back to top
30.2 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

30.2 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Απολογισμός Αυτοδιαχείρισης: «Η λύση είναι ένας Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης στην Ελλάδα»

Διαβάστε επίσης

Οι Έλληνες δημιουργοί παραμένουν διχασμένοι, αναφορικά με τα πνευματικά δικαιώματα, με τους δύο Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων, Αυτοδιαχείρισης και ΕΔΕΜ, να παραμένουν διχασμένοι.
Ο απολογισμός του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων «Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ» πραγματοποιήθηκε χθες (20.07.22), στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, παρουσία Ελλήνων δημιουργών μελών της.
Τα στοιχεία παρουσίασε η Γενική Διευθύντρια του οργανισμού Μαργαρίτα Παναγιωτοπούλου, ενώ στα πεπραγμένα του οργανισμού αναφέρθηκε εκτενώς ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιάννης Γλέζος. Στην συνέντευξη Τύπου έγινε αναφορά και στη νομοθετική ρύθμιση για τον έλεγχο των ιδιωτικών Ανεξάρτητων Οντοτήτων Διαχείρισης (ΑΟΔ) και την ενίσχυση του καθεστώτος ισονομίας μεταξύ των συνεταιριστικών Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) και των ΑΟΔ.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις δύο στρατηγικές συνεργασίες που εγκαινίασε η Αυτοδιαχείριση, τόσο με την Mint Digital Services για την είσπραξη των επιγραμμικών δικαιωμάτων (online) από 50 πλατφόρμες streaming μουσικής σε 200 επικράτειες του κόσμου -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας-, καθώς και με την εταιρία συστημάτων πληροφορικής Qualco, χάρη στην οποία ο Οργανισμός θα προσεγγίσει δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα και αυξάνοντας τα έσοδά της από όλες τις πηγές Δημόσιας Εκτέλεσης.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Κώστας Φασουλάς, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Φίλιππος Πλιάτσικας, ο Φοίβος Τασσόπουλος, ο Ηλίας Φιλίππου, η Εύη Δρούτσα, ο Κωνσταντίνος Παντζής, ο Γιώργος Παυριανός, ο Νίκος Πιτλόγλου, ο Βαγγέλης Φάμπας, ο Μιχάλης Σταυρινουδάκης και ο Νίκος Παπακώστας. Παρών, επίσης, ήταν και ο δικηγόρος και βουλευτής της ΝΔ κ. Κώστας Γκιουλέκας.

Η Γενική Διευθύντρια κα. Μαργαρίτα Παναγιωτοπούλου παρουσίασε στοιχεία για την πρόοδο της Αυτοδιαχείρισης τα τελευταία χρόνια, αναφέροντας ότι «αποτελεί πλέον τον κυρίαρχο φορέα στον κλάδο του μουσικού πνευματικού δικαιώματος, με 80% μερίδιο στην ελληνική αγορά τεκμηριωμένα, εκπροσωπώντας συνολικά πάνω από 26 εκατομμύρια ελληνικά και ξένα μουσικά έργα και 2.000.000 δημιουργούς, μέσα από συμβάσεις εκπροσώπησης με 80 ομολόγους οργανισμούς του εξωτερικού στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία, την Ασία και την Αφρική».

«Οι Έλληνες δημιουργοί μάς εμπιστεύονται. Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε την επάνοδο στην Αυτοδιαχείριση πολλών σημαντικών ρεπερτορίων από όλο το φάσμα του Ελληνικού Τραγουδιού, καθώς και την εισδοχή μεγάλων εκδοτών μουσικής, όπως είναι η Universal, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα και επιβραβεύει τη σκληρή και συγκροτημένη δουλειά που έχει γίνει, η οποία έχει κερδίσει δικαίως τη διεθνή αναγνώριση», επισήμανε η κα. Παναγιωτοπούλου.

Η Γενική Διευθύντρια κάλεσε τους δημιουργούς να ενημερώνονται ενεργά και υπεύθυνα προκειμένου να μπορούν να δράσουν σωστά για την πορεία και το μέλλον του κλάδου τους και να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης ή αποσπασματικής, μονομερούς διοχέτευσης ειδήσεων. Επιπλέον, επισήμανε ότι από την κατάρρευση της ΑΕΠΙ μέχρι σήμερα έχουν χαθεί πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική αγορά από τη μη είσπραξη πνευματικών δικαιωμάτων. «Είμαστε υπέρ της ένωσης, η λύση είναι ένας Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, και αυτό υποστηρίζουμε από την αρχή έντιμα και καθαρά», επισήμανε.

Για την ένωση με την ΕΔΕΜ

Ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Γιάννης Γλέζος έκανε την εξής δήλωση: «Για να γίνει ένωση πρέπει να το θέλουν και οι δύο κι όχι μόνον ο ένας», επισημαίνοντας ότι η ΕΔΕΜ υποστήριξε εντελώς προσχηματικά την ένωση, προβάλλοντας αντιρρήσεις-εμπαιγμούς. Εξήγησε δε ότι είχε συμφωνηθεί από κοινού η συγχώνευση των δύο οργανισμών, με απορρόφηση της ΕΔΕΜ από την Αυτοδιαχείριση που είναι ο μεγαλύτερος φορέας. «Στην πρόσφατη διαπραγμάτευση μαζί τους είχε γίνει αποδεκτός ο νόμος περί συγχωνεύσεων με απορρόφηση που δεν προβλέπει τίποτα από αυτά που τώρα ζητάει η ΕΔΕΜ.»

Στη συνέχεια, ο κ. Γλέζος διάβασε ένα κείμενο που το υπογράφουν το ΔΣ και το Εποπτικό Συμβούλιο της Αυτοδιαχείρισης. Στο κείμενο αυτό αναφέρονται οι άκαρπες διαπραγματεύσεις για την ένωση με τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης ΕΔΕΜ, απαντήσεις προς την ΕΔΕΜ, καθώς και η πρόσκληση του Οργανισμού προς τα μέλη της ΕΔΕΜ να έρθουν στην Αυτοδιαχείριση.

Νομοθετική ρύθμιση για τον έλεγχο των ΑΟΔ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ανακοινώθηκε ότι η Αυτοδιαχείριση θα ζητήσει από όλα τα κόμματα να υποστηρίξουν νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε να επανέλθει άρθρο στην κείμενη νομοθεσία που θα ενισχύει το καθεστώς ισονομίας μεταξύ των συνεταιριστικών Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) και των ιδιωτικών Ανεξάρτητων Οντοτήτων Διαχείρισης (ΑΟΔ), ως προς τις διαδικασίες ελέγχου και διαφάνειας, προκειμένου να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά.

Η κα. Παναγιωτοπούλου, μάλιστα, επισήμανε ότι οι ιδιωτικές εταιρίες που ασκούν συλλογική διαχείριση δεν υπόκεινται στους ίδιους ελέγχους από την Πολιτεία, όπως ορθώς υπόκεινται οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης, παρότι και οι δύο διαχειρίζονται ρεπερτόρια δημιουργών και δικαιούχων, αναλαμβάνοντας εξίσου ευθύνες, δαπάνες και ρίσκο.

Τον λόγο πήραν στη συνέχεια οι ίδιοι οι δημιουργοί που παραβρέθηκαν στη Συνέντευξη Τύπου. Ο τραγουδοποιός Φίλιππος Πλιάτσικας τόνισε ότι αποφάσισε να εγγραφεί στην Αυτοδιαχείριση επειδή την εμπιστεύεται και κατήγγειλε τις αθέμιτες πρακτικές της ΕΔΕΜ, η οποία παρεμποδίζει τη διεξαγωγή των συναυλιών που διοργανώνει ο δημιουργός – μέλος των ΠΥΞ ΛΑΞ, απαιτώντας προκαταβολικά και με εκβιαστικό τρόπο ένα υπέρμετρα παράλογο ποσοστό επί των δικαιωμάτων, ενώ το εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο του playlist των συναυλιών που αναλογεί στον φορέα αυτόν είναι σχεδόν μηδαμινό. Πολλές φορές δε παρεμποδίζει την πραγματοποίηση της ίδιας της συναυλίας στέλνοντας απαγορεύσεις στην αστυνομία. Ο κ. Πλιάτσικας δήλωσε ότι για το θέμα αυτό έχει προβεί σε καταγγελία στον ΟΠΙ και έχει απευθυνθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και ειδικότερα στον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο οποίος αμέσως έδειξε ενδιαφέρον για το ζήτημα.

Τέλος, η στιχουργός κα. Εύη Δρούτσα επισήμανε, ότι οι συνθέτες και οι στιχουργοί αντιμετωπίζονται με απαξίωση ως επαγγελματίες και δεν έτυχαν ποτέ ουσιαστικής θεσμικής υποστήριξης από την Πολιτεία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα