back to top
22.8 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

22.8 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Περιδιάβαση στο διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η διεθνής αναταραχή λόγω της απόσυρσης της Ρωσίας από τη συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας, οι αυριανές κρίσιμες εκλογές στο Ισραήλ και η τραγωδία στη Σεούλ από το ποδοπάτημα 153 ανθρώπων είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για συμφωνία – σιτηρά: Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε ο στόλος της στην Κριμαία. Την ανακοίνωση έκανε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, αλλά μετά τις αντιδράσεις απ’ όλον τον κόσμο ο τούρκος υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο, σε μια προσπάθεια να τεθεί και πάλι σε ισχύ η συμφωνία. Ο Χουλουσί Ακάρ ζήτησε από όλα τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε «πρόκληση» που θα μπορούσε να επηρεάσει τη συνέχιση της συμφωνίας, αναφέρουν οι FT.

Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Τουρκία και έκτοτε έχουν εξαχθεί από την Ουκρανοί πολλά εκατομμύρια τόνοι σιταριού, αραβόσιτου, ηλιελαίου, βρόμης, ελαιοκράμβης και σόγιας, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί η επισιτιστική κρίση που απειλούσε πολλές χώρες λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Νωρίτερα είχε σημειωθεί επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον ρωσικό στόλο που βρισκόταν στον κόλπο της Σεβαστούπολης, στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας. Ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι απώθησε μια «μαζική» επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στην Κριμαία, την οποία απέδωσε στην Ουκρανία και τη Βρετανία. Σύμφωνα με τη Μόσχα, στην επίθεση ενεπλάκησαν «εννέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επτά θαλάσσια» και στοχοθετήθηκαν πλοία που συμμετείχαν στην ασφάλεια των νηοπομπών με τις οποίες εξάγονται τα ουκρανικά σιτηρά. Η Βρετανία από την πλευρά της απάντησε ότι πρόκειται για «ψευδείς ισχυρισμούς σε επική κλίμακα» και ότι στόχος της Ρωσίας είναι «αποσπάσει την προσοχή από τον καταστροφικό χειρισμό της παράνομης εισβολής στην Ουκρανία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «βαθιά ανήσυχος» για τη συμφωνία της Ουκρανίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και καθυστέρησε το ταξίδι του στο Αλγέρι για τη Σύνοδο Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου κατά μία ημέρα για να επικεντρωθεί στο θέμα. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε την κίνηση της Ρωσίας «εξοργιστική». Ο ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον απάντησε λέγοντας ότι «εξοργιστική» είναι η απάντηση των ΗΠΑ.

Για drones: H επίθεση την οποία δέχθηκε η ρωσική βάση που βρίσκεται στη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία, στάθηκε μόνο η αφορμή για το «πάγωμα» από τη Μόσχα της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών. Απέδειξε πάντως και τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν σε αυτόν τον πόλεμο τα όπλα που βασίζονται στις σύγχρονες τεχνολογίες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα γνωστά σε όλους πλέον μη επανδρωμένα αεροσκάφη αλλά και τα αντίστοιχα πλοιάρια, που αυτή τη φορά χρησιμοποιήθηκαν – όπως είχε συμβεί και σε προηγούμενες επιθέσεις εναντίον ρωσικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και στις μάχες που δόθηκαν στο Φιδονήσι, το οποίο αρχικά καταλήφθηκε από τους Ρώσους, για να το ανακαταλάβουν τελικώς οι Ουκρανοί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Corriere della Sera, πρόκειται για πλεούμενα φορτωμένα με εκρηκτικά τα οποία μοιάζουν με μαύρα μεταλλικά καγιάκ, τα οποία μπορούν ανά πάσα στιγμή να επιταχύνουν, να επιβραδύνουν ή να αλλάξουν κατεύθυνση. Aνάμεσα στα άλλα, οι χειριστές είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να επιχειρούν περίπλοκους ελιγμούς, ώστε να αποφεύγουν τα εχθρικά πυρά. Κάτι που φαίνεται ότι συνέβη και κατά την επίθεση του Σαββάτου, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως δύο τουλάχιστον από τα επτά πλεούμενα έπληξαν τους στόχους τους – με κάποιες από αυτές, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, να αναφέρουν πως ο ένας ήταν η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου «Ναύαρχος Μακάροφ».

Στο μεταξύ, Ουκρανοί εθελοντές έχουν αναπτύξει μια απλή εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με την οποία δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να αναφέρουν εισερχόμενα drones και πυραύλους των Ρώσων – με την ελπίδα ότι θα αυξηθεί το ποσοστό εκείνων που θα καταρρίπτονται προτού πλήξουν τον στόχο τους. Η εφαρμογή, με το όνομα ePPO, βασίζεται στο GPS και την πυξίδα των κινητών και το μόνο που πρέπει να κάνει ο χρήστης είναι να στρέψει τη συσκευή του προς την κατεύθυνση του εισερχόμενου αντικειμένου και να πιέσει ένα κουμπί, προκειμένου να ενημερώσει για τη θέση του τις ένοπλες δυνάμεις, αναφέρει ο Guardian.

Για εκλογές Ισραήλ: Οι βουλευτικές εκλογές του Ισραήλ που θα διεξαχθούν αύριο, οι πέμπτες μέσα στα τελευταία τριάμισι χρόνια συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που μετέδωσε η ισραηλινή κρατική τηλεόραση, τα κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Γιαΐρ Λαπίντ συγκεντρώνουν συνολικά 56 έδρες και δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 61 εδρών αναφέρει η DW. Καλύτερη είναι η συνολική επίδοση των κομμάτων που υποστηρίζουν τον τέως πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τα οποία συγκεντρώνουν 60 έδρες, με τις περισσότερες εκτιμήσεις να συγκλίνουν στο ότι έχουν την απαραίτητη αυξητική τάση και συσπείρωση για να εξασφαλίσουν όλα μαζί και την 61η. Σε κάθε περίπτωση, πρώτο κόμμα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις μετρήσεις, είναι το κόμμα του Νετανιάχου, το δεξιό Λικούντ, και εφόσον επιβεβαιωθούν όλα αυτά, ο τέως πρωθυπουργός που έπεσε μέσα σε ένα φοβερό κλίμα σκανδαλολογίας και δυσαρέσκειας είναι πιθανό να κάνει μια μεγάλη επιστροφή.

Στη Βρετανία: Θύμα κατασκοπείας φέρεται να έπεσε η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας στο διάστημα που ήταν υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail. Το δημοσίευμα περιγράφει ότι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση στο προσωπικό τηλέφωνο της Τρας, ενώ υπάρχουν αναφορές και σε πράκτορες που εικάζεται ότι ενεργούσαν για λογαριασμό του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση σε «άκρως απόρρητες λεπτομέρειες» των διαβουλεύσεων της Τρας με ξένους συμμάχους, πέραν των προσωπικών μηνυμάτων που ανταλλάχθηκαν με τον στενό συνεργάτη της, Κουάζι Κουάρτενγκ, ο οποίος αργότερα διορίστηκε υπουργός Οικονομικών, προστίθεται. Τα μηνύματα φέρονται να αφορούσαν συζητήσεις της τότε επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας με υπουργούς Εξωτερικών άλλων χωρών σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών για τις αποστολές οπλικών συστημάτων.

Στη Νότια Κορέα: Για «μια καταστροφή που δεν έπρεπε να συμβεί» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ Γελ, κηρύσσοντας εθνικό πένθος. Για μια προαναγγελθείσα τραγωδία μίλησαν από την πλευρά τους πολλοί αυτόπτες μάρτυρες επισημαίνοντας το μέγεθος του πλήθους και τον ανεπαρκή έλεγχό του από την υποστελεχωμένη τοπική αστυνομία αναφέρει ο Guardian. Δύο ημέρες μετά τον θάνατο από ποδοπάτημα 153 ανθρώπων, ανάμεσά τους και 26 υπήκοοι 15 ξένων χωρών, και τον τραυματισμό άλλων 134 ανθρώπων στη διάρκεια εορτασμού του Χάλογουιν στη λαοφιλή, κοσμοπολίτικη συνοικία Ιτεγουόν της Σεούλ, μια ολόκληρη χώρα παλεύει να διαχειριστεί το σοκ και αναζητεί απαντήσεις. ο φετινός εορτασμός του Χάλογουιν ήταν ο πρώτος από το 2019 και την πανδημία του COVID-19. Σχεδόν 100.000 άνθρωποι, λοιπόν, πολλαπλάσιοι από ό,τι συνήθως σε ανάλογους εορτασμούς, έσπευσαν το βράδυ του Σαββάτου στη συνοικία Ιτεγουόν της Σεούλ, η οποία βρίσκεται κοντά σε μια πρώην αμερικανική στρατιωτική βάση και φημίζεται για τη νυχτερινή της διασκέδαση, με πολυάριθμα μπαρ σε έναν λαβύρινθο από στενά, συχνά ανηφορικά δρομάκια. Από ένα τέτοιο δρομάκι μοιάζει να ξεκίνησε η τραγωδία. Αξιωματικοί της πυροσβεστικής και αυτόπτες μάρτυρες θα έλεγαν στη συνέχεια πως άνθρωποι συνέχισαν να καταφτάνουν στο δρομάκι ακόμα και όταν αυτό είχε πια γεμίσει «από τοίχο σε τοίχο» και πως όταν εκείνοι που βρίσκονταν στην κορυφή της ανηφόρας έπεσαν, άγνωστο γιατί, παρέσυραν όσους βρίσκονταν χαμηλότερα. Ο Γιουν Σοκ Γελ διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα διερευνήσει ενδελεχώς τα αίτια ώστε να διασφαλιστεί «ότι τέτοιο δυστύχημα δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον».

Για Πελόζι: «Πού είναι η Νάνσι;» φώναζε σύμφωνα με τους NYTimes ο εισβολέας που τραυμάτισε με σφυρί τον σύζυγο της Πελόζι, τον Πολ Πελόζι, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής εντός της κατοικίας τους στο Σαν Φρανσίσκο. Ο εισβολέας φέρεται ότι είπε στον Πελόζι πως θα τον έδενε και θα περίμενε την άφιξη της συζύγου του – η οποία βρισκόταν στην Ουάσιγκτον. «Δεν ήταν ένα τυχαίο περιστατικό. Ηταν σκόπιμο» επιβεβαίωσε η αστυνομία που έφτασε στον τόπο του εγκλήματος λίγο πριν από τις 2:30 τοπική ώρα και αφόπλισε τον δράστη. Ο 82χρονος Πολ Πελόζι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με κάταγμα στο κρανίο και τραύματα στο δεξί χέρι, υποβλήθηκε σε επέμβαση και αναμένεται να αναρρώσει πλήρως. Ο δράστης ταυτοποιήθηκε ως Ντέιβιντ Ντεπάπε, 42 χρόνων: οι αναρτήσεις του στα σόσιαλ μίντια επιβεβαιώνουν τις ακροδεξιές, συνωμοσιολογικές του θέσεις. «Συντετριμμένη» δήλωσε η Πελόζι εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της σε αστυνομικούς, διασώστες και γιατρούς. Για μια «απεχθή» επίθεση έκανε λόγο ο Τζο Μπάιντεν από το Ντέλαγουεαρ, όπου κατέθεσε πρώιμα την ψήφο του για τις ενδιάμεσες εκλογές.

Για διαστημικό σταθμό: Ο νέος κινεζικός διαστημικός σταθμός «Τιανγκόνγκ» έχει πια σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερα από 1.000 επιστημονικά πειράματα μέσα στην επόμενη δεκαετία αναφέρει ο Guardian. Το τρίτο και τελευταίο τμήμα του σταθμού, με την ονομασία «Μενγκτιάν», θα εκτοξευθεί σήμερα με πύραυλο Long March 5B από το κέντρο εκτόξευσης Γουεντσάνγκ στη Νότια Κίνα. Θα είναι ο δεύτερος διαστημικός σταθμός σε λειτουργία μετά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ). Η κατασκευή του νέου σταθμού αποτελεί τεράστιο επίτευγμα και δικαιολογημένη πηγή υπερηφάνειας για την Κίνα, δίνοντας μεταξύ άλλων νέες ευκαιρίες στους κινέζους επιστήμονες. Η Κίνα δεν συμμετέχει στον ΔΔΣ, όπου οι αστροναύτες της δεν έχουν πρόσβαση.

 

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα