back to top
26.1 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

26.1 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

ΓΣΕΕ: Διπλασιάστηκαν το 2022 τα εργατικά δυστυχήματα

Διαβάστε επίσης

Δραματική αύξηση παρατηρείται στα εργατικά δυστυχήματα, σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας γραμματείας της ΓΣΕΕ.

Φέτος, 23 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε εργατικά και αγροτικά δυστυχήματα τους πρώτους πέντε μήνες. Αριθμός, αντίστοιχος με τον ετήσιο απολογισμό θυμάτων άλλες χρονιές.

Στον κατάλογο των θυμάτων δεν συμπεριλαμβάνονται οι σοβαρά τραυματισμένοι, οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή μετά από σύντομη ή μακρά νοσηλεία, κατά περίπτωση.

Ο μηνιαίος μέσος όρος δυστυχημάτων, ήταν δύο τον μήνα έως το 2020.Πλέον, ξεπερνά τα τέσσερα το μήνα.

Ο Δρ. Ανδρέας Στοϊμενίδης, Μηχανολόγος Μηχανικός MSc, Γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία της ΓΣΕΕ, Εθνικός Αντιπρόσωπος ΥΑΕ και Πρόεδρος της Επιτροπής Vision Zero της Commission, εξεφρασε την αντίθεση του στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την Επιθεώρηση Εργασίας.

Όπως επεσήμανε, η κυβέρνηση υποβάθμισε την Επιθεώρηση αρχικά από Ειδική Γραμματεία σε Γενική Διεύθυνση και στη συνέχεια με τον 4808/2021 απέσπασε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας από το υπουργείο Εργασίας ώστε να το μετατρέψει σε ανεξάρτητη αρχή, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 187 για την Υγιεινή και την Ασφάλεια στην Εργασία, σύμφωνα με την οποία οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να είναι οργανικά τμήματα του υπουργείου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ, “τα λόγια στέρεψαν και δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν πλέον την τραγική κατάσταση με τα εργατικά δυστυχήματα στη χώρα μας. Το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί και η κραυγή αγωνίας μας, δυστυχώς, δεν εισακούεται. Πλέον έχουμε έναν νεκρό εργαζόμενο την εβδομάδα. Τα θύματα από εργατικά δυστυχήματα μέσα στη τελευταία διετία διπλασιάστηκαν”, επισημαίνει η Συνομοσπονδία Εργατών.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα