back to top
26.2 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

26.2 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Άκυρη η κατάσχεση φορτίου από το ιρανικό πετρελαιοφόρο Lana

Διαβάστε επίσης

Εξελίξεις αναμένεται να δρομολογηθούνσύμφωνα με καλά ενημερωμένες νομικές πηγές, σε περίπτωση που το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας υιοθετήσει πρόταση της Εισαγγελίας για άρση της κατάσχεσης του φορτίου του ιρανικού πλοίου Lana, πρώην Pegas, με 19 Ρωσικά μέλη πληρώματος, στην οποία προχώρησαν οι ελληνικές αρχές τον Απρίλιο κοντά στην ακτή του νότιου νησιού της Εύβοιας. Η κατάσχεση που προκάλεσε ως αντίποινα   το ρεσάλτο των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης» σε δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο έγινε σε εφαρμογή κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το θέμα αναμένεται η  έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλια Εφετών της Χαλκίδας. Σύμφωνα με τηλεγράφημα από την Αθήνα του διεθνούς πρακτορείο Reuters η απόφαση είναι θετική για την άρση της κατάσχεσης . Όπως αναφέρει το πρακτορικό ” ένα ελληνικό δικαστήριο ανέτρεψε την Τετάρτη προηγούμενη δικαστική απόφαση που επέτρεπε την κατάσχεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέρους φορτίου ιρανικού πετρελαίου σε δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Ιράν στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών”

Η κατάσχεση προκάλεσε την οργισμένη απάντηση από το Ιράν, με τις ιρανικές δυνάμεις να προχωρήσουν τον Μάιο στην κατάληψη δύο ελληνικών δεξαμενοπλοίων που έπλεαν στον Περσικό Κόλπο , αφού προηγουμένως η Τεχεράνη, σύμφωνα πάντα με το Reuters προειδοποίησε ότι θα λάβει «τιμωρητικά μέτρα» κατά της Αθήνας.

Το Ιράν άσκησε έφεση κατά της αρχικής δικαστικής απόφασης, αναφέρει το Reuters από την Αθήνα επικαλούμενο νομική πηγή, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί.

«Η αγωγή για την αναίρεση της απόφασης έγινε δεκτή από το δικαστήριο», είπε η πηγή. «Θα είναι δύσκολο να ακυρωθεί αυτό (η απόφαση του εφετείου)».

Δεν ήταν σαφές εάν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ ή της Ελλάδας θα αμφισβητήσουν το νέα απόφαση, η οποία ελήφθη από το Συμβούλιο Εφετών της Χαλκίδας.

Το αποτέλεσμα της Ιρανικής προσφυγής δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη.

Η Ελλάδα είχε χαρακτηρίσει «πειρατεία» την κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ στον Κόλπο από το Ιράν.

Το Lana απελευθερώθηκε σύντομα ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κατασχέσει μέρος του ιρανικού φορτίου πετρελαίου που βρισκόταν στο πλοίο και το μετέφεραν σε άλλο πλοίο με βάση την αρχική απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου, αναφέρει το Reuters και προσθέτει “οι ελληνικές αρχές αργότερα κατέλαβαν ξανά τη Lana, ενεργώντας με προσωρινή δικαστική απόφαση για υποτιθέμενες οφειλές σε άλλη ναυτιλιακή εταιρεία, εκπροσωπούμενη από τον δικηγόρο Γιώργο Κοζανίδη. Ο Κοζανίδης αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα της εταιρείας που εκπροσωπεί, αλλά δήλωσε στο Reuters ότι η υπόθεση σχετίζεται με απλήρωτες υπηρεσίες ρυμούλκησης”

Πηγή: Μίνα Μουστάκα , Reuters

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα