back to top
27.5 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

27.5 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Χ. Δούκας: Ανάγκη νέου Κοινοτικού Ταμείου για αντιμετώπιση της εκρηκτικής ενεργειακής κρίσης

Διαβάστε επίσης

2022-08-31

Με το βλέμμα στην εκρηκτική άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου η κυβέρνηση, λίγο πριν κλειδώσει το πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθούν στην ΔΕΘ, αναζητά διέξοδο για να περιορίσει τις επιπτώσεις από τον ρωσικό εκβιασμό και τους ευρωπαϊκούς δισταγμούς. Εξακολουθεί να επιδοτεί τις τιμές του ηλεκτρικού, γνωρίζοντας πως το κόστος ξεπερνά τις αντοχές της οικονομίας, συνεχίζει όμως να διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση, καθώς κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η τσεχική προεδρία συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ πληθαίνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες που αντιλαμβάνονται ότι μετά τις πιέσεις και στον Βορρά, επείγει να βρεθεί αποτελεσματική συνταγή διαχείρισης.

Υπέρ της δημιουργίας ενός νέου Κοινοτικού Ταμείου για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που πλήττει την ΕΕ, τάχθηκε ο Χάρης Δούκας, Γραμματέας του Τομέα Ενέργειας στο ΠΑΣΟΚ

Μιλώντας στον Αθήνα 984 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, τόνισε ότι δεν επαρκούν οι εθνικοί πόροι για χρηματοδότηση ούτε της λύσης που προκρίνει επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου, αλλά ούτε και εκείνης που αρνείται να το εισάγει στο Χρηματιστήριο πάνω από μια τιμή (πχ στα 150 ευρώ η μεγαβατώρα), αποζημιώνοντας ταυτόχρονα τις εταιρίες οι οποίες το αγοράζουν ακριβότερα.

Όπως είπε «Και οι δύο λύσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα νέο Κοινοτικό Ταμείο εφόσον δεν επαρκούν οι εθνικοί πόροι για τη χρηματοδότησή τους. Είναι τρομακτικά τα ποσά που έχουν ήδη διατεθεί. Η ΕΕ έδωσε 280 δις, ενώ η Ελλάδα 2 δις μόνο για την επιδότηση του ρεύματος τον Σεπτέμβριο και συνολικά 7 δις ευρώ, δηλαδή περίπου το 4% του ΑΕΠ».

Ο κ Δούκας εξήγησε ότι προκειμένου να μειωθεί η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα θα πρέπει, με κάποιο τρόπο, είτε να μειωθεί η τιμή εισόδου του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για αυτόν το λόγο και στην Ελλάδα φτάνει στο 40%, είτε να αλλάξουν οι κανόνες βάσει των οποίων διαμορφώνεται η τιμή στο φυσικό αέριο.

Η επιβολή πλαφόν -σύμφωνα με την ιταλική πρόταση- προϋποθέτει συλλογική και συνολική διαπραγμάτευση των ποσοτήτων με όριο κάποια συγκεκριμένη τιμή, στα πρότυπα της διαχείρισης της πανδημίας με τα εμβόλια.

Η προσέγγιση της Ισπανίας και Πορτογαλίας έγκειται στο να τίθεται ένα κατώφλι στην τιμή του αερίου. Να μην βάζουν το αέριο στο Χρηματιστήριο πάνω από μια τιμή (πχ 150 ευρώ η μεγαβατώρα) και να αποζημιώνουν τις εταιρίες που το αγοράζουν ακριβότερα. Μειονέκτημα εδώ είναι οι υψηλές αποζημιώσεις που θα καταβάλλονται εφόσον υπάρχει υψηλή έκθεση σε αέριο, όπως στην ελληνική περίπτωση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα