back to top
30 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

30 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024
Αρχική ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Τ. Χατζηβασιλείου: Ο Ερντογάν προκαλεί με το βλέμμα στο εθνικιστικό ακροατήριο

Τ. Χατζηβασιλείου: Ο Ερντογάν προκαλεί με το βλέμμα στο εθνικιστικό ακροατήριο

Τ. Χατζηβασιλείου: Ο Ερντογάν προκαλεί με το βλέμμα στο εθνικιστικό ακροατήριο
ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

26-05-2022

Απέκλεισε πιθανότητα θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σε αυτή τη συγκυρία, ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, παρά την ακραία ρητορική και τις σπασμωδικές κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν που δυναμιτίζουν εκ νέου το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«To ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας  είναι τώρα στραμμένο στην Ουκρανία και κάθε εφαρμογή αναθεωρητισμού στο πεδίο από την Τουρκία, θα την ταύτιζε με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, θα επιβάρυνε περαιτέρω τη διεθνή της εικόνα και τελικά θα αποτελούσε πλήγμα για την Άγκυρα» δήλωσε στον Αθήνα 984 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Εκτίμησε, μεταξύ άλλων, ότι ο εκνευρισμός και η αναβαθμισμένη τουρκική προκλητικότητα, συνιστούν το μέτρο της ενόχλησής της γείτονος από τη θετική παρουσία Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο και την απόφαση για απόκτηση F-35 από τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά ταυτόχρονα και μια προσπάθεια συσπείρωσης του εθνικιστικού ακροατηρίου, στο οποίο προσβλέπει ο Ερντογάν ενόψει εκλογών.

«Ο Ερντογάν έχει σφόδρα ενοχληθεί από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ κι αντιδρά με συναισθηματικό τρόπο, χάνοντας την ψυχραιμία του. Το ξαναείδαμε αυτό το έργο το 2020, δεν αποτελούν έκπληξη αυτές οι αντιδράσεις και η έξαρση.
…Η Τουρκία βρίσκεται σε μια οιoνεί προεκλογική περίοδο κι ο Ερντογάν προσπαθεί να κρατήσει κοντά του, τους ψηφοφόρους τους εθνικιστικού ακροατηρίου. Επίσης, η γενικότερη αναθεωρητική στάση της Τουρκίας οφείλεται και στο γεγονός ότι αισθάνεται πως έχει ένα γεωπολιτικό αποτύπωμα δυσανάλογο του μεγέθους της. Αισθάνεται δηλαδή…αδικημένη από την ιστορία ίσως κι από την πραγματικότητα. Δοθείσης ευκαιρίας λοιπόν προβάλλει σε κάθε ευκαιρία αυτές τις αναθεωρητικές ιδέες, με στόχο να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη» τόνισε ο βουλευτής Σερρών ΝΔ και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Στο πλαίσιο του ηχηρού μηνύματος Μητσοτάκη στην Άγκυρα από το Νταβός για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, υπογράμμισε την ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας.

«Ακολουθούμε πολιτική αρχών και αξίων με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, δεν μπαίνουμε στη τουρκική λογική της αντιπαράθεσης και δεν μας αφορούν οι εξάρσεις του κ. Ερντογάν», είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως «κάθε πρόκληση της Τουρκίας δεν μένει αναπάντητη, οι αναχαιτήσεις αερισκαφών γίνονται αυτόματα», ενώ σημείωσε τον κίνδυνο ατυχήματος που ελλοχεύει από τις συνεχείς υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Στον απόηχο της πρόσφατης εξόδου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στο Αιγαίο και της διαφαινόμενης για ακόμη μία φορά εργαλειοποίησης των προσφύγων που στέλνονται μαζικά στα ελληνικά σύνορα, ο Τάσος Χατζηβασιλείου συμπλήρωσε ότι

«Η τελευταία παραβίαση στην Αλεξανδρούπολη δείχνει πως Τουρκία ενοχλείται και από την αναβάθμιση της Θράκης σε γεωπολιτικό και ενεργειακό κόμβο για το Βαλκανικό χώρο, με αποτέλεσμα όλα αυτά να δυσχεραίνουν την επικοινωνία ανάμεσα στις δύο χώρες.…Η Ελλάδα ήταν και παραμένει οπαδός των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας. Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα, ότι δηλαδή στη εφαρμογή των διεθνών σχέσεων και στη συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς, υπάρχουν όροι και κανόνες που πρέπει να τηρούνται».

Ολοκληρώνοντας, επισήμανε πως η Δύση θέλει την Τουρκία στο ΝΑΤΟ, αλλά οι ΗΠΑ θέτουν κανόνες που πρέπει να γίνουν σεβαστοί από όλα τα μέλη της Συμμαχίας. Τέλος, παραδέχθηκε το γεγονός ότι η γείτων ως ισχυρή χώρα αποτελεί σημαντικό σύμμαχο για το ΝΑΤΟ, ωστόσο οφείλει να σεβαστεί το κουστούμι μέτρων και προϋποθέσεων, που της βάζουν.