back to top
26.1 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

26.1 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

H σύνθεση της νέας κυβέρνησης στη Βρετανία με πολλά και νέα πρόσωπα, τα «ορθολογικά» μηνύματα της πρώτης ομιλίας της Μελόνι στην ιταλική Βουλή, η επίσκεψη Στάινμαγερ στην Ουκρανία και το «σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της χώρας είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Στη Βρετανία: Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης είναι βασικό θέμα στον Βρετανικό Τύπο.

«Αφήστε το σε εμένα, μεγαλειότατε» είναι ο τίτλος Daily Mail, που φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της μια φωτογραφία του νέου πρωθυπουργού κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Βασιλιά, Κάρολο που σηματοδότησε κατά την εφημερίδα «μια νέα αυγή για τη Βρετανία»

Η SUN επικεντρώνεται στην «ταπεινότητα» που επέδειξε χθες ο νέος πρωθυπουργός κατά την «μετρημένη και λογική» πρώτη ομιλία του που δείχνει την ποιότητά του ως πολιτικού με αξιώσεις.

Για την Daily Telegraph, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης το Σούνακ στόχευε στην επανεκκίνηση του ίδιου του κόμματος.

Μπορεί τρεις από τους πιο βασικούς υπουργούς να παρέμειναν στη θέση τους – ο Τζέιμς Κλέβερλι και ο Μπεν Ουάλας στο Εξωτερικών και το Αμυνας (παρότι στήριξαν τον Μπόρις Τζόνσον) και ο Τζέρεμι Χαντ στο Οικονομικών – όμως η νέα κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ περιλαμβάνει πολλά «νέα» πρόσωπα, πολλά από τα οποία ήταν στενοί συνεργάτες του Μπόρις Τζόνσον, καθώς δέκα μέλη της προηγούμενης οδηγήθηκαν στην έξοδο.

Ετσι, υπουργός Εσωτερικών ορίστηκε πάλι η Σουέλα Μπρέιβερμαν, την οποία είχε αποπέμψει η Λιζ Τρας, υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας ορίστηκε ο Γκραντ Σαπς, ο Ολιβερ Ντόουντεν (πρόεδρος των Τόρις επί Τζόνσον) θα αναλάβει τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ενώ ο Ναντίμ Ζαχαουί θα ηγείται πλέον του κόμματος. Ο Ντόμινικ Ράαμπ επιστρέφει επίσης στις θέσεις-κλειδιά που κατείχε επί Τζόνσον, ως αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Δικαιοσύνης, η Τζίλιαν Κίγκαν και ο Μελ Στράιντ έγιναν υπουργοί Εκπαίδευσης και Εργασίας-Συντάξεων αντιστοίχως, η Τερέζα Κάφι ανέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Τροφίμων και ο Στιβ Μπάρκλεϊ θα καθίσει στην «καυτή» καρέκλα του υπουργείου Υγείας.

Η Πένι Μόρνταντ, η οποία διεκδίκησε την πρωθυπουργία, διατηρεί τη θέση της προέδρου της Βουλής.

Ο Σούνακ είναι κατά κάποιον τρόπο υποχρεωμένος να διαφοροποιηθεί από τις πολιτικές της Τρας και τον «μίνι προϋπολογισμό» της, που με τις οριζόντιες φοροαπαλλαγές ευνοούσε τους πλουσιότερους και αύξανε περαιτέρω τις κοινωνικές ανισότητες σε βάρος των φτωχών. Ο Guardian πάντως εμφανίζεται σίγουρος ότι ο νέος πρωθυπουργός ετοιμάζει το «πακέτο λιτότητας Νο 2».

Στην Ιταλία: Η Μελόνι ήταν σαφής στις προγραμματικές της δηλώσεις: «Ο δρόμος για να μειώσουμε το χρέος δεν είναι η τυφλή λιτότητα που επιβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια» είπε. Κανείς δεν ξεχνά, ωστόσο, ότι προεκλογικά είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τον επικεφαλής της Λέγκας, απορρίπτοντας τη γραμμή «δώσ’ τα όλα» και τασσόμενη υπέρ της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και του σεβασμού των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ρώμη απέναντι στην ΕΕ σχολιάζουν οι FT.

Ολα τα «σωστά» λόγια είπε χθες το πρωί η Τζόρτζια Μελόνι στην παρθενική της ομιλία στην ιταλική Βουλή, λίγες ώρες πριν λάβει (άνετα, με 235 ναι, 154 όχι και 5 αποχές) την ψήφο εμπιστοσύνης του σώματος η νέα κυβέρνηση που συγκρότησε από κοινού με τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ακριβώς έναν μήνα μετά την εκλογική νίκη του μεταφασιστικού της κόμματος, των Αδελφών της Ιταλίας, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας φρόντισε να στείλει καθησυχαστικά μηνύματα εντός και πρωτίστως εκτός συνόρων, επαναβεβαιώνοντας τη θέση της Ιταλίας στην καρδιά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεσμευόμενη να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και να μην υποκύψει στον ενεργειακό εκβιασμό του Βλαντίμιρ Πούτιν, αρνούμενη κάθε «συμπάθεια ή εγγύτητα» με τον φασισμό, υποσχόμενη πως η κυβέρνησή της θα καταπολεμήσει «κάθε μορφή ρατσισμού, αντισημιτισμού, πολιτικής βίας και διακρίσεων». Ηταν μια 70λεπτη ομιλία γεμάτη παθιασμένα όσο και κατευναστικά τσιτάτα – «η Ιταλία, μαζί με την Ελλάδα, είναι η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και του συστήματος αξιών το οποίο βασίζεται στην ελευθερία και τη δημοκρατία» είπε χαρακτηριστικά η Μελόνι, που εμφανίστηκε ως «αουτσάιντερ», διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να ανατρέπει «τα προγνωστικά» και ξεκαθάρισε πως ο δρόμος για τη μείωση του ιταλικού χρέους «δεν είναι η τυφλή λιτότητα που επιβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια» αλλά η «βιώσιμη και διαρθρωτική οικονομική ανάπτυξη».

Η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας αναγνώρισε πως εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των επακόλουθών του η κυβέρνησή της θα πρέπει να κινηθεί «σε ένα πολύ περίπλοκο, ίσως το πιο δύσκολο μεταπολεμικά πλαίσιο». Προτεραιότητά της, επισήμανε, θα είναι να «ενισχύσει τα μέτρα στήριξης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τόσο για τους λογαριασμούς της ενέργειας όσο και για τις τιμές των καυσίμων» – και παράλληλα αναγνώρισε πως αυτό θα την αναγκάσει να καθυστερήσει «μέτρα που θα θέλαμε να έχουμε ήδη συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό». Η Μελόνι υποσχέθηκε, πάντως, μείωση της φορολογικής πίεσης σε επιχειρήσεις και οικογένειες, νέα προστασία σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, καθώς και λιγότερη γραφειοκρατία, ενώ δεσμεύτηκε να διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα των εθνικών στρατηγικών υποδομών. Η δήλωση πίστης της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ήταν ξεκάθαρη. Η Ιταλία «αποτελεί ολόψυχα κομμάτι της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου» διαβεβαίωσε και θα παραμείνει «ένας αξιόπιστος εταίρος του ΝΑΤΟ στηρίζοντας την Ουκρανία που αντιστέκεται στην επίθεση της Ρωσίας. Οσοι πιστεύουν ότι μπορεί να ανταλλαχθεί η ελευθερία της Ουκρανίας με την ψυχική μας ηρεμία σφάλλουν» επισήμανε, γνωρίζοντας καλά πόσο ανησυχεί τις δυτικές πρωτεύουσες ο φιλοπουτινισμός των κυβερνητικών της εταίρων. «Το να ενδώσουμε στον ενεργειακό εκβιασμό του Πούτιν δεν θα έλυνε το πρόβλημα, θα το όξυνε ανοίγοντας τον δρόμο σε περαιτέρω αξιώσεις και εκβιασμούς» πρόσθεσε – παράλληλα ωστόσο κατήγγειλε την απουσία κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, επισημαίνοντας πως «στην τελευταία Ευρωπαϊκή Σύνοδο έγιναν βήματα προόδου, αλλά δεν είναι αρκετά».

Για Στάινμαγερ – Ουκρανία: Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δεσμεύθηκε για επιπρόσθετη υποστήριξη στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στον τομέα της αντιαεροπορικής άμυνας, στη διάρκεια της επίσκεψής του χθες στο Κίεβο, που δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων. Ήταν η πρώτη επίσκεψη του Γερμανού προέδρου στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου αναφέρει η DW. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποιούσε τη Ρωσία να «μη σκεφτεί καν να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στο μέτωπο», γιατί αυτό θα ήταν ένα «εξαιρετικά σοβαρό λάθος».

Ο Στάινμαϊερ σχεδίαζε αρχικά να επισκεφθεί την Ουκρανία τον Απρίλιο, όμως το Κίεβο είχε αρνηθεί να τον καλωσορίσει τότε εν μέσω ανησυχίας για την υποστήριξη που είχε εκφράσει κατά το παρελθόν σε μια επαναπροσέγγιση της Δύσης με τη Ρωσία. Το Κίεβο και το Βερολίνο επέλυσαν στη συνέχεια τη διαφωνία τους. «Το μήνυμά μου προς τους Ουκρανούς είναι: Οχι μόνο στεκόμαστε στο πλευρό σας, αλλά θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά», είπε ο Στάινμαϊερ, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν υπουργός Εξωτερικών της χώρας του, κατά την άφιξή του με τρένο στο Κίεβο. «Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να βοηθήσουμε να προστατευθούν οι Ουκρανοί από τις αεροπορικές επιθέσεις όσο περισσότερο γίνεται», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η Γερμανία έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές εξοπλισμού αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες.

Τόνισε ότι εκτός από τη στρατιωτική υποστήριξη, στο ταξίδι του θα εστιάσει στη βοήθεια για την επισκευή κατεστραμμένων υποδομών όπως δίκτυα ενέργειας, σωλήνες νερού και συστήματα θέρμανσης, το ταχύτερο δυνατόν προτού φθάσει ο χειμώνας. Ο Στάινμαϊερ έχει εκφράσει μεταμέλεια για την υποστήριξή του στο παρελθόν για τον αγωγό Nord Stream 2, ένα σχέδιο που είχε σχεδιαστεί προκειμένου να διπλασιαστεί η ροή ρωσικού αερίου στη Γερμανία, αλλά το οποίο ακυρώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή.

Η άφιξη του γερμανού προέδρου στο Κίεβο συνέπεσε με τη διάσκεψη στο Βερολίνο για αυτό που οι οικοδεσπότες της λένε πως πρέπει να αποτελέσει «Σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, σε μια σύγκριση με τη χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ της ανοικοδόμησης της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αναφέρουν οι FT.

Για «βρώμικη βομβα»: Ανησυχία προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η χώρα πρέπει να επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία αναφέρουν οι FT. Η Μόσχα εμμένει στη θέση της ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα», κάτι που διαψεύδεται κατηγορηματικά τόσο η ουκρανική κυβέρνηση όσο και οι δυτικές χώρες. Μάλιστα η Ρωσία έφερε το θέμα χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όπου συζητήθηκε κεκλεισμένων των θυρών.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε χθες ότι οι επίμονοι ρωσικοί ισχυρισμοί ότι το Κίεβο σχεδιάζει να πυροδοτήσει βρώμικη βόμβα δείχνουν ότι η ίδια η Μόσχα σχεδιάζει να διεξαγάγει επιχείρηση προβοκάτσιας και ότι το Κίεβο δεν είχε ποτέ σχέδια για την ανάπτυξη βρώμικης βόμβας. Ο Κουλέμπα πρόσθεσε ότι εμπειρογνώμονες από το Παρατηρητήριο των Ηνωμένων Εθνών για τα πυρηνικά θα φτάσουν σύντομα στην Ουκρανία και θα έχουν πλήρη πρόσβαση για τις σχετικές έρευνές τους. Κάλεσε, μάλιστα, τη Μόσχα να επιδείξει την ίδια διαφάνεια με την Ουκρανία.

Για εκρήξεις – Βαλτική: Φινλανδοί σεισμολόγοι εντόπισαν πέντε υποθαλάσσιες εκρήξεις σε ρωσικά χωρικά ύδατα στη Βαλτική Θάλασσα την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε χθες το Ινστιτούτο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι αναφέρει o Guardian. «Εντοπίσαμε πέντε εκρήξεις, η μεγαλύτερη από τις οποίες ήταν μεγέθους 1,8 βαθμών και η μικρότερη 1,3 στην κλίμακα Ρίχτερ», δήλωσε ο διευθυντής του ινστιτούτου Τίμο Τιίρα, προσθέτοντας ότι ήταν σαφές πως επρόκειτο για εκρήξεις και όχι για σεισμική δραστηριότητα. Το ινστιτούτο δεν γνωρίζει τι ήταν αυτό που προκάλεσε τις εκρήξεις, αλλά σημείωσε ότι παρόμοιες διαταράξεις είχαν εντοπιστεί στη διάρκεια ναυτικών γυμνασίων και αλίευσης ναρκών από τον βυθό της θάλασσας.

Στην Τουρκία: Δέκα δημοσιογράφοι φιλοκουρδικών μέσων ενημέρωσης συνελήφθησαν χθες σε έξι τουρκικές επαρχίες, μία εβδομάδα αφότου τέθηκε σε ισχύ νόμος ο οποίος τιμωρεί με φυλάκιση τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, ανέφερε το Συνδικάτο Δημοσιογράφων της Τουρκίας αναφέρει η DW. «Δέκα από τους συναδέλφους μας συνελήφθησαν στη διάρκεια επιχειρήσεων στην Αγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, τη Βαν, το Ντιγιάρμπακιρ, την Ούρφα και τη Μαρντίν», αναφέρεται σε ανάρτηση του συνδικάτου στο Twitter, χωρίς να διευκρινισθούν οι αιτίες των συλλήψεων. Οι συλληφθέντες δημοσιογράφοι, τέσσερις από τους οποίους είναι γυναίκες, εργάζονται για τα φιλοκουρδικά πρακτορεία ειδήσεων Mezopotamya και Jinnews. Δεκαέξι τούρκοι δημοσιογράφοι βρίσκονταν στη φυλακή στο τέλος Ιουνίου για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα