back to top
23.8 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

23.8 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Κ. Μπακογιάννης: Σταματήστε τα τέρατα για το πράσινο της πόλης-Σφοδρές αντιδράσεις στη δημοτική αντιπολίτευση για τα κλαδέματα

Διαβάστε επίσης

Έντονη κριτική προς την δημοτική αντιπολίτευση έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στην συζήτηση για το πράσινο της πόλης.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Αθηναίων κάλεσε την αντιπολίτευση να σταματήσει την παραπληροφόρηση, τα “τέρατα” και τα “μυθεύματά” όπως είπε χαρακτηριστικά και να δει την πραγματικότητα. Μάλιστα ο δήμαρχος Αθηναίων κάλεσε τις δημοτικές παρατάξεις αντί να κάνουν στείρα αντιπολίτευση υποστηρίζοντας, ότι κόβονται τα δέντρα και ότι στην Ακαδημία Πλάτωνος θα κοπούν 540 δέντρα, λόγω των έργων του Μουσείου, να καταθέσουν προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Μάλιστα, επειδή εκφράστηκαν πολλά παράπονα και καταγγελίες για τον εργολάβο που έχει αναλάβει την συντήρηση του πρασίνου σε συνεργασία με τον δήμο, ο κ. Μπακογιάννης τους είπε, ότι κατά την διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας 70 συνεργεία του δήμου ήταν στους δρόμους σε 24ωρη βάση. Αν δεν ήταν μαζί τους ο εργολάβος τότε η Αθήνα θα είχε υποκύψει στην δύναμη της “Ελπίδας”. Για μεριδα δε της αντιπολίτευσης ο κ. Μπακογιάννης είπε, ότι αντιλαμβάνεται την “αλλεργία” που δείχνει στην ιδιωτική πρωτοβουλία και συμμετοχή.

Αποκαλύψεις σχετικά με την εικόνα του πρασίνου της ΑΘήνας έδωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρήστος Τεντόμας στην ίδια συνεδρίαση. Αποκάλυψε, ότι υπάρχουν πολλοί δρόμοι της Αθήνας που τα δέντρα τους δεν είχαν κλαδευτεί για περισσότερα από δέκα χρόνια, με αποτέλεσμα σήμερα ο δήμος Αθηναίων που μαζί με ιδιώτη εργολάβο έχει αποφασίσει να περιποιηθεί και να φροντίσει το πράσινο της πρωτεύουσας να βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ειδικότερα ο κ. Τεντόμας τόνισε, ότι δρόμοι όπως η Στουρνάρη, η Ιουλιανού και άλλες είχαν περισσότερα από δέκα χρόνια να δουν συνεργεία του πρασίνου προκειμένου να κλαδέψουν τα δέντρα τους.

Μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Τεντόμας αφού παραδέχθηκε, ότι η Αθήνα έχει πολύ δουλειά ακόμη στο θέμα των κλαδεμάτων τόνισε, ότι πλέον ο δήμος έχει ολοκληρωμένο σχέδιο φροντίδας των δέντρων ώστε να σταματήσουν τα παράπονα των κατοίκων (περισσότερα από 8.000 αιτήματα για κλαδέματα) αλλά και οι μηνύσεις από κρατικούς φορείς επειδή τα κλαδιά έκρυβαν φανάρια και πινακίδες καθιστώντας επικίνδυνους τους δρόμους.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Διεύθυνση Πρασίνου του δήμου ο κ. Τεντόμας δήλωσε, ότι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουν γίνει προσλήψεις προσωπικού, το οποίο θα μπορούσε να αποτρέψει την σημερινή κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις στη δημοτική αντιπολίτευση για τα κλαδέματα των δέντρων στους δρόμους της Αθήνας από συνεργεία ιδιωτικής εταιρείας, ενώ λάδι στη φωτιά έριξαν η παρουσίαση του έργου της υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χρήστο Τεντόμα και η εισήγηση του προϊστάμενου της υπηρεσίας πρασίνου Δημήτρη Κυριακάκη.

“Ο τρόπος που η εικόνα αυτή παρουσιάστηκε δεν βοηθά την συζήτηση και δεν τιμά το δημοτικό συμβούλιο”, τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος από την Ανοιχτή Πόλη. “Θα ελεγχθούν όλα τα στοιχεία που παρουσιάσατε”, δεσμεύτηκε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΑΘήνα Είσαι Εσύ Παύλος Γερουλάνος. ” Έχει σημασία πώς συζητάμε. Θα συζητούσαμε για την ανάγκη ανάπτυξης πρασίνου και για το κλάδεμα ή για το πλήθος των εργασιών με απολογιστικό χαρακτήρα χωρίς να συγκρίνονται με τις ανάγκες που υπάρχουν” σχολίασε η Βούλα Παναγή από τη Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας.

Κατέστρεψε το πράσινο ο εργολάβος, λέει η δημοτική αντιπολίτευση

Βατερλώ για τη δημοτική αρχή και καταστροφή για την πόλη χαρακτήρισε την εργολαβία στο πράσινο ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ζήτησε δε να ενεργοποιηθεί η σύμβαση που περιλαμβάνει ρήτρες και ποινές για τον εργολάβο ενώ σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Κυριακάκη είπε: “Παραδέχτηκε, ότι τα αυστηρά κλαδέματα δημιουργούν ζημιά στα δέντρα. Δεν είναι παρατήρηση ότι αλλιώς θέλουν κλάδεμα κάθε χρόνο. Εάν χρειάζεται πρέπει να γίνεται κλάδεμα κάθε χρόνο” σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος. Επιπλέον, ζήτησε να ενημερωθεί για τον σχεδιασμό προσλήψεων στην υπηρεσία πρασίνου το προσωπικό της οποίας έχει μειωθεί κατά περίπου 70% την τελευταία δεκαετία. “Σύμφωνα με τη γεωπονική σχολή η υπηρεσία πρασίνου του δήμου Αθηναίων ήταν εξαιρετική”πρόσθεσε ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης.

Ο Παύλος Γερουλάνος ζήτησε να του δοθούν γραπτώς τα στοιχεία της παρουσίασης του κ. Τεντόμα και της εισήγησης του κ. Κυριακάκη. ” Αποφασίσατε να μας πλημμυρίσετε με στοιχεία που αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να αντιδράσουμε. Θέλουμε τα στοιχεία γραπτά και θα αρχίσουμε τους ελέγχους. Θα είναι κρίμα να έχει ξοδευτεί όλος αυτός ο χρόνος για να πούμε κάτι που μπάζει” είπε ο κ. Γερουλάνος.

Τις ελλείψεις της υπηρεσίας πρασίνου σε προσωπικό υπογράμμισε η Βούλα Παναγή, δημοτική σύμβουλος της Λαικής Συσπείρωσης Αθήνας. Παράλληλα έκανε λόγο για κακοτεχνίες στο κλάδεμα των δέντρων αναφέροντας συγκεκριμένα:” Οι εργολάβοι προχώρησαν σε αλλοπρόσαλες κλαδεύσεις απομακρύνθηκε σε πολλές περιπτώσεις τεράστιο ποσοστό κώμης των δέντρων, σε ποσοστό 40-80%, δεν έγινε προσπάθεια να ληφθεί υπόψη το είδος του δέντρου, εφαρμόστηκε η πρακτική ντόπινγκ, υπάρχουν ζητήματα ακόμη και με την περίοδο που επιλέχθηκε να γίνει το κλάδεμα”.

Σφοδρή κριτική στη δημοτική αρχή άσκησε ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. “Δίνετε 35 εκατομμύρια ευρώ στην εργολαβία με τα οποία θα μπορούσατε να έχετε εξασφαλίσει 720 άτομα μόνιμο προσωπικό” τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για αδιαφορία στο θέμα του πρασίνου. “Η καπιταλιστική ανάπτυξη, ο εξευγενισμός της Αθήνας, η τουριστικοποίηση είναι πάνω από όλα και το πράσινο, μην το πεθάνουμε κιόλας” σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος της Ανταρσίας στις γειτονιές της Αθήνας.

Το προσωπικό που είναι σήμερα στον δήμο είναι εκπαιδευμένο. Κι αντί αυτή η εμπειρία να μπορεί να μεταφερθεί στην επόμενη γενιά γίνεται μια καταστροφική επιλογή” τόνισε ο Παναγιώτης Κεφαληνός από την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα.

Στην Αθήνα υπάρχουν περίπου 92 χιλιάδες δέντρα εκ των οποίων μέχρι στιγμής έχει κλαδευτεί το 1/3. Με ελάχιστες εξαιρέσεις οι δεντροστοιχίες στους δρόμους της πόλης είναι τουλάχιστον 40 ετών και είχαν να κλαδευτούν περίπου 10 χρόνια.

Γιώργος Μανουσακάκης-Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα