back to top
29.4 C
Athens
Κυριακή, 25 Αυγούστου, 2024

29.4 C
Athens
Κυριακή, 25 Αυγούστου, 2024

Ανεκατέλαβαν την Ιρπίν οι Ουκρανοί – Εκτιμήσεις για 10.000 νεκρούς στη Μαριούπολη

Διαβάστε επίσης

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τους διαπραγματευτές της Ρωσίας και της Ουκρανίας πριν από την έναρξη των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί με τις αντιπροσωπείες των διαπραγματευτών Ουκρανίας και Ρωσίας πριν από την έναρξη του νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.

«Θα έχουμε μια σύντομη συνάντηση με τις αντιπροσωπείες αύριο το πρωί», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Τουρκία είναι «ίσως η μόνη χώρα που καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μέσω διαλόγου», υποστήριξε.

Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι οι συζητήσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «εξελίσσονται θετικά».

Ρωσικός πύραυλος έπληξε δεξαμενή πετρελαίου στη Ρίβνε, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ρίβνε, στη βορειοδυτική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση κατά την οποία χτυπήθηκε μια δεξαμενή πετρελαίου στην περιοχή.

Σε σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανήρτησε στο διαδίκτυο, ο κυβερνήτης Βιτάλι Κοβάλ δήλωσε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν σπεύσει στο σημείο, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Κουλέμπα: Βασική επιδίωξη του Κιέβου στις συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία στην Τουρκία είναι η εκεχειρία

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Νμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος του Κιέβου στις συνομιλίες με την αντιπροσωπεία της Μόσχας είναι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας, ανέφερε ότι «το ελάχιστον θα ήταν (συμφωνία) για ανθρωπιστικά ζητήματα και το μέγιστο η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός», απαντώντας σε ερώτηση για το πλαίσιο του τελευταίου γύρου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν το πρωί της Τρίτης στην Τουρκία.

Σε περιβαλλοντικούς παράγοντες οφείλεται η ασθένεια του Ρόμαν Αμπράμοβιτς
σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε απόψε ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η ασθένεια που εμφάνισαν ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές οφειλόταν σε «περιβαλλοντικούς παράγοντες» και όχι σε δηλητηρίαση.

Νωρίτερα, η εφημερίδα Wall Street Journal και ο ερευνητικος ιστότοπος Bellingcat ανέφεραν ότι ο Αμπράμοβιτς και οι διαπραγματευτές εμφάνισαν ύποπτα συμπτώματα έπειτα από μια συνάντηση που είχαν στο Κίεβο.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters: «Οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι ήταν περιβαλλοντικό», προσθέτοντας «π.χ., όχι δηλητηρίαση». Ο ίδιος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο δήμαρχος του Κιέβου κάνει λόγο για περισσότερους από 100 θανάτους στην πόλη του, μεταξύ αυτών 4 παιδιά

Περισσότεροι από 100 θάνατοι καταγράφηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, μετά τη ρωσική εισβολή, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.

Απευθυνόμενος στο δημοτικό συμβούλιο της Φλωρεντίας, που είναι αδελφοποιημένη πόλη με το Κίεβο, ο Κλίτσκο ανέφερε πως περισσότερα από 20 πτώματα δεν μπορούν να αναγνωριστούν, ενώ τέσσερα από τα θύματα είναι παιδιά και άλλα 16 παιδιά που έχουν τραυματιστεί, νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

«Οι πόλεις περιμετρικά του Κιέβου έχουν δει πολλές μάχες… στους δρόμους βλέπουμε πολλά πτώματα και ανθρώπινα μέλη», είπε ο Κλίτσκο, σύμφωνα με έναν Ιταλό διερμηνέα.

Ο πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας είπε, επίσης, ότι 82 πολυώροφα κτίρια στο Κίεβο έχουν καταστραφεί από ρωσικές επιθέσεις και είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς τον πραγματικό απολογισμό των νεκρών στην πόλη.

Ο Κλίτσκο σημείωσε πως η κατάληψη του Κιέβου συγκαταλεγόταν μεταξύ των «βασικών σχεδίων» της Ρωσίας κατά την έναρξη της εισβολής, όμως το σχέδιο αυτό εμποδίζεται μέχρι στιγμής λόγω της ουκρανικής αντίστασης.

«Καταστρέψαμε τον μύθο του ανίκητου ρωσικού στρατού. Αντιστεκόμαστε στην επίθεση ενός εκ των ισχυρότερων στρατών στον κόσμο και έχουμε καταφέρει να αλλάξουν τους στόχους τους», επισήμανε.

Οι νεκροί στη Μαριούπολη μπορεί να είναι ακόμη και 10.000 – ουκρανική προεδρία

Οι νεκροί στη Μαριούπολη μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 10.000, σύμφωνα με μια σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας, αρμόδια για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

«Περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν ενταφιαστεί, όμως εδώ και δέκα ημέρες δεν γίνονται πλέον ταφές, λόγω των συνεχών βομβαρδισμών», ανέφερε η Τετιάνα Λομάκινα, εκτιμώντας ότι «δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα (…) μπορεί να υπάρχουν 10.000 νεκροί».

Το Αζερμπαϊτζάν προσφέρθηκε να παράσχει καύσιμα για τη σπορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι μίλησε σήμερα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και τον ευχαρίστησε επειδή του πρόσφερε καύσιμα για την σπορά στη χώρα του.

Στην ανάρτησή του στο Twitter, ο Ζελένσκι δεν έδωσε καμία άλλη λεπτομέρεια για τα καύσιμα αυτά.

WSJ: Συμπτώματα δηλητηρίασης σε Αμπράμοβιτς & διαπραγματευτές

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς και μέλη της ουκρανικές αντιπροσωπείας που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις παρουσιάσαν ύποπτα συμπτώματα δηλητηρίασης έπειτα από μία συνάντηση στο Κίεβο, νωρίτερα, εντός του τρέχοντος μηνός. Τα συμπτώματα περιελάμβαναν ερυθρότητα των ματιών, επίμονη και επίπονη δακρύρροια και ξεφλούδισμα στο πρόσωπο και τα χέρια.

Δεν διευκρινίζεται ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από την πιθανολογούμενη δηλητηρίαση, ενώ οι ειδικοί δεν μπορούν να διευκρινίσουν ούτε εάν τα συμπτώματα θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από χημική ή βιολογική ουσία ή εξαιτίας κάποιας ραδιενεργή ουσία. Ο Αμπράμοβιτς περιλαμβάνεται στη λίστα με τους επτά Ρώσους ολιγάρχες έναντι των οποίων, στις αρχές του μήνα, επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πάντως, που συναντήθηκε με τον Ρώσο ολιγάρχη, δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Οι Ουκρανοί ανακαταλαμβάνουν την Ίρπιν

Ο δήμαρχος του Ίρπιν, στα βορειοδυτικά του Κιέβου, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη. Η εγγύτητα της πόλης στην ουκρανική πρωτεύουσα στην καθιστά στρατηγικής σημασίας.

Η Μόσχα αναπτύσσει μέτρα περιορισμού της εισόδου στη Ρωσία υπηκόων “εχθρικών” χωρών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

“Αναπτύσσεται προσχέδιο προεδρικού διατάγματος για αντίμετρα ως απάντηση στις εχθρικές πράξεις των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους”, είπε χαρακτηριστικά, περιλαμβανομένων “παράνομων κυρώσεων” και “αποφάσεων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των Ρώσων πολιτών και των ρωσικών νομικών προσώπων”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Δεν προσδιόρισε σε ποιες άλλες χώρες αναφέρεται.

Η Μόσχα, ωστόσο, έχει ήδη καταρτίσει λίστα με τις χώρες που “πραγματοποιούν εχθρικές πράξεις εναντίον της Ρωσίας, των εταιριών και των πολιτών της” και περιλαμβάνει, εκτός από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τα κράτη της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουκρανία, την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σιγκαπούρη, μεταξύ άλλων.

Στα χέρια των Ρώσων η Μαριούπολη

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πόλη βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών» μετά από μια εβδομαδιαία πολιορκία. Οι ρωσικές δυνάμεις ισοπέδωσαν την πόλη, αφήνοντας άγνωστο αριθμό αμάχων νεκρών και αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Δεν είναι όλα στη δύναμή μας», είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο δήμαρχος της Μαριούπολης, σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη στο CNN. «Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών».

Ο δήμαρχος ζήτησε να απομακρυνθούν οι εναπομείναντες κάτοικοι της Μαριούπολης. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκήμενη πόλη, όπου είναι αδύνατον να ζήσει κανείς επειδή δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει ηλεκτρικό, δεν υπάρχει θέρμανση. Και είναι πραγματικά τρομακτικό».

Είναι ασαφές προς το παρόν εάν συνεχίζονται οι μάχες εντός της πόλης.

«Είναι αναγκαία η πλήρης εκκένωση της Μαριούπολης. Η σημαντικότερη αποστολή μας σήμερα είναι να σώσουμε κάθε ζωή. Και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Για παράδειγμα, υπάρχουν 26 λεωφορεία που πρέπει να πάνε στη Μαριούπολη για να παραλάβουν ανθρώπους αλλά δυστυχώς δεν έλαβαν άδεια να μετακινηθούν. Και αυτό το παιχνίδι το παίζουν καθημερινά», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ, δήλωσε ότι δεν βλέπει ενδείξεις απόσυρσης ρωσικών δυνάμεων από το Κίεβο.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές της, εάν όχι να καταλάβει, αλλά να περικυκλώσει το Κίεβο. Προς το παρόν, δεν βλέπουμε μετακίνηση των εχθρικών δυνάμεων μακριά από το Κίεβο», είπε σε μια ενημέρωση που μεταδόθηκε σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Η Μαριούπολη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής και πρέπει να εκκενωθεί πλήρως, δήλωσε νωρίτερα ο δήμαρχος της πόλης, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ υπογράμμισε πως το Κίεβο δεν σχεδιάζει να ανοίξει σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκημένες πόλεις επειδή οι υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν για πιθανή ρωσική «προβοκάτσια» στους διαδρόμους αυτούς.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε ότι περίπου 160.000 άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη χωρίς ηλεκτροδότηση. Είκοσι έξι λεωφορεία περιμένουν για να απομακρύνουν αμάχους, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν συμφώνησαν να τους επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση, πρόσθεσε.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία παίζει μαζί μας», δήλωσε ο δήμαρχος. Η Ρωσία αρνείται πως στοχοθετεί αμάχους και κατηγορεί την Ουκρανία για την αποτυχία να συμφωνηθούν ασφαλείς διάδρομοι για τους παγιδευμένους αμάχους.

Η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν πουθενά στην Ουκρανία.

Η ίδια πρόσθεσε πως οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να ενισχύσουν θέσεις που κρατούν ήδη και να διασπάσουν τις άμυνες του Κιέβου, αλλά δεν έχουν ελπίδα να καταλάβουν την πρωτεύουσα.

«Από σήμερα, ο εχθρός ανασυντάσσει τις δυνάμεις του, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει πουθενά στην Ουκρανία», δήλωσε η Μαλιάρ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, χωρίς να παράσχει στοιχεία για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης του Ιρπίν, λέει ο δήμαρχος της πόλης

Ο δήμαρχος του Ιρπίν, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης, που αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία των μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην πρωτεύουσα. «Έχουμε καλά νέα σήμερα, το Ιρπίν απελευθερώθηκε», έγραψε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Μαρκούσιν στο Telegram.

Η πληροφορία δεν έχει προς το παρόν επαληθευτεί από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Ρωσία θα περιορίσει τις βίζες για άτομα από «μη φιλικές χώρες»

Η Ρωσία ετοιμάζει μέτρα αντιποίνων σε σχέση με τις βίζες εισόδου στην χώρα, τα οποία θα περιορίσουν την είσοδο πολιτών από «μη φιλικές χώρες», ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο ενός μικρού χωριού στα περίχωρα του Χαρκόβου

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο ενός μικρού χωριού στα ανατολικά περίχωρα του Χαρκόβου, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ρώσος βουλευτής: H άρνηση της G7 να πληρώσει σε ρούβλια θα οδηγήσει σε διακοπή προμήθειας

Η απόρριψη της αγοράς φυσικού αερίου σε ρούβλι από την G7 θα οδηγήσει αδιαμφισβήτητα σε διακοπή της προμήθειας, δήλωσε ο Ρώσος βουλευτής και μέλος της Εpiτροπής Οικονομικής Πολιτικής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας -της Άνω Βουλής της Ρωσίας- Ιβάν Αμπράμοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti.

Οι G7 απέρριψαν το ρωσικό αίτημα για αγορά φυσικού αερίου σε ρούβλι

Οι αρμόδιοι υπουργοί της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχε και η ΕΕ, συμφώνησαν ότι η απαίτηση της Μόσχας για αγορά φυσικού αερίου σε ρούβλι είναι «μονομερής και συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση των όρων των συμβολαίων (προμήθειας φυσικού αερίου)», ανακοίνωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Κρίσης της Γερμανίας, προεδρεύουσας της G7 την τρέχουσα χρονιά.

«Δεν επιθυμούμε αλλαγή της κυβέρνησης στην Ουκρανία», λέει ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος

«Ο στόχος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας δεν είναι η αλλαγή της κυβέρνησης στην Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Γερμανία: Εκτός νόμου το σύμβολο «Ζ»

Αρκετά γερμανικά κρατίδια διεμήνυσαν ότι η δημόσια χρήση του συμβόλου «Z», που χρησιμοποιείται ως ένδειξη υποστήριξης στη ρωσική «νίκη» στον πόλεμο στην Ουκρανία, θα είναι στο εξής ποινικό αδίκημα.

Σύμβουλος Ζελένσκι: Η Ουκρανία δεν είναι πρόθυμη να παραδώσει έδαφος

«H Ουκρανία δεν είναι «πρόθυμη να παραχωρήσει οποιοδήποτε έδαφος» δήλωσε ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στο πρόγραμμα World at One του BBC Radio 4.

Απέλαση τριών Σλοβάκων διπλωματών από την Μόσχα

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα την απέλαση τριών Σλοβάκων διπλωματών, σε απάντηση αντίστοιχης πρόσφατης απόφασης της Σλοβακίας για την απέλαση τριών Ρώσων διπλωματών.

Η Ρωσία αποφάσισε να κηρύξει personas non gratas τρεις διπλωμάτες της πρεσβείας της Σλοβακίας στην Μόσχα. Οφείλουν να εγκαταλείψουν το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας εντός 72 ωρών, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Eurojust στηρίζει την ομάδα που θα ερευνήσει καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

H Eurojust, ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την κοινή ερευνητική ομάδα που όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα θα ερευνήσει τις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Heineken τερματίζει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία

Η Heineken, η δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο, τερματίζει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία. Σημειώνεται ότι η Heineken είναι η πρώτη διεθνής εταιρεία ζυθοποιίας που αποχωρεί από τη χώρα.

Η Μόσχα χαρακτήρισε την Deustche Welle «ξένο πράκτορα»

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι περιέλαβε το γερμανικό δίκτυο της Deutsche Welle στον κατάλογο των οργανισμών ενημέρωσης που χαρακτηρίζει «ξένους πράκτορες». Το μέτρο υποχρεώνει τα «χαρακτηρισμένα» μέσα ενημέρωσης να συνοδεύουν με ειδική σήμανση όλες τις δημοσιεύσεις τους.

Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle έχει αποκλεισθεί από την ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor από τις αρχές του Μαρτίου.

Πέντε Ρώσοι διπλωμάτες απελαύνονται από τα Σκόπια

Η Βόρεια Μακεδονία χαρακτήρισε πέντε Ρώσους διπλωμάτες personas non gratas, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Οι Ρώσοι διπλωμάτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν την χώρα σε πέντε ημέρες, έπειτα από την παραβίαση των διπλωματικών κανόνων, διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ουκρανία: Στα 514 δισ ευρώ οι ζημιές του πολέμου

Ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία έχει μέχρι στιγμής κοστίσει στην τελευταία 564,9 δισεκατομμύρια δολάρια (514 δισ ευρώ) σε ό,τι αφορά καταστροφές στις υποδομές, απώλειες σε οικονομική ανάπτυξη και σε άλλους παράγοντες, δήλωσε η Ουκρανή υπουργός Οικονομικών Γιούλια Σβιριντένκο.

Σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο η υπουργός ανέφερε ότι οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει καταστροφές σε 8.000 χιλιόμετρα οδικού δικτύου και σε δέκα εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κατοικιών.

Η Κομισιόν παροτρύνει τα κράτη – μέλη να καταργήσουν τα «χρυσά διαβατήρια»

Η Κομισιόν προτρέπει τα κράτη μέλη να καταργήσουν αμέσως τυχόν υφιστάμενα συστήματα ιθαγένειας επενδυτών και να διασφαλίσουν ότι εφαρμόζονται αυστηροί έλεγχοι για την αντιμετώπιση των κινδύνων που ενέχουν τα συστήματα διαμονής επενδυτών. Η σημερινή σύσταση αποτελεί μέρος της ευρύτερης πολιτικής της Κομισιόν για την ανάληψη αποφασιστικής δράσης σε αυτά τα συστήματα.

Λαβρόφ: Μια συνάντηση Πούτιν- Ζελένσκι αυτή τη στιγμή θα ήταν «αντιπαραγωγική»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι μια συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί όταν οι δύο πλευρές θα βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία για βασικά ζητήματα.

Μιλώντας σε σερβικά μέσα ενημέρωσης ο Λαβρόφ σημείωσε ότι οποιαδήποτε συνάντηση των δύο ανδρών για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον πόλεμο θα ήταν αυτή τη στιγμή αντιπαραγωγική.

Στις 7 Απριλίου η ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή

Την Πέμπτη 7 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, προσδιορίστηκε η ομιλία του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων. Μετά την ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας θα ακολουθήσει ομιλία από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής και η πολιορκούμενη Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία.

Οι εκτεταμένες καταστροφές έχουν αφήσει χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα τον πληθυσμό του Τσερνίχιβ, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να περικυκλώνουν την πόλη αυτή στη βόρεια Ουκρανία.

Η παροχή φυσικού αερίου εξακολουθεί να λειτουργούν εν μέρει αλλά  υποδομή της πόλης καταστράφηκε από “έντονες μάχες”, αλλά βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για την επιδιόρθωση των ζημιών, έγραψε το Σάββατο στο Telegram ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Βιατσεσλάβ Τσάους.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Τσερνίχιβ στον ουκρανικό βορρά εδω και ημέρες καθώς ο κεντρικός δρόμος της πόλης, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, οδηγεί στο Κίεβο.

Ο δήμαρχος της Βλαντισλάβ Ατροσένκο δήλωσε το Σάββατο ότι η πόλη έχει «εντελώς καταστραφεί» από τις ρωσικές δυνάμεις. Επίσης σημείωσε ότι περισσότεροι από 200 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ περισσότεροι από τους μισούς από τους 285.000 κατοίκους που είχε αρχικά η πόλη έχουν φύγει.

Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο: Οι ρωσικές δυνάμεις αναδιατάσσονται προς την Λευκορωσία – Οι εξελίξεις στα μέτωπα 

Οι ρωσικές δυνάμεις μετακινούνται προς τη Λευκορωσία για να ανασυγκροτηθούν μετά τις βαριές απώλειες που υπέστησαν στην Ουκρανία, σύμφωνα παράλληλα με χθεσινή ανακοίνωση του γενικού επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο στόχος της μετακίνησης των στρατευμάτων είναι η «εναλλαγή μονάδων που έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες, η ενίσχυση των υπαρχουσών ομάδων, ο ανεφοδιασμός σε τρόφιμα, καύσιμα και πυρομαχικά, η διοργάνωση της απομάκρυνσης τραυματιών και άρρωστου προσωπικού», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το γενικό επιτελείο σημείωσε επίσης χθες το βράδυ ότι ο ρωσικός στρατός προετοιμάζεται για νέες πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία με την προμήθεια νέων βλημάτων σε βάσεις εκτόξευσης στη Λευκορωσία. Και αυτή η πληροφορία δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή.

Μαίνονται οι μάχες σε Ρούμπιζνε, Σεβεροντονέτσκ και Μαριούπολη

Στο μεταξύ οι μάχες συνεχίζονται στη Ρούμπιζνε, τη Σεβεροντονέτσκ και τη Μαριούπολη στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Το γενικό επιτελείο ανακοίνωσε επίσης ότι η Ρωσική Εθνοφρουρά προσπαθεί να καταπνίξει την λαϊκή αντίσταση σε κατεχόμενες περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Μόσχα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν μεγάλη αποθήκη καυσίμων στην Ουκρανία κοντά στην δυτική πόλη Λβιβ.

Η αποθήκη αυτή καυσίμων εφοδίαζε τον ουκρανικό στρατό στο δυτικό τμήμα της χώρας και κοντά στο Κίεβο, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν δοθεί από το Σάββατο από την Ουκρανία.

Ρουκέτες σε Λβιβ και περιοχές του Κιέβου

Ρουκέτες που ρίφθηκαν από αεροσκάφη και πολεμικά πλοία κατέστρεψαν διάφορους στρατιωτικούς στόχους στην Λβιβ και περιοχές του Κιέβου, ανακοίνωσε επίσης το γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Μια αποθήκη καυσίμων επλήγη, δήλωσε παράλληλα ο δήμαρχος της Λβιβ Αντρίι Σαντόβι και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πέντε θύματα, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω. Καμία πολιτική υποδομή δεν καταστράφηκε. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές πολιτικής προστασίας, η πυρκαγιά που προκλήθηκε στην αποθήκη καυσίμων κατέστη δυνατό να κατασβεστεί έπειτα από 14 ώρες χθες, Κυριακή.

Στην περιφέρεια Ρίβνε, στη δυτική Ουκρανία, αποθήκη καυσίμων καταστράφηκε επίσης από ρωσικά πυραυλικά πλήγματα το Σάββατο, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές. Η καταστροφή που προκλήθηκε στην πόλη Ντούμπνο ήταν εκτεταμένη, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης.

Συνολικά 67 στρατιωτικοί στόχοι καταστράφηκαν σε ένα 24ωρο, δήλωσε επίσης ο Κονασένκοφ από τη Μόσχα. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν εγκαταστάσεις επισκευών του στρατού στην Λβιβ, μια αποθήκη με αντιαεροπορικούς πυραύλους 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου και 18 μαχητικά drones. Οι επιθέσεις στην Ουκρανία θα συνεχιστούν, σημείωσε ο Κονασένκοφ.

Το dpa επισημαίνει ότι, όπως ισχύει για τους περισσότερους ισχυρισμούς και των δύο πλευρών στη διάρκεια του πολέμου, δεν έχει καταστεί μέχρι στιγμής δυνατό να επαληθευτεί ούτε αυτή η πληροφορία από ανεξάρτητη πηγή.

Οι Ρώσοι άνοιξαν πυρ στις εγκαταστάσεις πυρηνικής έρευνας Neutron Source στο Χάρκοβο

Οι μάχες συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, με τις ρωσικές δυνάμεις να ανοίγουν επίσης πυρ στις εγκαταστάσεις πυρηνικής έρευνας Neutron Source στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες των ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.

Οι εγκαταστάσεις, οι οποίες είχαν ήδη υποστεί ζημιές από βομβαρδισμό πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες και είχαν αποκοπεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, βομβαρδίστηκαν το Σάββατο, ανέφερε η Ukrayinska Pravda επικαλούμενη την κρατική αρχή που είναι αρμόδια για τα πυρηνικά.

“Η επαλήθευση της έκτασης της ζημιάς δεν είναι δυνατή λόγω των αδιάκοπων μαχών κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις”, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ρώσοι εισέβαλαν στο προεδρικό γραφείο στην Κριμαία – Έβγαλαν την ουκρανική σημαία

Ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στο γραφείο του εκπροσώπου του Προέδρου της Ουκρανίας στην Κριμαία, το οποίο βρίσκεται στη Χερσώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το NEXTA, οι στρατιώτες έσπασαν τις πόρτες του κτηρίου και αφαίρεσαν την ουκρανική σημαία.

Η Ρωσία μεταφέρει κι άλλους πυραύλους στη Λευκορωσία (ουκρανικό γενικό επιτελείο)

Ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέες πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία και μεταφέρει πυραύλους σε εξέδρες εκτόξευσης στη Λευκορωσία, ανέφερε το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα το ουκρανικό γενικό επιτελείο, επικαλούμενο πληροφορίες που έλαβε.

Οι πύραυλοι προορίζονται για συστήματα Ισκαντέρ μονάδων που έχουν αναπτυχθεί κοντά στο Καλίνκαβιτσι, στη νοτιοανατολική Λευκορωσία, σύμφωνα με το επιτελείο.

Η πληροφορία που δημοσιοποίησε το ουκρανικό επιτελείο είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Το Ισκαντέρ είναι αυτοκινούμενο σύστημα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς και πυραύλων Κρουζ. Σύμφωνα με ειδικούς, διαθέτει τη δυνατότητα να παραπλανά τα ραντάρ και τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας με τη χρήση αντιμέτρων.

Τα σχολεία στο Κίεβο θα ανοίξουν ξανά μέσω τηλεκπαίδευσης

Οι μαθητές στην πρωτεύουσα Κίεβο θα μπορούν να ξαναρχίσουν το σχολείο σήμερα μέσω τηλεκπαίδευσης.
Ο δήμαρχος του Κιέβου ανακοίνωσε την επαναλειτουργία την Κυριακή, λέγοντας ότι τα μαθήματα θα είναι «πιο προσαρμοσμένα στις τρέχουσες συνθήκες».

Οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από αρκετές περιοχές και απωθούνται προς τα σύνορα

Ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, κατά τον διοικητή των δυνάμεων στην περιοχή.
Ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ ανέφερε μέσω Telegram πως ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν χθες από αρκετές περιοχές  προς την κατεύθυνση των συνόρων» της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ανέφερε ο αξιωματικός.

Η Ρωσία συνεχίζει τον αποκλεισμό των ακτών της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζει η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας συνεχίζει να επιβάλει από απόσταση αποκλεισμό των ακτών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, να την αποκόπτει από τη μεταφορά εμπορευμάτων που γίνεται θαλάσσια, σημείωσε χθες Κυριακή η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας.
Το ρωσικό ΠΝ συνεχίζει επίσης να εξαπολύει σποραδικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στόχων σε όλη την Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ, Reuters, CNN

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα