back to top
32.9 C
Athens
Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου, 2024

32.9 C
Athens
Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου, 2024

Κατατέθηκε η τροπολογία για την ψηφιακή ανάρτηση ταυτότητας και διπλώματος οδήγησης

Διαβάστε επίσης

Κατατέθηκε σήμερα η σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητές συσκευές, η οποία λειτουργεί ως ψηφιακό αποθετήριο ταυτοποιητικών εγγράφων φυσικών προσώπων (αποθήκευση στοιχείων που αφορούν στο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και στην άδεια οδήγησης οχήματος, κατά περίπτωση με σκοπό την ταυτοποίησή τους στους αρμόδιους φορείς του δημόσιου τομέα ή του ιδιωτικού τομέα.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για να μπει σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι (wallet) που θα είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή (app) για «κατέβασμα» από το Google Play και το App Store, η αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης, ώστε οι Έλληνες πολίτες να τα διαθέτουν σε ψηφιακή μορφή.

Την τροπολογία προανάγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας τη περασμένη εβδομάδα στο «OT FORUM 2»  και διευκρινίζοντας ότι “ο  προγραμματισμός για τη ψηφιοποίηση της ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης είναι για το απόγευμα της 27ης Ιουλίου” Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ενώ από τα τέλη Ιουλίου θα έχουμε στο wallet του κινητού μας ηλεκτρονική ταυτότητα και ηλεκτρονικό δίπλωμα οδήγησης, για το διαβατήριο θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο «γιατί το διαβατήριο είναι ταξιδιωτικό έγγραφο».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει δηλώσει ότιστο επόμενο διάστημα θα τεθείσε φάση εφαρμογής ο Ενιαίος Αριθμός του Πολίτη, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ. Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης “οι πολίτες θα χρειάζεται να γνωρίζουν ένα μόνο μοναδικό αριθμό. «Θα έχουμε τον ΑΦΜ συν τρία ψηφία μπροστά από τον ΑΦΜ. Αυτός ο αριθμός θα γραφτεί στις νέες ταυτότητες. Με τη νέα ταυτότητα θα μπορώ να κάνω προβολή του κωδικού QR που θα έχει και ο αρμόδιος κρατικός λειτουργός θα αλληλεπιδρά με αυτόν τον κωδικό» .

Πηγη: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα