα στη Λετονία από την Ιταλία, η πρώτη ομάδα στρατιωτικών από τους περισσότερους από 300 που αναμένεται να αναπτυχθούν στη χώρα, επεσήμανε το λετονικό υπουργείο Άμυνας.

Τα στρατεύματα αυτά που θα σταθμεύσουν στη στρατιωτική βάση Αντάζι, έξω από την πρωτεύουσα Ρίγα, έφτασαν στη χώρα σήμερα λίγο μετά τα μεσάνυκτα προτού ξεκινήσει η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη την αναδιανομή των στρατευμάτων στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίας θα σταλούν 800 στρατιώτες του πεζικού στην περιοχή της Βαλτικής και έως και οκτώ πολεμικά αεροσκάφη F-35 σε διάφορα σημεία της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

10:40  Βουτιά 3% σημειώνουν οι ευρωπαϊκές αγορές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν βουτιά 3% σήμερα το πρωί με τους επενδυτές αυξάνοντας τους φόβους ότι ένας πόλεμος στην Ευρώπη θα τροφοδοτήσει υψηλότερο πληθωρισμό στα καύσιμα και θα εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 2,9%, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο του 2021.

Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε κατά 3,7% στα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου του 2021, ενώ υφίσταται τις μεγαλύτερες πιέσεις εν μέσω φόβων για τη μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τις ενεργειακές προμήθειες από τη Ρωσία.

Το άλμα στις τιμές πετρελαίου βοήθησε τον βρετανικό δείκτη FTSE 100, που περιλαμβάνει πολλές εταιρίες που σχετίζονται με εμπορεύματα, να περιορίσει τις απώλειές του, σημειώνοντας πτώση 2,4%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης εταιριών πετρελαίου και αερίου σημείωσε τη μικρότερη πτώση μεταξύ των κλαδικών δεικτών, με απώλειες 1,2%, αφού οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν άλμα περίπου 6%, οδηγώντας το πετρέλαιο μπρεντ πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων οι Raiffeisen Bank, UniCredit και Societe Generale, σημείωσαν πτώση μεταξύ 5% και 6,6%, ενώ ο ευρύτερος τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 4,2%.

Την ίδια ώρα, το bitcoin υποχώρησε κατά 7,9% στα 34.324 δολάρια το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 24 Ιανουαρίου.

10:30  Η ΕΕ δεσμεύεται για τις πλέον ισχυρές και σκληρές κυρώσεις

«Διανύουμε τις πλέον σκοτεινές ώρες από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια δήλωσης που έκανε από τις Βρυξέλλες μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Μια μεγάλη πυρηνική δύναμη επιτέθηκε σε γειτονική χώρα και απειλεί με αντίποινα οποιοδήποτε άλλο κράτος σπεύσει να τη βοηθήσει», δήλωσε ο Μπορέλ. «Αυτό δεν αποτελεί μόνο τη σοβαρότερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και παραβίαση των βασικών αρχών της ανθρώπινης συνύπαρξης. Κοστίζει πολλές ζωές με άγνωστες συνέπειες μπροστά μας», πρόσθεσε.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να υιοθετήσουν «το πιο ισχυρό και σκληρό πακέτο κυρώσεων που εφαρμόσαμε ποτέ».

«Καλούμε με σθένος και ενότητα τη Ρωσία να σταματήσει άμεσα αυτή την μη ανεκτή συμπεριφορά, για την οποία η ρωσική ηγεσία θα αντιμετωπίσει μια δίχως προηγούμενο απομόνωση», τόνισε ο Μπορέλ.

«Εμείς η ΕΕ παραμένουμε η ισχυρότερη ομάδα χωρών στον κόσμο και αυτό δεν πρέπει να υποτιμηθεί», πρόσθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι πολύ σύντομα η ΕΕ θα παράσχει έκτακτη βοήθεια προς την Ουκρανία και θα εφαρμοστούν επιχειρήσεις εκκένωσης, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ΕΕ, από τις πληγείσες ζώνες που δέχονται ρωσικές επιθέσεις.

10:22 Το ευρώ υποχωρεί 0,45%, στα 1,1257 δολάρια

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,45% και διαμορφώνεται στα 1,1257 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 129,1170 γεν, στο 0,8346 με τη στερλίνα και στο 1,0367 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,22% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 114,7320 γεν. Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,44% και διαμορφώνεται στα 1,3484 δολάρια.

10:19 Το Συμβούλιο της Ευρώπης “καταδικάζει έντονα τη ρωσική στρατιωτική επίθεση”

Η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς καταδίκασε “έντονα” σήμερα “τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο και του οποίου η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μέλη.

“Θα λάβουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα για να ανταποκριθούμε στην σημερινή κατάσταση”, συνέχισε η ίδια, καταγγέλλοντας μια “κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου”.

10:15 Για “επίθεση ενάντια στην ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας” κάνουν λόγο η Φινλανδία και η Σουηδία, καταδικάζουν η Δανία και η Νορβηγία

Η Φινλανδία και η Σουηδία, που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, καταδίκασαν την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία κάνοντας λόγο ξεχωριστά για “μια επίθεση ενάντια στην ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας”.

Η ουκρανική κρίση και η ρωσική απειλή έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο τον διάλογο στις δύο αυτές χώρες για μια ένταξή τους στην Ατλαντική Συμμαχία παρότι οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις που βρίσκονται στην εξουσία στις δύο αυτές χώρες έχουν προς το παρόν αποκλείσει το ενδεχόμενο ένταξης.

Στο Ελσίνκι, συγκλήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί έκτακτη σύσκεψη της οποίας προήδρευσε ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν.

“Οι ενέργειες της Ρωσίας στοχοποιούν την Ουκρανία, αλλά την ίδια στιγμή είναι μια επίθεση ενάντια σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας”, έγραψε στο Twitter ο φινλανδός πρόεδρος, τακτικός συνομιλητής του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Σουηδία “καταδικάζει με τον σφοδρότερο τρόπο την ρωσική εισβολή που βρίσκεται στην εξέλιξη στην Ουκρανία. Οι ενέργειες της Ρωσίας είναι επίσης μια επίθεση ενάντια στην ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας”, έκρινε από την πλευρά της και η σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον.

Η Δανία και η Νορβηγία, οι οποίες είναι αμφότερες μέλη του ΝΑΤΟ, επίσης καταδίκασαν έντονα την ρωσική εισβολή.

“Η επίθεση είναι μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές αθώων ανθρώπων”, έγραψε στο Twitter ο νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

“Η Νορβηγία βρίσκεται στο πλευρό των συμμάχων της και των Ευρωπαίων σε αυτή την κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Ευρώπης”, πρόσθεσε.

10:10 Βουτιά καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην έναρξη των συναλλαγών

Βουτιά καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την έναρξη των συναλλαγών μετά την στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

Στα πρώτα λεπτά της σημερινής συνεδρίασης, το χρηματιστήριο του Παρισιού κατέγραφε απώλειες 4,19%, αυτό της Φρανκφούρτης 4,39% αυτό του Λονδίνου 2,55%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 σημείωνε βουτιά 3,52%.

10:04  Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο κατακρημνίστηκε το ρούβλι, βουτιά σημειώνουν οι δείκτες στο χρηματιστήριο της Μόσχας

Το ρούβλι υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου και του ευρώ σήμερα σε μια διαπραγμάτευση με έντονες διακυμάνσεις αφού ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στις ρωσικές δυνάμεις να εισβάλουν στην Ουκρανία.

Στις 09:20 ώρα Ελλάδας, το ρούβλι σημείωσε πτώση 8% έναντι του δολαρίου στα 87,55, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 89,60. Το ρωσικό νόμισμα σημείωσε απώλειες 6,3% στα 97,51 έναντι του ευρώ, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως το επίπεδο των 99,99.

Ο όμιλος MOEX, που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο της Μόσχας, ανέστειλε προσωρινά τις συναλλαγές σήμερα το πρωί, με τη διαπραγμάτευση να επαναλαμβάνεται στις 09.00 ώρα Ελλάδας. Ο χρηματιστηριακός δείκτης RTS (σε δολάρια) κατακρημνίστηκε, σημειώνοντας βουτιά 26% στις 906,96 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδό του από τις αρχές του 2020. Ο ρωσικός δείκτης MOEX (σε ρούβλια) σημείωσε πτώση 22% στις 2.419,0 μονάδες.

Οι αποδόσεις των ρωσικών 10ετών ομολόγων σε ρούβλια OFZ, που κινούνται αντίθετα από τις τιμές τους, σημείωσαν άνοδο 10,93%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2016.

Η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, η Sberbank, ανακοίνωσε ότι έχει προετοιμαστεί για τις όποιες εξελίξεις και έχει επεξεργαστεί διάφορα σενάρια για να προστατεύσει τα κεφάλαια, τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα πελατών της.

Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα είπε ότι θα ξεκινήσει παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος και θα προσφέρει επιπλέον ρευστότητα στον τραπεζικό κλάδο.

10:02 Ουγγαρία: Ο πόλεμος είναι «το χειρότερο δυνατό σενάριο»

Έως νωρίς σήμερα, η Ουγγαρία δεν είχε καταδικάσει ξεκάθαρα την επίθεση, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της είπε ότι ο πόλεμος είναι «το χειρότερο δυνατό σενάριο». Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ουγγαρία στηρίζει πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Το έργο μας τώρα, όπως πάντα, είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια του λαού της Ουγγαρίας», επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιζάρτο. «Η πρεσβεία μας στο Κίεβο λειτουργεί και είναι έτοιμη να βοηθήσει τους Ούγγρους που βρίσκονται τώρα στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

10:01 Χώρες της κεντρικής Ευρώπης καταδικάζουν τη ρωσική επίθεση προετοιμάζονται να δεχθούν πρόσφυγες

Χώρες της κεντρικής Ευρώπης καταδίκασαν σήμερα την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, με την Πολωνία να ζητά τις «σφοδρότερες δυνατές κυρώσεις» κατά της Ρωσίας και τον Τσέχο υπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για «βάρβαρη ενέργεια επιθετικότητας».

Οι χώρες στην ανατολική πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες τους χώρες του ΝΑΤΟ που μοιράζονται σύνορα με την Ουκρανία εκτός της Τσεχίας και της Βουλγαρίας, έχουν επίσης ξεκινήσει προετοιμασίες για να υποδεχθούν πιθανόν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

09:58 Πάνω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο – Πτώση στις χρηματαγορές 

Το κόστος του πετρελαίου έχει ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι στον απόηχο της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, τροφοδοτώντας φόβους για την εξάπλωση πληθωριστικών πιέσεων στην παγκόσμια οικονομία.
Η ρωσική επίθεση προκάλεσε επίσης έντονες απώλειες στα χρηματιστήρια της Ασίας, ενώ παρόμοιες μεγάλες πτώσεις άνω του 2% αναμένονται σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και στη Wall Street.

 

09:55  Στις 13:00 η έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Γενς Στόλτενμπεργκ

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου προχωρά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στη μια (13.00) ώρα Ελλάδας.

Έντονη καταδίκη και από τη Γαλλία μέσω μηνύματος του Γάλλου προέδρου στο Twitter. «Η Γαλλία καταδικάζει έντονα την απόφαση της Ρωσίας να κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία» ανέφερε ο Εμμανουέλ Μακρόν και ζήτησε από τη Μόσχα «να τερματίσει αμέσως τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις».

09:50 Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: ‘Εχει προετοιμαστεί ένα «πακέτο» μαζικών κυρώσεων

Με τον πιο απόλυτο τρόπο καταδικάζει η Ε.Ε την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να «φέρει τον πόλεμο πίσω στην Ευρώπη». Αυτό τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί από κοινού αυτή την ώρα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ. Ανακοίνωσε πως ήδη έχει προετοιμαστεί ένα «πακέτο» μαζικών κυρώσεων, που θα προταθούν στο αποψινό έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας και της δυνατότητας εκσυγχρονισμού της.

«Θα είμαστε ενωμένοι με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Θα υποστηρίξουμε τις επιχειρήσεις εκκένωσης» ανέφερε από την πλευρά του, ο Ζοζέπ Μπορέλ.

09:48 Η Ισπανία καταδικάζει την επίθεση, η Πορτογαλία ζητεί τον άμεσο τερματισμό της

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ καταδίκασε σήμερα το πρωί τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για να υπάρξει μια συντονισμένη απάντηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Ογκούστο Σάντος Σίλβα ζήτησε σήμερα τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

“Η στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί η Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος είναι μια αδικαιολόγητη επιθετική ενέργεια και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, έγραψε ο Σάντος Σίλβα στον λογαριασμό του στο Twitter.

09:44  Το Πεκίνο καλεί για αυτοσυγκράτηση στην Ουκρανία και απορρίπτει τον όρο «εισβολή»

Η Κίνα επανέλαβε σήμερα μια έκκληση προς όλα τα μέρη, που εμπλέκονται στην κατάσταση στην Ουκρανία, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και απέρριψε την περιγραφή των ρωσικών ενεργειών ως εισβολής που έκανε ένας ξένος δημοσιογράφος.

Τα σχόλια έγιναν από την εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

09:06 Η Δανία έκλεισε την πρεσβεία της στη χώρα, η Σουηδία μετακίνησε το διπλωματικό προσωπικό της δικής της αντιπροσωπείας στη Λβιβ

09:04 Η Ιταλία χαρακτήρισε “αδικαιολόγητη” την επίθεση, καταδικάζουν η Νορβηγία και η Ιαπωνία

Η Ιταλία καταδίκασε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία χαρακτηρίζοντάς την “αδικαιολόγητη” και συνεργάζεται με τους ευρωπαίους και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της για να απαντήσουν άμεσα ενωμένοι και με αποφασιστικότητα, δήλωσε σήμερα ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Την επίθεση καταδίκασε και η Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Ρωσία στην Αρκτική.

“Η Ρωσία έχει την πλήρη και απόλυτη ευθύνη για το ότι έφερε την Ευρώπη σε αυτή την πολύ ζοφερή κατάσταση”, ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Ξεχωριστά, το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την πρεσβεία του στην Ουκρανία από την πρωτεύουσα Κίεβο στην δυτική πόλη Λβιβ.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ιαπωνία καταδικάζει σφόδρα τις μονομερείς ενέργειες της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι έδωσε εντολές στις αρμόδιες ιαπωνικές αρχές να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ιαπώνων πολιτών στην Ουκρανία.

“Με τον σφοδρότερο δυνατό τρόπο” καταδίκασε την ρωσική επίθεση και η Σλοβακία μέσα από σημερινή ανάρτηση στο Twitter του πρωθυπουργού Εντουαρντ Χέγκερ.

09:02  Η Βρετανία αποφασίζει την απάντησή της στη Ρωσία 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα το πρωί στις 09:30 ώρα Ελλάδος μιας συνεδρίασης τους συμβουλίου διαχείρισης κρίσεων (COBRA) προκειμένου να αποφασιστεί “η απάντηση” στις “φρικτές επιθέσεις” της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

09:00  Ε. Μακρόν : Να τερματίσει αμέσως η Ρωσία τις στρατιωτικές επιχειρήσεις 

“Η Γαλλία καταδικάζει έντονα την απόφαση της Ρωσίας να κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία”, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ζήτησε από τη Μόσχα “να τερματίσει αμέσως τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις”. 

“Η Γαλλία στέκεται αλληλέγγυα προς την Ουκρανία. Βρίσκεται στο πλευρό των Ουκρανών και ενεργεί μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους της για να σταματήσει ο πόλεμος”,

08:58 Η Κίνα συνιστά στους πολίτες της στην Ουκρανία να μείνουν στα σπίτια τους 

08:57   Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη και καθοδήγηση στους πολίτες που θέλουν να φύγουν από την Ουκρανία.

Επίσης συνέστησε στους Τούρκους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους ή σε ασφαλή μέρη και να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

Νωρίτερα σήμερα η Turkish Airlines ανακοίνωσε ότι ματαίωσε όλες τις πτήσεις της στην Ουκρανία σήμερα 24 Φεβρουαρίου λόγω του κλεισίματος του ουκρανικού εναέριου χώρου.

08:56  ΕΕ: Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών θα συζητήσουν την επιβολή δεύτερου πακέτου κυρώσεων στη Ρωσία σε έκτακτη σύνοδο κορυφής 

Οπως αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το  «επιπλέον πακέτο κυρώσεων που θα οριστικοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΥΕΔ [την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης] σε στενό συντονισμό με τους εταίρους» 

«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Τέτοια χρήση βίας και εξαναγκασμού δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της καθώς αντιμετωπίζουν αυτήν την ασύγκριτη κρίση», συνεχίζει η κοινή δήλωση.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και τον λαό της» καταλήγει το κείμενο που συνυπογράφουν ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

08: 54 Το Βερολίνο καταδικάζει την ενέργεια της Ρωσίας, διαβεβαιώνει την Ουκρανία για την αλληλεγγύη του

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συνομίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα και τον διαβεβαίωσε για την αλληλεγγύη της Γερμανίας, ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο Twitter.

«Η Γερμανία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την αδίστακτη ενέργεια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν», επεσήμανε ο Σολτς.

Πρόκειται για μια «φοβερή ημέρα για την Ουκρανία» και μια «ζοφερή» ημέρα για όλη την Ευρώπη, πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος, η χώρα του οποίου έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.

«Έχουμε έναν χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη, κάτι που πιστεύαμε ότι υπάρχει μόνο στα βιβλία της Ιστορίας. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κατήγγειλε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε ανακοίνωσή του.

«Αυτή η επίθεση θα έχει για τη Ρωσία σοβαρές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα ξεχάσει αυτή την «ημέρα της ντροπής» και σημείωσε ότι η Γερμανία θα απαντήσει σε συνεργασία με τους εταίρους της.

Η Μπέρμποκ πρόσθεσε ότι έχει συγκαλέσει συνεδρίαση της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων της γερμανικής κυβέρνησης για τις 8:30 τοπική ώρα, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει μια «αντίδραση» σε αυτή «την παραβίαση των βασικών κανόνων της διεθνούς τάξης».

8: 52 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συζήτησε με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Λευκός Οίκος)

«Μόλις τελειώσαμε τη συνομιλία μας» με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ο κ. Μπάιντεν σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

«Καταδίκασα αυτή την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων» συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος, μερικές ώρες μετά το διάγγελμα του ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν με το οποίο ανακοίνωσε την έναρξη της «στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν και ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν συνομίλησαν εξάλλου με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ και «καταδίκασαν την προμελετημένη, απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία και να συζητήσουν «τη συντονισμένη αντίδραση» της Ατλαντικής Συμμαχίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.

Πρόσθεσε ότι ο αμερικανός ΥΠΕΞ και ο ΓΓ του NATO συζήτησαν επίσης «τα επόμενα βήματα» ώστε να υπάρξουν «εγγυήσεις για την ασφάλεια του εδάφους των συμμάχων» και «ειδικά της ανατολικής πτέρυγας» του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

8: 50  ΕΕ: Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών θα συζητήσουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν ένα πακέτο νεών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας σε έκτακτη συνεδρίασή τους που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα, ανέφερε η ΕΕ σε ανακοίνωσή της.

“Η πρόεδρος (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα) φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο μέτρων το οποίο θα οριστικοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα υιοθετήσει άμεσα το Συμβούλιο”, σημείωνε η ανακοίνωση.

Αυτά “τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα (…) θα προβλέπουν μαζικές και σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία για τις ενέργειές της”, πρόσθετε.

08:49 Eκτακτη συνεδρίαση του NATO 

Οι πρεσβευτές των 30 χωρών μελών του NATO συγκλήθηκαν να πάρουν μέρος σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα στις Βρυξέλλες μετά την έναρξη ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Ουκρανίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Συμφώνου.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, που παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου περί τις 12:30 (ώρα Βρυξελλών· 13:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της συμμαχίας.

06: 47 ”Τις ισχυρότερες δυνατές” κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ζήτησε η Πολωνία

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ζήτησε σήμερα να υπάρξει άμεση απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για “τις ισχυρότερες δυνατές” κυρώσεις. 

“Πρέπει να απαντήσουμε άμεσα στην εγκληματική επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας”, έγραψε στο Twitter ο Μοραβιέτσκι. 

“Η Ευρώπη και ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να σταματήσουν τον Πούτιν. Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εγκίνει τις ισχυρότερες δυνατές κυρώσεις. Η στήριξή μας στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι πραγματική”, τόνισε. 

06:45 Μπορίς Τζόνσον: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επέλεξε «την αιματοχυσία»

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε σήμερα τις «φρικιαστικές εξελίξεις στην Ουκρανία», εκτιμώντας ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε τον δρόμο της αιματοχυσίας και της καταστροφής εξαπολύοντας αυτή την απρόκλητη επίθεση».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί μας θα αντιδράσουν με αποφασιστικό τρόπο», πρόσθεσε μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι συνομίλησε νωρίτερα σήμερα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

06:35 Όλαφ Σολτς: Κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου χαρακτηρίζει την «απρόκλητη» επίθεση της Ρωσίας

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, ο Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση που άρχισε σήμερα στην Ουκρανία «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου και μίλησε για «μαύρη ημέρα» για ολόκληρη την Ευρώπη.

«Η Γερμανία καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο» την επίθεση που διέταξε με «αδίστακτο» τρόπο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και εκφράζει «αλληλεγγύη στην Ουκρανία και στους πολίτες της».

Πρόσθεσε ότι θα συζητηθεί με τους εταίρους της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην G7 για τα μέτρα που η Δύση προειδοποιούσε πως θα επέβαλε στη Ρωσία σε περίπτωση επίθεσης.

 06:30 Καταδικάζουν την «αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας» η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ

Την «αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία» καταδικάζουν με κοινή ανάρτησή τους στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αυτές τις σκοτεινές ώρες, οι σκέψεις μας είναι στην Ουκρανία και στις αθώες γυναίκες, άνδρες και παιδιά καθώς αντιμετωπίζουν αυτήν την απρόκλητη επίθεση και φοβούνται για τη ζωή τους. Το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει», ανέφεραν.

06:24 Τζο Μπάιντεν:  Η Ουκρανία και ο ουκρανικός λαός θα έχουν τη συνεχή στήριξη και βοήθεια των ΗΠΑ.

Την “ απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία”  κατήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δύο ώρες μετά την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων στο ουκρανικό έδαφος τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Στη δήλωσή του ο Αμερικανός ηγέτης τόνισε ότι η Ουκρανία και ο ουκρανικός λαός θα έχουν τη συνεχή στήριξη και βοήθεια των ΗΠΑ.

06:26 Ο ΓΓ του NATO Γενς Στόλντενμπεργκ καταδικάζει την «ασύνετη και απρόκλητη επίθεση» της Ρωσίας

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε σήμερα ότι καταδικάζει σθεναρά την «ασύνετη και απρόκλητη» επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, που όπως σημείωσε θα θέσει σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές αμάχων.

Πρόσθεσε ότι συγκαλεί εκτάκτως τα όργανα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βορείου Ατλαντικού για να συζητηθεί η «νέα επίθεση» της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

06:20 Αντόνιο Γκουτέρες: Εν ονόματι της ανθρωπότητας, σταματήστε αυτόν τον πόλεμο»

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «εν ονόματι της ανθρωπότητας», μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στην ουκρανική κρίση.

Οι συνέπειες αυτού του πολέμου θα είναι καταστροφικές για την Ουκρανία και θα καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα