back to top
26.2 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

26.2 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το Μετρό στα Εξάρχεια

Διαβάστε επίσης

Εντείνονται οι αντιδράσεις στη δημοτική αντιπολίτευση για την κατασκευή στάσης μετρό στην πλατεία Εξαρχείων μετά και τα επεισόδια το πρωί μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων της περιοχής. Την άμεση απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων και τη μεταφορά της στάσης στην οδό Τοσίτσα ζητούν Ανοιχτή Πόλη , Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα.

Και με το Μετρό και με την Πλατεία

Κυβέρνηση και δημοτική αρχή επιμένουν στη στρατηγική της εν μέσω Αυγούστου υλοποίησης σχεδιασμών που καλλιεργούν την ένταση, καθώς έρχονται σε σύγκρουση με την ανάγκη των κατοίκων του κέντρου για ελεύθερους δημόσιους χώρους, ανοιχτούς σε όλους και σε όλες. Μετά την επίσκεψη των μηχανικών της Prodea στο Στρέφη, με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που απέκλεισαν το λόφο, ήρθε σήμερα η σειρά της πλατείας Εξαρχείων να περιφραχθεί από ασπίδες και κράνη ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες κοπής δέντρων και κατασκευής του σταθμού του μετρό, μέσα σε νέφος δακρυγόνων.

Με επιμονή που δικαιολογείται μόνο από την πολιτική επένδυση στη σύγκρουση με τη φυσιογνωμία και την ιστορική διαδρομή της πλατείας, υλοποιείται η χειρότερη λύση, αυτή που ουσιαστικά καταργεί έναν από τους ελάχιστους δημόσιους χώρους πρασίνου στα Εξάρχεια και που πεισματικά αρνείται την εξέταση εναλλακτικών προτάσεων με σαφή λειτουργικά και πολεοδομικά πλεονεκτήματα, όπως της πρότασης για χωροθέτηση στην οδό Τοσίτσα, την οποία η Ανοιχτή Πόλη είχε στηρίξει από την αρχή. Ο εκ προοιμίου αποκλεισμός κάθε άλλης τεχνικής δυνατότητας μαρτυρά ότι πρώτο μέλημα κυβέρνησης και δημοτικής αρχής είναι η επίθεση σε έναν δημόσιο χώρο που έχει συνδεθεί ιστορικά με την αμφισβήτηση των κυρίαρχων πολιτικών και την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η εικόνα υποτιθέμενα κοινωφελών παρεμβάσεων που υλοποιούνται μέσα σε κλοιό αστυνομικών δυνάμεων είναι παράλογη. Η αυταρχική επιβολή λύσεων που δεν έχουν πείσει και που δεν καλωσορίζονται από τις γειτονιές δείχνει τη δομική ανικανότητα κυβέρνησης και δημοτικής αρχής να διαβουλευτούν και να λειτουργήσουν πραγματικά σε όφελος του δημόσιου συμφέροντος.

Η Ανοιχτή Πόλη καλεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αποσύρει άμεσα τις αστυνομικές δυνάμεις από το χώρο της πλατείας Εξαρχείων. Καλούμε επίσης τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει από την κυβέρνηση και την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ την ουσιαστική επανεκκίνηση της συζήτησης που διακόπηκε αυθαίρετα από την κυβέρνηση, για την εξέταση εναλλακτικών τεχνικών προτάσεων που, χωρίς να αρνούνται την ανάγκη για την κατασκευή της Γραμμής 4, διασώζουν την πλατεία και σέβονται τις ανάγκες και τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής.

Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας με ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει τη στάση του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων περιττή, αφού όπως τονίζει η περιοχή εξυπηρετείται από άλλα και πολλά σημεία και καλεί σε στήριξη των κινητοποιήσεων.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση

«Με τη βία των ΜΑΤ και ρίψη χημικών σε κατοίκους, η κυβέρνηση που βουλιάζει στο σκάνδαλο των υποκλοπών, με τη στήριξη του Δημάρχου των εταιριών real estate Μπακογιάννη προχώρησε σε επιδρομή για να στήσει το εργοτάξιο του Μετρό στα Εξάρχεια.
Ετοιμάζονται να καταστρέψουν την μοναδική πλατεία κόβοντας όλα τα δένδρα και αποκλείοντας την με λαμαρίνες για οκτώ χρόνια για μια στάση μετρό περιττή αφού η περιοχή εξυπηρετείται από άλλα και πολλά σημεία (Ομόνοια, Πανεπιστήμιο) ενώ και στη Μαυρομματαίων στήνεται άλλο εργοτάξιο Μετρό. Οι εργατογειτονιές μπορούν να περιμένουν αλλά η ιστορική πλατεία των Εξαρχείων για την Δεξιά χρειάζεται να εξαφανιστεί αφού αποτελεί διαχρονικά συμβολικό τόπο έκφρασης των πιο ριζοσπατικών κομματιών της νεολαίας και της εργατικής τάξης από την εποχή των καταλήψεων της Νομικής και του Πολυτεχνείου το 1973, στη μεταπολίτευση των μαχητικών εργατικών αγώνων αλλά και στα χρόνια που ακολούθησαν με τις δολοφονίες του Καλτεζά το 1985 και του Αλέξη Γρηγορόπουλου το 2008. Την βραδιά της δολοφονίας του Αλέξη ξεκίνησαν οι κινηοποιήσεις που πυροδότησαν την εξέγερση του 2008 όταν χιλιάδες διαδήλωναν βροντοφωνάζοντας «στις Τράπεζες λεφτά στη νεολαία σφαίρες». Η πλατεία του Νικόλα Ασιμου και της Κατερίνας Γώγου δεν χωρά στις αναπλάσεις τους…

Μητσοτάκης και Μπακογιάννης προωθούν την κυριλλοποίση -«εξευγενισμό» περιοχών του κέντρου για να τις παραδώσουν για εκμετάλλευση στους πλούσιους φίλους των μεγάλων εταιριών του κεφαλαίου, του τουρισμού και της κερδοσκοπίας στη γη με αποτέλεσμα την έξωση κατοίκων, εργαζομένων και φοιτητών που δεν αντέχουν τα πανάκριβα νοίκια. Έτσι τα κερδοσκοπικά funds του Ισραήλ, της Κίνας και άλλων Ευρωπαίων αλωνίζουν, το AirBnb αρπάζει κάθε σπίτι στη γειτονιά.

Ο Μπακογιάννης σπαταλά εκατομμύρια μαζί με ιδιώτες τάχα δωρητές για το καλλωπισμό της πόλης με αναπλάσεις βιτρίνας χαρίζοντας Λόφους και πλατείες σε ιδιώτες και στρώνοντας δρόμους για Μεγάλους Περιπάτους της αρπαχτής και της ζαρντινιέρας.

Είναι η ίδια πολιτική που επιχειρεί να πετάξει στο δρόμο 1000 πρόσφυγες από τη δομή του Ελαιώνα για να κάνει δώρο γήπεδο στον ΠΑΟ στο Βοτανικό προικίζοντας τον με 120 εκατομμύρια. Να κόψει 500 δένδρα στη Ακαδημίας Πλάτωνος για να στήσει ντε και καλά μέσα στο Πάρκο Μουσείο ενώ μπορούσε να το χτίσει παραδίπλα. Είναι η πολιτική που χάρισε 35 εκατομμύρια στην UNISON για να καρατομεί δένδρα και να καταστρέφει πλατείες και πάρκα όπως το Δρακοπούλου, Κύπρου και Πατησίων και άλλα. Αυτή η κυβέρνηση διαλέγει τώρα να στήσει εργοτάξιο Μετρό στα Εξάρχεια και να καταστρέψει το Λόφο Στρέφη για να αποπροσανατολίσει από τις ευθύνες της για το καραμπινάτο σκάνδαλο των υποκλοπών, την ακρίβεια, την πανδημία,τις πυρκαγιές, τον ρατσισμό.

Τα παραμύθια για δήθεν «πράσινη ανάπτυξη» δεν πείθουν όταν με τους νόμους Χατζηδάκη και τις βρόμικες επενδύσεις-δώρα στους εμίρηδες καταστρέφουν βουνά με ανεμογεννήτριες και παραλίες με φαραωνικά έργα όπως στο Ελληνικό.

Λογαριάζουν χωρίς το ξενοδόχο. Οι λαμαρίνες του αίσχους να φύγουν αμέσως. Να μην κοπεί κανένα δένδρο. Να φύγουν τα ΜΑΤ από την Πλατεία. Καλούμε το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Εργαζομένων στο Μετρό, τους μηχανικούς να στηρίξουν τον αγώνα ενάντια στην καταστροφή της πλατείας. Δεν περιμένουμε τις εκλογές. Αυτή η κυβέρνηση των καταστροφών, των υποκλοπών, της ακρίβειας, του ρατσισμού και της καταστολής είναι ώρα να την ανατρέψουμε με απεργιακούς αγώνες, καταλήψεις στα πανεπιστήμια και συλλαλητήρια στους δρόμους. Καλούμε σε στήριξη των κινητοποιήσεων για να σωθεί η Πλατεία Εξαρχείων με αρχή την Τρίτη 9/8 στις 7πμ. Δεν θα περάσουν».

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα: Κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των δημοσίων χώρων

«Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους αγώνες των κατοίκων για μια ζωή σε ένα αξιοβίωτο περιβάλλον και την υπεράσπιση του δικαιώματός τους στην κατοικία, στη γειτονιά τους και εν τέλει στην ίδια τους την πόλη»,  τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα απευθύνοντας κάλεσμα σε συγκέντρωση και πορεία το απόγευμα στις 7:00μμ στα σκαλάκια του Αστέρα (Μπενάκη και Καλλιδρομίου).

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση

«Μέσα στη μαύρη νύχτα έφτασαν σήμερα Τρίτη 9/8, στην πλατεία Εξαρχείων μπουλντόζες με τσιμεντένιες πλάκες για να την κλείσουν. Τα ΜΑΤ απαγόρευσαν για μια ακόμα φορά την πρόσβαση σε αυτή. Κάτοικοι συγκεντρώθηκαν αντιδρώντας στον αποκλεισμό τους από τη γειτονιά τους. Ψεκασμοί και ξύλο από τα ΜΑΤ για να επιβάλλουν το σχέδιο καταστροφής της πλατείας και τη δημιουργία εκεί του Μετρό με σκοπό τη μετατροπή των Εξαρχείων σε μια περιοχή υψηλών αξιών γης, εμπορευματικής εξυπηρέτησης τουριστών και αναψυχής-ψυχαγωγίας, με κυριαρχία των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Δε θα το επιτρέψουμε! Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους αγώνες των κατοίκων για μια ζωή σε ένα αξιοβίωτο περιβάλλον και την υπεράσπιση του δικαιώματός τους στην κατοικία, στη γειτονιά τους και εν τέλει στην ίδια τους την πόλη. Καλούμε όλες και όλους στη συγκέντρωση σήμερα Τρίτη 9/8 στις 7:00μμΕλεύθεροι δημόσιοι χώροι, πράσινο και ποιοτικές, δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες για όλες/όλους! Η Αττικό Μετρό και τα συνεργαζόμενα συνεργεία της θέλουν να ξεκινήσουν άμεσα έργα για την κατασκευή σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, υλοποιώντας τα σχέδια της κυβέρνησης και του δήμου Αθηναίων. Έργα που αναμένεται να κρατήσουν για πολλά χρόνια, κλείνοντας το σύνολο της πλατείας και εν τέλει αναδιαμορφώνοντας τη από τη μοναδική πλατεία της γειτονιάς σε χώρο διακίνησης επιβατών με εισόδους/εξόδους, κυλιόμενες σκάλες και μπετονένια κουτιάγια τους εξαερισμούς. Την ίδια στιγμή τα πάνω από 70 δέντρα της πρόκειται να κοπούν όλα. Φυσικά, δεν πρόκειται για τον μόνο ελεύθερο και πράσινο χώρο που, στα πλαίσια της νέας γραμμής του μετρό, θα υποστεί όλες αυτές τις παρεμβάσεις. Ήδη, σε άλλα σημεία του δήμου (πάρκο Νομικής Σχολής, πλατεία Κολωνακίου, Ευαγγελισμός)έχουν μπει περιφράξεις: η κατασκευή των νέων σταθμών αναμένεται να φέρει το κόψιμο πάνω από 1000 δέντρων, αλλά και γενικότερα το κλείσιμο και τα έργα «ανάπλασης» πολλών δημόσιων χώρων, οι οποίοι κάθε άλλο παρά περισσεύουν στην πόλη.

Η περίπτωση του σταθμού της πλατείας Εξαρχείων έχει κάποιες επιπλέον ιδιαιτερότητες. Πρόκειται για μια γειτονιά που αγωνίζεται και αντιστέκεται εδώ και δεκαετίες και έχει συνδεθεί με διάφορα κινήματα που έχουν έρθει σε σύγκρουση με τις επιδιώξεις του κράτους και του κεφαλαίου. Εδώ και χρόνια λοιπόν, στόχος των τελευταίων είναι η εξαφάνιση αυτού του «ενοχλητικού» τόπου κοινωνικών αντιστάσεων και αλληλεγγύης και η μετατροπή των Εξαρχείων σε μια περιοχή υψηλών αξιών γης, εμπορευματικής εξυπηρέτησης τουριστών και αναψυχής-ψυχαγωγίας, με κυριαρχία των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Επιδιώκεται η επιβολή μιας κατάστασης όπου οι ανάγκες των κατοίκων θα είναι τελείως αόρατες και μέρος τους θα εκδιωχθεί προς άλλες περιοχές. Όλα αυτά συμβαίνουν ήδη σταδιακά. Η κατασκευή ενός σταθμού μετρό στην περιοχή, ιδιαίτερα στο επίκεντρο της, πλατεία της, θα ήταν ένα ισχυρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε, το συγκεκριμένο σημείο δεν αποτελεί καν κόμβο συνδεδεμένο με λοιπά μεταφορικά μέσα, ενώ τα ίδια τα Εξάρχεια καλύπτονται ήδη από ένα μεγάλο δίκτυο συγκοινωνιών, σε ολόκληρη την περίμετρό τους. Μάλιστα, στον νέο σχεδιασμό, ο προηγούμενος και ο επόμενος σταθμός της νέας γραμμής (Αλεξάνδρας και Ακαδημία) είναι σε τόσο κοντινή απόσταση μεταξύ τους, που καθιστούν αυτόν της πλατείας παντελώς ανούσιο. Σαφώς, είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση και οι σύμμαχοι της, που δεν έχουν ενισχύσει τα δρομολόγια ούτε έχουν βελτιώσει τα οχήματα των ΜΜΜ εδώ και δύο χρόνια εν μέσω πανδημίας, νοιάζονται ώστε να φτάσει το Μετρό έξω από την πόρτα των κατοίκων των Εξαρχείων, προκειμένου αυτοί και αυτές να έχουν καλύτερη συγκοινωνία. Πρόκειται για ένα σχέδιο που παίρνει πλέον χαρακτήρα συνολικής πολιτικής και ιδεολογικής εμμονής από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Παρόλα αυτά, οι αντιστάσεις των κατοίκων μπορούν να μπλοκάρουν αυτή την εξέλιξη και να κρατήσουν τη γειτονιά ανθρώπινη και τη μοναδική πλατεία ελεύθερη για όλες και όλους. Οι μαζικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του λόφου Στρέφη το προηγούμενο διάστημα είναι ενδεικτικές. Όλες οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των δημοσίων χώρων της ευρύτερης γειτονιάς, έδωσαν ένα εντυπωσιακό μήνυμα αντίστασης στα σχέδια κεφαλαίου, κυβέρνησης και δήμου για την περιοχή. Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους αγώνες των κατοίκων για μια ζωή σε ένα αξιοβίωτο περιβάλλον και την υπεράσπιση του δικαιώματός τους στην κατοικία, στη γειτονιά τους και εν τέλει στην ίδια τους την πόλη».

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα