back to top
26.1 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

26.1 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Η ανέφελη πρώτη επίσκεψη της Τζιόρτζια Μελόνι στις Βρυξέλλες, η κρίσιμη συνάντηση Στόλτενμπεργκ με Ερντογάν, το διακύβευμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, η άρνηση του Μπολσονάρου να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα και η δολοφονική απόπειρα κατά του πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Μελόνι: Η επιλογή των Βρυξελλών ως προορισμού για το πρώτο της ταξίδι εκτός συνόρων αποτελεί ένα καλό σημάδι και δείχνει τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης να διατηρήσει την Ιταλία στον πυρήνα της λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη». Η δήλωση υψηλόβαθμου ευρωπαίου αξιωματούχου, η οποία έγινε ενόψει της χθεσινής παρουσίας της ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι στην «πρωτεύουσα» της ΕΕ, προανήγγειλε και το καλό κλίμα που επικράτησε στις συναντήσεις που είχε με τους προέδρους των τριών θεσμών: τη συμπατριώτισσά της Ρομπέρτα Μέτσολα του Ευρωκοινοβουλίου, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν της Κομισιόν και τον Σαρλ Μισέλ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει το Politico.

«Το όλο κλίμα που βρήκα στις Βρυξέλλες με ικανοποίησε», δήλωσε η Μελόνι μετά τις συναντήσεις της. «Η προσωπική επαφή με τους ανθρώπους μπορεί να βοηθήσει στην αποδόμηση του τρόπου με τον οποίο κάποιοι είχαν παρουσιάσει τη νέα ιταλική κυβέρνηση. Δεν είμαστε εξωγήινοι, αλλά κανονικοί άνθρωποι, οι οποίοι παρουσιάζουν τις θέσεις τους και νομίζω ότι από την άλλη μεριά του τραπεζιού υπήρχαν άνθρωποι με θέληση να μας ακούσουν. Είναι μια πρώτη συνάντηση και στη συνέχεια θα υπάρξει συγκεκριμένη συνεργασία, με αναφορά στα επιμέρους θέματα».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι πριν ακόμη γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των εκλογών που της έδωσε την πρωτιά και την πρωθυπουργία η Μελόνι είχε φροντίσει να ξεκαθαρίσει ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η συμμετοχή της Ιταλίας στην ΕΕ και την ευρωζώνη, αλλά και να αφήσει να εννοηθεί πως εάν γίνουν δεκτά κάποια αιτήματά της θα σεβαστεί πλήρως τόσο τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάκαμψης όσο και εκείνους που διέπουν τη διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο η Ρώμη έχει να λαμβάνει ποσό άνω των 190 δισ. ευρώ. Τα παραπάνω δεν σημαίνουν, βεβαίως, ότι δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν σημεία τριβής. Ηδη, εξάλλου, η Μελόνι έχει διατυπώσει τη διαφωνία της με τις αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, θεωρώντας ότι διευρύνουν τις ανισότητες εντός της ΕΕ εις βάρος της Ιταλίας και άλλων χωρών. Επίσης, έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της μόνιμης ευελιξίας στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων, καθώς η χώρα της έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη, που ξεπερνά το 150%. Οι ευρωπαίοι εταίροι, από την πλευρά τους, δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τις επιλογές συγκεκριμένων προσώπων στη νέα ιταλική κυβέρνηση, που έχουν «σκοτεινό» παρελθόν – ενώ ειδικά οι Γερμανοί έχουν κάθε λόγο να αναμένουν ότι η Μελόνι θα τηρήσει πιο επιθετική και διεκδικητική στάση απέναντί τους. Σε κάθε περίπτωση, εκτός από τον συμβολισμό που περιείχε, ήταν κυρίως διερευνητική. Το… κυρίως μέρος θα έρθει όταν στο τραπέζι τεθούν τα μείζονα και ανοιχτά ζητήματα, όπου θα φανεί και η στάση την οποία θα τηρήσει η Ρώμη, όπως και το σημείο μέχρι το οποίο είναι διατεθειμένη η νέα ιταλίδα πρωθυπουργός να τραβήξει το σκοινί.

Για Στόλτενμπεργκ: Σήμερα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμποδίζει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ κατηγορώντας τις ότι προσφέρουν καταφύγιο, μεταξύ άλλων, σε κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν τους οποίους η Αγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες. Πάντως, παρά τις παραινέσεις και τις συναντήσεις του Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία, αναλυτές δεν θεωρούν ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα δώσει την έγκρισή του για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ πριν από το τέλος του χρόνου και μάλλον ούτε πριν από τις εκλογές που θα πρέπει να διεξαχθούν στην Τουρκία, εκτός απροόπτου, μέχρι το καλοκαίρι. Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Bloomberg ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους από τα εθνικιστικά κόμματα και για τον λόγο αυτόν πιέζει τη Σουηδία και το ΝΑΤΟ για περισσότερες παραχωρήσεις: θέλει δηλαδή να εκδιωχθούν από τη σκανδιναβική χώρα Κούρδοι-μέλη του ΡΚΚ, να εκδοθούν στην Τουρκία άτομα που θεωρούνται ύποπτα και να αρθούν πλήρως από την πλευρά της Στοκχόλμης οι περιορισμοί στην πώληση όπλων προς την Αγκυρα. Χθες, τούρκοι αξιωματούχοι επέμεναν ότι το θέμα δεν θα έρθει προς ψήφιση στο τουρκικό κοινοβούλιο εάν δεν υλοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν. Η Σουηδία μαζί με τη Φινλανδία είχαν υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία τον Ιούνιο, όπου δεσμεύονταν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Αγκυρας για την ασφάλειά της και να κατευνάσουν τις ανησυχίες για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη συνάντησή του με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως συζήτησαν μια σειρά θεμάτων αναφέροντας ως πρώτο την κατάσταση στο Αιγαίο αναφέρει το Politico. Ο Τσαβούσογλου δεν έκανε κανένα σχετικό σχόλιο. Οι δύο άνδρες όμως δεν μπόρεσαν να κρύψουν τη διάσταση απόψεων που επικρατεί για το θέμα της έγκρισης από την Αγκυρα της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Ο Στόλτενμπεργκ επανειλημμένως τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν ικανοποιήσει τους όρους που έθεσε η Τουρκία ώστε να αποδεχθεί την ένταξή τους στη Βορειατλαντική Συμμαχία. «Είναι πλέον καιρός να καλωσορίσουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία ως πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε. «Σε αυτούς τους επικίνδυνους καιρούς είναι ακόμη πιο σημαντικό να οριστικοποιηθεί η ένταξή τους, για να αποτραπεί οποιαδήποτε παρεξήγηση ή λάθος υπολογισμός από την πλευρά της Μόσχας» είπε ο Στόλτενμπεργκ. Ο Τσαβούσογλου δεν έδειξε να συμφωνεί, αναφέροντας ότι «δεν έχουμε πρόβλημα με τη Φινλανδία. Με τη Σουηδία βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα όπως θα τα θέλαμε».

Για Ουκρανία: Τον ταχύτερο και μεγαλύτερο εκτοπισμό αμάχων παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες προκάλεσε η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. «Περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους» από το ξέσπασμα του πολέμου, τόνισε ο Φιλίπο Γκράντι, ο οποίος μίλησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. «Οι Ουκρανοί θα αντιμετωπίσουν έναν από τους πιο σκληρούς χειμώνες στον κόσμο με εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», πρόσθεσε, καλώντας «να τερματιστεί αυτός ο παράλογος πόλεμος». Σύμφωνα με τον 65χρονο Ιταλό, «η καταστροφή εξαιτίας των πληγμάτων σε πολιτικές υποδομές, που εκτυλίσσεται την ώρα που μιλάμε, κάνει την αντίδραση των ανθρωπιστικών οργανώσεων να μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών». Εξαιτίας των ζημιών στις ενεργειακές υποδομές, η ουκρανική κυβέρνηση παρότρυνε πρόσφατα τους πρόσφυγες να μην επιστρέψουν στη χώρα πριν από την άνοιξη του 2023. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Υπατης Αρμοστείας, περισσότεροι από 7 εκατομμύρια πολίτες της Ουκρανίας ζήτησαν προστασία στο εξωτερικό, εκ των οποίων σχεδόν 1,5 εκατομμύριο στην Πολωνία και πάνω από 1 εκατ. στη Γερμανία. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε χθες τους διεθνείς εταίρους να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, καθώς η χώρα προετοιμάζεται να συνεχίσει τον αγώνα της κατά της ρωσικής εισβολής κατά τους επερχόμενους δύσκολους χειμερινούς μήνες.

Στις ΗΠΑ: Στο «δημοκρατικό τόξο» απευθύνθηκε ο Τζο Μπάιντεν, έξι ημέρες πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές της ερχόμενης Τρίτης, ζητώντας από τους αμερικανούς πολίτες να καταψηφίσουν τους αρνητές του εκλογικού αποτελέσματος – δηλαδή τον Ντόναλντ Τραμπ και τους υποψηφίους των Ρεπουμπλικανών αναφέρει το BBC. «Μην ξεγελιέστε, η δημοκρατία είναι το διακύβευμα για όλους μας στις κάλπες» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπροστά στον κίνδυνο οι Δημοκρατικοί να χάσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία. «Καθώς εγώ βρίσκομαι σήμερα εδώ, υπάρχουν υποψήφιοι που διεκδικούν κάθε είδους αξίωμα στην Αμερική, τη θέση του κυβερνήτη, την εκλογή στο Κογκρέσο, τη θέση του γενικού εισαγγελέα, οι οποίοι δεν δεσμεύονται και δεν πρόκειται να δεσμευτούν ότι θα αποδεχθούν το αποτέλεσμα των εκλογών στις οποίες συμμετέχουν» τόνισε ο Μπάιντεν, για να προσθέσει: «Αυτός είναι ένας δρόμος προς το χάος στην Αμερική. Δεν έχει προηγούμενο. Είναι παράνομο. Και είναι αντιαμερικανικό». Αναφερόμενος δε ειδικά στον ισχυρισμό του προκατόχου και αντιπάλου του ότι οι εκλογές του 2020 «εκλάπησαν», ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση: «Πρόκειται για ένα ψέμα το οποίο τροφοδότησε μια επικίνδυνη άνοδο της πολιτικής βίας και ένα κύμα εκφοβισμού των ψηφοφόρων τα προηγούμενα δύο χρόνια» είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε δε πως «η αμερικανική δημοκρατία δέχεται επίθεση», κάτι που σε γενικές γραμμές είναι πασιφανές ειδικά μετά τα δραματικά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, που κορυφώθηκαν με την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Την ίδια στιγμή, πάντως, παρά το γεγονός ότι η νοθεία και οι εκλογικές παρατυπίες αποτελούν εξαιρετικά σπάνια φαινόμενα για τις ΗΠΑ, η εικόνα της κοινωνίας όπως την αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις είναι ανησυχητική. Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με έρευνα της Ipsos για το Reuters, η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα, σχεδόν ο ένας στους δύο πολίτες της χώρας (το 49% για την ακρίβεια) πιστεύει ότι η νόθευση της ψήφου αποτελεί εκτεταμένο πρόβλημα. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι τη συγκεκριμένη άποψη συμμερίζεται όχι μόνο η συντριπτική πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών, ήτοι το 69%, αλλά και ένα κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο τμήμα των Δημοκρατικών, που αντιπροσωπεύει το 34%.

Στο Ισραήλ: Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και οι δεξιοί σύμμαχοί του κέρδισαν σαφή πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο μετά τις βουλευτικές εκλογές της Τρίτης, ανακοίνωσε η ισραηλινή εκλογική επιτροπή χθες, γνωστοποιώντας τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής. Σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση, το Λικούντ του πρώην πρωθυπουργού κέρδισε 34 έδρες, τα υπερορθόδοξα κόμματα 18 έδρες και η ακροδεξιά συμμαχία 14 έδρες. Το δεξιό μπλοκ ελέγχει έτσι 64 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ και έχει την πλειοψηφία. Από την άλλη πλευρά, η συνεργασία κομμάτων με επικεφαλής τον κεντρώο απερχόμενο πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ κέρδισε 51 έδρες. Ο Νετανιάχου θα ξεκινήσει τώρα διαπραγματεύσεις με τα ακροδεξιά και υπερορθόδοξα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όμως στην Ουάσιγκτον ήδη υπάρχουν αντιδράσεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Axios ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι απίθανο να συνεργαστεί με τον ακροδεξιό Εβραίο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ηγέτη του κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού, ο οποίος αναμένεται να λάβει σημαντικό υπουργείο στην κυβέρνηση Νετανιάχου. Ο Μπεν Γκβιρ, ο οποίος καταδικάστηκε το 2007 για υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης και υποκίνηση ρατσισμού, δήλωσε ότι θέλει να γίνει υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, μια θέση που θα τον τοποθετούσε επικεφαλής της ισραηλινής αστυνομίας και των πολιτικών γύρω από τους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένου του συγκροτήματος του τζαμιού Αλ Ακσά. Ο πολιτικός του εταίρος Μπεζαλέλ Σμότριτς δήλωσε ότι θέλει να γίνει υπουργός Αμυνας, να ελέγχει δηλαδή την ισραηλινή πολιτική στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα και να εγκρίνει την οικοδόμηση οικισμών. Ο Σμότριχ έχει ιστορικό ρατσιστικών σχολίων για τους Άραβες πολίτες του Ισραήλ.

Στη Βραζιλία: Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, παρά το γεγονός ότι δεν υιοθέτησε τις προτροπές ακραίων υποστηρικτών του προς τον στρατό να αναλάβει την εξουσία και τάχθηκε δημοσίως υπέρ της έναρξης της δημοκρατικής διαδικασίας μεταβίβασης της εξουσίας στον νικητή των πρόσφατων εκλογών και μεγάλο του αντίπαλο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα και να κάνει αμφιλεγόμενες δηλώσεις αναφέρει ο Guardian. Μια από αυτές απευθυνόταν στους οπαδούς του και τους καλούσε να αποχωρήσουν από τα οδοφράγματα που έχουν στήσει, από την επομένη των εκλογών, σε πολλά σημεία της Βραζιλίας. «Γνωρίζω ότι είστε αναστατωμένοι. Κι εγώ το ίδιο είμαι. Ομως, πρέπει να κρατήσουμε ψηλά τα κεφάλια. Σας απευθύνω μια έκκληση: Καθαρίστε τους αυτοκινητόδρομους» έγραψε στο Twitter – αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς υπόνοιες για την εγκυρότητα του εκλογικού αποτελέσματος. Αλλωστε, σε δηλώσεις που είχε κάνει την Τρίτη ουσιαστικά δικαιολόγησε τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ισχυριζόμενος πως είναι συνέπεια «της αγανάκτησης και του αισθήματος αδικίας» που τους έχει κυριεύσει.

Η εικόνα που έρχεται από τη Βραζιλία, πάντως, είναι ότι το κίνημα των οπαδών του Μπολσονάρο χάνει σταδιακά τη δυναμική του, καθώς τα επίσημα στοιχεία ανέφεραν χθες το πρωί ότι υπήρχαν 76 ολικά ή μερικά μπλόκα σε 8 από τις 26 Πολιτείες της χώρας, έναντι 126 την προηγούμενη ημέρα, ενώ είχε ανοίξει και το λιμάνι της Παρανάγκουα, που είναι «κλειδί» για τις εξαγωγές σιτηρών. Η αιτία είναι ότι ο Μπολσονάρο δεν τολμά να επιχειρήσει κάτι ανάλογο με αυτό που έκανε ο Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου 2021, ούτε όμως και οι ένοπλες δυνάμεις ή η αστυνομία δείχνουν προθυμία να οργανώσουν και να εκτελέσουν ένα πραξικόπημα. Παρ’ όλα αυτά, το μίσος και ο διχασμός είναι εμφανή και έντονα, με αποτέλεσμα ουδείς να μπορεί να εγγυηθεί ότι στο διάστημα που απομένει μέχρι την 1η Ιανουαρίου, ημερομηνία που ο Λούλα πρέπει τυπικά να αναλάβει τα καθήκοντά του, όλα θα κυλήσουν ομαλά και με βάση τους κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού.

Για Βόρεια Κορέα: Σε νέες εκτοξεύσεις πυραύλων προχώρησε χθες η Βόρεια Κορέα, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα την ένταση στη Χερσόνησο αναφέρει ο Guardian. Μάλιστα, ένας από τους πυραύλους αυτούς εκτιμάται πως ήταν διηπειρωτικός (ICBM), ο οποίος έχει τη δυνατότητα να φέρει πυρηνική κεφαλή και να πλήξει στόχους στην απέναντι πλευρά του Ειρηνικού ή και ακόμη πιο μακριά. Φαίνεται, ωστόσο, ότι η δοκιμή του απέτυχε και, παρά τον συναγερμό που σήμανε στην Ιαπωνία, ο πύραυλος δεν πέρασε πάνω από το έδαφός της και κατέπεσε σε κάποιο σημείο της τροχιάς του. Την ίδια στιγμή, Ηνωμένες Πολιτείες και Νότια Κορέα αποφάσισαν να παρατείνουν τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποιούν, με τη συμμετοχή εκατοντάδων αεροσκαφών και χιλιάδων στρατιωτών, οι οποίες επρόκειτο να ολοκληρωθούν σήμερα με βάση τον αρχικό σχεδιασμό. Σύμφωνα με τις δύο χώρες, η απόφαση ελήφθη σε απάντηση της εκτόξευσης 23 πυραύλων από τους Βορειοκορεάτες την Τετάρτη.

«ΗΠΑ και Νότια Κορέα θα διαπιστώσουν ότι διέπραξαν ένα τρομερό λάθος, οι συνέπειες του οποίου δεν μπορούν να αναστραφούν», ήταν η δήλωση που έκανε ο Πακ Γιονγκ Τσον, γραμματέας του Κόμματος των Εργατών, που ελέγχει την εξουσία στην Πιονγκγιάνγκ. Η δήλωση αυτή, όπως και συνολικά η στάση του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν, ερμηνεύεται από αρκετούς ως προαναγγελία για την πραγματοποίηση – για πρώτη φορά μετά το 2017 – μιας πυρηνικής δοκιμής. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό διπλωματικοί και στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούσαν πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στην ολοκλήρωση του συνεδρίου του ΚΚ Κίνας και τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, που διεξάγονται την ερχόμενη Τρίτη, 8 Νοεμβρίου. Εφόσον οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, τότε θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να αναμένεται η είδηση για την πραγματοποίηση της δοκιμής αυτής – σε μια στιγμή, μάλιστα, που έχει ενταθεί η πυρηνική απειλή λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο της Ουκρανίας και των σχετικών απειλών του Κρεμλίνου.

Στο Πακιστάν: Τραυματίας από πυρά όπλου είναι ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμραν Χαν. Σύμφωνα με την DW, η απόπειρα δολοφονίας του έγινε στη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας στο Ουαζιραμπάντ, μια πόλη σχεδόν 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ. Ο πρώην πρωθυπουργός τραυματίστηκε στην κνήμη και βρίσκεται εκτός κινδύνου, ενώ τραυματίστηκαν και άλλα τέσσερα άτομα. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε μία σύλληψη. Ο δράστης, σύμφωνα με τα πακιστανικά ΜΜΕ, υποστηρίζει ότι έδρασε μόνος και πως είχε σκοπό να σκοτώσει τον Χαν. Από την Παρασκευή ο 70χρονος Χαν είχε τεθεί επικεφαλής μιας «μεγάλης πορείας» προς την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, απαιτώντας πρόωρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ καταδίκασε την επίθεση και ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών την άμεση διενέργεια έρευνας.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα