back to top
23.2 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

23.2 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

“ΗΛΙΟΣ”: Στη συμπίεση των συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα οδηγούν οι χαμηλοί μισθοί

Διαβάστε επίσης

Στη συμπίεση των συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα οδηγούν οι χαμηλοί μισθοί, οι ευέλικτες μορφές εργασίας και τα χρονικά διαστήματα ανεργίας.

Τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος “ΗΛΙΟΣ” σχετικά με τις συντάξεις Σεπτεμβρίου, αποτυπώνουν μέση διαφορά μεταξύ των συντάξεων του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα, της τάξεως των 360 ευρώ!

Όπως εκτιμάται, η διαφορά αυτή οφείλεται στις εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες έχουν ως χαρακτηριστικό στοιχείο την ελαστικοποίηση, τα αλλεπάλληλα διαστήματα ανεργίας, αλλά και την αδήλωτη απασχόληση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος “ΗΛΙΟΣ”, ο μέσος όρος των κύριων συντάξεων που εκδόθηκαν από τον ΕΦΚΑ τον Σεπτέμβριο και αφορούν εργαζόμενους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, είναι 656,82 ευρώ.

Αντίθετα, για τον ίδιο μήνα, ο μέσος όρος των κύριων συντάξεων που αφορούν εργαζόμενους που προέρχονται από το Δημόσιο, είναι 1.013,84 ευρώ.

Συνολικά, τα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος» δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο εκδόθηκαν 29.925 συντάξεις.

Η συνολική δαπάνη των αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους με οριστική απόφαση συνταξιοδότησης ανήλθε σε 131,6 εκατομμύρια €, ενώ η συνολική δαπάνη συντάξεων σε 16 εκατομμύρια €.

Το στοιχείο αυτό, καταδεικνύει αφενός μεν την επιτάχυνση της διαδικασία έκδοσης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, αφετέρου δε το μεγάλο χρονικό διάστημα παραμονής των αιτήσεων σε εκκρεμότητα.

Επιπλέον, απονεμήθηκαν 2.981 τροποποιητικές συντάξεις, με την συνολική δαπάνη αυτών να ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια €. Από το στοιχείο αυτό μπορεί να τεκμαίρεται ότι οι συντάξεις αυτές αφορούν ως ένα βαθμό, τυχόν λάθη που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα, τα οποία και διορθώθηκαν.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα