back to top
28.1 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

28.1 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Α. Πελώνη: Δεν θα υπάρξει βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο υπάρχει αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας

Διαβάστε επίσης

Τον φάκελο οι “Προοπτικές Των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων” ανοίγει  σήμερα ο Αθήνα 984. Ο σταθμός της πόλης δίνει βήμα σε υπουργούς, εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου και διεθνολόγους οι οποίοι συζητήσουν για όλες τις διεθνείς εξελίξεις που επηρεάζουν τη γειτονιά μας.
 
«Δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο εξακολουθεί να υπάρχει αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας» τόνισε, στο πλαίσιο της έρευνας η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Μιλώντας στους Μιχάλη Λεάνη, Αλεξάνδρα Βουδούρη και Χρήστο Καπούτση και αναφερόμενη στο ενδεχόμενο ενός “θερμού επεισοδίου” μέσα στο καλοκαίρι σημείωσε:  «Είδαμε την κλιμάκωση από την τουρκική πλευρά. Όσο αυτή μένει σε  επίπεδο ρητορικής και δεν έχουμε “κινήσεις επί του εδάφους” νομίζω πως απομακρύνεται σαν ενδεχόμενο αυτό.  Η προκλητικότητα αυτή της Τουρκίας φαίνεται να εντάσσεται στο εσωτερικό παιχνίδι της Τουρκίας. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα καταλάβει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή την τακτική ενώ έχει γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορούν να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο υπάρχει αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας».
Για  παρέμβαση “τρίτων” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η διαφορά που έχουμε με την Τουρκία είναι διμερής, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν ενημερώνουμε εταίρους και συμμάχους.
«Δεν τίθεται θέμα τρίτων. Για εμάς η Ε.Ε. είναι η οικογένειά μας.  Με αφορμή λοιπόν τη συζήτηση που γίνεται για τα F16 και την αμερικανική στάση, να πω ότι εμείς εξηγούμε τις ελληνικές θέσεις, μιλάμε για τις ευρύτερες συνέπειες στην περιοχή και πρέπει να το ακούσει αυτό η Τουρκία. Είναι στο χέρι της να λογικευτεί κι αυτό θα είναι υπέρ της»
Τέλος, για το θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών η Αριστοτελία Πελώνη σημείωσε ότι γίνονται αυτά που πρέπει.
«Η Ελλάδα στον ΟΗΕ κατέθεσε τεκμηριωμένη απάντηση. Έχουμε νομικά και πολιτικά επιχειρήματα απέναντι στον παραλογισμό να μιλάνε για αποστρατικοποίηση όταν είναι σαφές ποια είναι η κατάσταση και στα παράλια της άλλης πλευράς. Προφανώς είναι αβάσιμο και παράλογο να συνδέεται  η αποστρατικοποίηση με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Υπήρξαν και συναντήσεις του πρωθυπουργού και δεν είναι τυχαίες κι οι τοποθετήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, που λένε να σεβαστεί η Τουρκία την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας».  
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα