back to top
20.2 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

20.2 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Σε ζημιογόνα αποτελέσματα οδήγησε το πακέτο των 800 εκ. ευρώ που διέθεσε η ΔΕΗ για τη στήριξη των πελατών

Διαβάστε επίσης

Το «πακέτο» ύψους 800 εκατ. ευρώ που διέθεσε η ΔΕΗ για τη στήριξη των πελατών της έναντι της ενεργειακής κρίσης οδήγησε σε ζημιογόνα αποτελέσματα το 2021. Ωστόσο η επιχείρηση κατάφερε να διατηρήσει λειτουργική κερδοφορία, που επιτρέπει τη χρηματοδότηση των επενδύσεών της αλλά και τη συνέχιση της πολιτικής στήριξης των καταναλωτών.

Αυτά προκύπτουν από την αποψινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το 2021.

Σε δηλώσεις του για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «η στρατηγική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για την εξυγίανση της ΔΕΗ, ακόμα και μέσα στις πλέον αντίξοες συνθήκες των τελευταίων δύο ετών αποδεικνύεται, ότι ήταν καθοριστική σε ό,τι αφορά τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Δίχως την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής εξυγίανσης, η ΔΕΗ δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει όχι μόνο εκπτώσεις αλλά θα κινδύνευε η ίδια η βιωσιμότητά της».

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ακόμη, ότι η εποχή των ανεύθυνων και εγκληματικών αυτοσχεδιασμών, με τραγικές συνέπειες για τη χώρα και τους πολίτες έχει περάσει χωρίς επιστροφή και καταλήγει: «Το τελικό αποτέλεσμα της ΔΕΗ, με ζημιές ύψους 18,4 εκατ. ευρώ μετά από φόρους το 2021, διαψεύδει τους αβάσιμους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δήθεν υπερκέρδη της Επιχείρησης εις βάρος των καταναλωτών. Τα κροκοδείλια δάκρυα όσων υπονόμευσαν και πολεμούν την εξυγίανση της ΔΕΗ, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και τα ψεύδη περί υπερκερδών, δεν μπορούν σήμερα να πείσουν κανέναν. Πείθουν όμως τους πάντες πως κάποιοι δεν αλλάζουν με τίποτα και επιμένουν να τρέφονται από τον λαϊκισμό και το κομματικό συμφέρον».

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γεώργιος Στάσσης δήλωσε, ότι το 2021 ήταν μια χρονιά σημαντικών οροσήμων για τη ΔΕΗ. Επανήλθαμε στις αγορές κεφαλαίου για πρώτη φορά μετά το 2014, προχωρήσαμε στην έναρξη της δραστηριότητάς μας στην ηλεκτροκίνηση με τη ΔΕΗ Blue, συμφωνήσαμε την πώληση του 49% της συμμετοχής της ΔΕΗ στο ΔΕΔΔΗΕ, προχωρήσαμε στην επιτυχή αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εταιρείας, λάβαμε μια ακόμα αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας από την S&P, ενώ επίσης σημειώσαμε περαιτέρω πρόοδο στις πρακτικές Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Για το 2022, πρόσθεσε, και παρά το γεγονός, ότι το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και δίκτυα στηρίζοντας παράλληλα τους πελάτες μας, διατηρώντας τον στόχο του επιχειρηματικού μας πλάνου για επίτευξη EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση στα ίδια επίπεδα με το 2021».

Σε σχέση με τις επιπτώσεις του πολέμου η ΔΕΗ τόνισε, ότι το αυξημένο κόστος στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της πρωτοφανούς αύξησης της τιμής φυσικού αερίου αποτελεί μία εξέλιξη που επηρεάζει εμμέσως τις δραστηριότητες του Ομίλου, ο οποίος όμως προστατεύεται σε μεγάλο βαθμό από την καθετοποιημένη φύση των δραστηριοτήτων του, λόγω της παρουσίας του τόσο στην παραγωγή όσο και στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Έμμεσες επιπτώσεις ενδέχεται να προκύψουν λόγω της συνεπακόλουθης μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πελατών μας, ως αποτέλεσμα του αυξημένου ενεργειακού κόστους και της ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα