back to top
28.1 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

28.1 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Αντιδράσεις στα συνδικάτα για την εγκύκλιο για την υποχρεωτική ηλεκτρονική καταγραφή των μελών τους

Διαβάστε επίσης

Θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους των συνδικάτων – λίγες μέρες πριν από τα προγραμματισμένα συλλαλητήρια στην Θεσσαλονίκη, με την αφορμή της ΔΕΘ- προκάλεσε η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που δόθηκε στην δημοσιότητα σχετικά με την υποχρεωτική ηλεκτρονική καταγραφή των συνδικάτων και των μελών τους.

Για το θέμα αυτό, η ΓΣΕΕ έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η εγγραφή στο ηλεκτρονικό συνδικαλιστικό μητρώο, είναι υποχρεωτική τόσο για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις όσο και για τους εκπροσώπους των εργοδοτών.

Όμως, σύμφωνα με τα συνδικάτα, το μέτρο το οποίο προβλέπεται από τον Ν.4873/2021 (“νόμος Χατζηδάκη”), οδηγεί στο φακέλωμα των συνδικαλιστών και των συνδικαλιζόμενων, διευκολύνει την απομάκρυνση ή την απομόνωση τους, ενώ θέτει εν αμφιβόλω τις συλλογικές συμβάσεις ή την τήρηση τους από εργoδότες.

Μάλιστα, η κατάργηση των επίμαχων προβλέψεων του τελευταίου εργασιακού νόμου σε συνδυασμό με την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για την oυσιαστική και άμεση ενίσχυση των νοικοκυριών απέναντι στο κύμα ανατιμήσεων, αποτελούν την αιχμή του δόρατος των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματίσει ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ στην Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, αλλά και της επικείμενης Γενικής Απεργίας που προετοιμάζουν.

Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, h ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής, προσβάσιμη στη διεύθυνση https://mitroaorganoseon.yeka.gov.gr/ αναπτύσσεται ήδη και εντός Σεπτεμβρίου θα υποστηρίζει πλήρως όλες τις νέες δυνατότητες (τροποποιητικές εγγραφές και έκδοση προτυποποιημένων βεβαιώσεων).

Επισημαίνεται δε ότι “σύμφωνα με την παρ. 6 του αρ.2 του ν. 1264/1982, ως ισχύει, η μη εγγραφή επηρεάζει το εύρος των δικαιωμάτων των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Για να ολοκληρωθεί η εγγραφή θα πρέπει να έχουν καταχωρισθεί όλα τ’ αναφερόμενα στην εγκύκλιο έγγραφα/ στοιχεία.”

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα