back to top
32.1 C
Athens
Κυριακή, 25 Αυγούστου, 2024

32.1 C
Athens
Κυριακή, 25 Αυγούστου, 2024

Η Ελλάδα είναι το δεύτερο πιο φτωχό κράτος της ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Το αργυρό μετάλλιο στην φτώχεια μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, κατέχει η χώρα μας, με την Βουλγαρία να βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Παράλληλα, με δεδομένη την κούρσα ανατιμήσεων έχει δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον με ισχυρές πιέσεις σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών και ορατό τον κίνδυνο μείωσης της κατανάλωσης η οποία θα προκαλέσει ντόμινο στο επίπεδο διαβίωσης και την απασχόληση.

Σύμφωνα με την έκθεση για την πορεία της εθνικής οικονομίας του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η οποία θα δοθεί στην δημοσιότητα την Δευτέρα, παρά την αύξηση του ΑΕΠ το 2021 κατά 13 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2020, η Ελλάδα κατετάγη ως το δεύτερο πιο φτωχό κράτος της ΕΕ, μετά την Βουλγαρία.

Το 2007, η χώρα μας βρισκόταν στην 15η θέση, περίπου στο ίδιο επίπεδο με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Στο σημείο αυτό, οι επιστημονικοί συνεργάτες των συνδικάτων, προτάσσουν το γεγονός ότι η παρούσα αρνητική οικονομική συγκυρία, ειδικά για την Ελλάδα, έρχεται να προστεθεί στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης από το 2010 και της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης, κάτι που δεν ισχύει για άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών παρέμεινε στάσιμο την περίοδο του lockdown, ενώ αυξήθηκε κατά 4,3% το γ’ τρίμηνο του περασμένου έτους.

Ωστόσο, η αύξηση προήλθε κυρίως από την καταβολή επιδομάτων κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και τους αυτοαπασχολούμενους.

Στο πλαίσιο αυτό, τα έσοδα των μισθωτών αυξήθηκαν μόλις κατά 150 εκατ. ευρώ, ενώ των αυτοαπασχολουμένων κατά 1,6 δισ. ευρώ.

Παρόλα αυτά, η βελτίωση του ΑΕΠ το 2021, στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της κατανάλωσης κατά 8,5 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2020. Όμως, και σε αυτό το πεδίο, προκύπτει υστέρηση κατά 750 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με το 2019, δηλαδή με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Μάλιστα, η Έκθεση θα επισημαίνει ότι παρά την προσπάθεια ανάκαμψης του 2021, το ΑΕΠ της χώρας, υπολείπεται κατά 2,7 δισ. ευρώ, συγκριτικά με το 2019, δηλαδή προ πανδημίας.

Παράλληλα, εκφράζεται προβληματισμός σχετικά με τις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίες υποχώρησαν κατά περίπου 3 δισ. ευρώ το 2021, σε σχέση με το 2019, με ταυτόχρονη αύξηση των εισαγωγών κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες (διπλάσια σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), ενώ και οι επενδύσεις στην Ελλάδα υπολείπονται των αντίστοιχων ευρωπαϊκών.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα