back to top
22.8 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

22.8 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Το διακύβευμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, νέα δημοσιεύματα για απευθείας επαφές Ουάσιγκτον – Μόσχας για να περιοριστεί ο κίνδυνος διάχυσης ή και πυρηνικής κλιμάκωσης, η «εκστρατεία γοητείας» του Σούνακ στην πρώτη του παγκόσμια εμφάνιση στη Διάσκεψη για το Κλίμα στην Αίγυπτο είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο

Για ενδιάμεσες εκλογές: «Το διακύβευμα των εκλογών είναι η ίδια η Δημοκρατία», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος, επικαλούμενος το γεγονός ότι εκατοντάδες Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι για Βουλή, Γερουσία και για τα κορυφαία αξιώματα των πολιτειών -291 σύμφωνα με την Washington Post – αρνούνται ή αμφισβητούν το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, αναμασώντας το «μεγάλο ψέμα» του Ντόναλντ Τραμπ. Δεν είναι, όμως, καθόλου βέβαιο ότι αυτή η παρέμβαση της τελευταίας στιγμής θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Αντιθέτως, στελέχη των Δημοκρατικών αμφισβητούσαν τη σκοπιμότητα της επιλογής του να πάρει πάνω του την εκλογική μάχη, δεδομένου ότι η δημοτικότητά του βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, της τάξης του 40%.

Ο υψηλός πληθωρισμός απασχολεί πολλούς, όμως στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή υπάρχει μια από τις ισχυρότερες αγορές εργασίας των τελευταίων δεκαετιών και ένα ποσοστό ανεργίας 3,7%. Ωστόσο, 56% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Morning Consult έδωσαν στην οικονομία κακό βαθμό και δημοσκόπηση του CNN δείχνει ότι μια ισχυρή πλειοψηφία αισθάνεται ότι η χώρα βρίσκεται σε ύφεση.

Μέσα σε αυτή την αντιφατική ατμόσφαιρα οι αμερικανοι πολίτες καλούνται να αναδείξουν τους 435 βουλευτές, καθώς και εκείνους που θα καταλάβουν 35 έδρες στη Γερουσία, ενώ θα ψηφίσουν και για 35 θέσεις κυβερνητών Πολιτειών. Οι Ρεπουμπλικανοί χρειάζεται να κερδίσουν πέντε έδρες για να αποκτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων – κάτι που φαίνεται ότι θα επιτύχουν άνετα – και μόλις μία για να ελέγξουν τη Γερουσία – εκεί η μάχη αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή. Ενα μαζικό κύμα υποστήριξης των Ρεπουμπλικανών θα μπορούσε να οδηγήσει σε δηλώσεις νίκης λίγες ώρες μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων. Ομως με δεκάδες εκλογικές μάχες που αναμένεται να δοθούν ψήφο ψήφο και με Πολιτείες-κλειδιά όπως η Πενσιλβάνια, η Νεβάδα και η Τζόρτζια να έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι μπορεί να χρειαστούν μέρες για να καταμετρηθούν όλα τα ψηφοδέλτια, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Αμερική να πάει για ύπνο σήμερα το βράδυ χωρίς να γνωρίζει ποιος κέρδισε.

Το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών πάντως θα δείξει και κάτι άλλο σημαντικό: εάν οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι πάνε καλά, όλα δείχνουν πως ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει σύντομα ότι θα διεκδικήσει εκ νέου τον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι μια καθυστερημένη αύξηση της συμμετοχής, ιδίως μεταξύ των νέων ψηφοφόρων σήμερα, θα μπορούσε να τους δώσει μια τελική ώθηση για να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους νομοθέτες τους. Μια δημοσκόπηση του NBC News που δημοσιεύθηκε την Κυριακή έδειξε ότι οι Δημοκρατικοί ήταν εξίσου ενθουσιώδεις με τους Ρεπουμπλικανούς για να προσέλθουν στις κάλπες και αυτό αναπτέρωσε κάπως τις ελπίδες των στελεχών του κόμματος, αναφέρει ο Guardian.

Για Ουκρανία: Ολο και πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες τα δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων που επιβεβαιώνουν πόσο περίπλοκη είναι η θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν όσον αφορά στην Ουκρανία: σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Ουάσιγκτον έχει διεξαγάγει συνομιλίες που έχουν κρατηθεί μυστικές με ανώτερους ρώσους αξιωματούχους, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο κίνδυνος διάχυσης ή και πυρηνικής κλιμάκωσης του πολέμου αναφέρει ο Guardian. O σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, έχει διεξαγάγει συνομιλίες τόσο με τον Γιούρι Οσακοφ, σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Βλαντίμιρ Πούτιν, όσο και με τον ομόλογό του στη ρωσική κυβέρνηση, Νικολάι Πατρούσεφ, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου, να προειδοποιηθεί η Μόσχα να μη χρησιμοποιήσει πυρηνικά ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, και να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι της επικοινωνίας – όχι όμως, όπως έσπευσαν να επισημάνουν οι πηγές της Wall Street Journal, για να συζητηθεί μια πιθανή διευθέτηση του πολέμου.

Η Ρωσία παραμένει «ανοιχτή» σε συνομιλίες, αλλά το Κίεβο τις αρνείται, παρουσίασε χθες τη ρωσική εκδοχή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ – αρνούμενος κατά τα λοιπά να σχολιάσει τα δημοσιεύματα. Το Κίεβο ουδέποτε αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα, και είναι έτοιμο για συνομιλίες με τον επόμενο ηγέτη της Ρωσίας, αλλά όχι με τον Πούτιν, συνόψισε από την πλευρά του την ουκρανική θέση ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μικαΐλο Ποντόλιακ.

Στο μεταξύ, 4,5 εκατομμύρια Ουκρανοί είναι χωρίς ρεύμα, αφού το 40% των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών έχει καταστραφεί από ρωσικά πλήγματα, κυλιόμενες διακοπές ηλεκτροδότησης εφαρμόζονται καθημερινά στο Κίεβο και ακόμη έξι περιοχές της χώρας και οι κάτοικοι της πρωτεύουσας καλούνται να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο απόλυτου μπλακ άουτ αναφέρει ο Guardian.

Για Σύνοδο – Κλίμα: Στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα COP27 στην Αίγυπτο επικεντρώνονται αρκετά δημοσιεύματα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε έναν αυτοκινητόδρομο προς την κόλαση του κλίματος, με το πόδι μας ακόμα στο γκάζι». Η εφημερίδα i αναφέρει επίσης ότι ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνακ «προσπάθησε να προσφέρει ελπίδα στην πρώτη του μεγάλη παγκόσμια εμφάνιση», λέγοντας στη διάσκεψη ότι η κλιματική αλλαγή ήταν μια ευκαιρία για «καθαρή» ανάπτυξη.

Η πρωθυπουργός των Barbados Mία Μότλεϊ προειδοποίησε ότι μια αποτυχία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα δισεκατομμύριο πρόσφυγες μέχρι το 2050 και κατηγόρησε τα πλούσια έθνη ότι αποτυγχάνουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο, σύμφωνα με τον Guardian. Η κ. Μότλεϊ είπε σε ομιλία της ότι η βιομηχανική επανάσταση είχε επιτευχθεί εις βάρος των φτωχότερων εθνών, αλλά ότι θα δουν επίσης τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. “Αυτό είναι θεμελιωδώς άδικο”, είπε.

«Εκστρατεία …γοητείας» από τον Σούνακ στη Διάσκεψη για το Κλίμα στη διάρκεια των συναντήσεων του με άλλους παγκόσμιους ηγέτες αναφέρει η Metro. Η εφημερίδα περιγράφει τον πρωθυπουργό και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι ήρθαν κοντά στην πρώτη τους συνάντηση στο Σαρμ Ελ Σέιχ και φέρει μια εικόνα των δύο να αγκαλιάζονται.

Στο μεταξύ, ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνακ συνέχισε χθες την προσπάθεια κατευνασμού των σχέσεων με τις Βρυξέλλες στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Αίγυπτο, όπου μετέχουν στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα της COP27. Αλλά ενώ η ατμόσφαιρα μπορεί να έχει βελτιωθεί, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τις βασικές αρχές της σχέσης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, σχολιάζουν οι FT.

Ο Σουνάκ και η φον ντερ Λάιεν επανέλαβαν την κοινή τους υποστήριξη προς την Ουκρανία και συζήτησαν τις διαπραγματεύσεις για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, που αποτελεί τον κορόιδο στις σχέσεις μετά το Brexit. «Συμφώνησαν για τη σημασία της συνεργασίας για την τελική επίλυση του ζητήματος», δήλωσε στη συνέχεια το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη Γερμανία: Ακατάλληλο για τη θέση του υπουργού Οικονομίας θεωρεί τον Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πρασίνων η πλειοψηφία των Γερμανών, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση. Η ενεργειακή κρίση και οι αμφιλεγόμενοι χειρισμοί κοστίζουν σημαντικά στο ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων, που πριν από λίγο καιρό βρισκόταν στην κορυφή της δημοτικότητας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της Bild, ο υπουργός Οικονομίας κρίνεται «ακατάλληλος και ανεπαρκής» για την αποστολή του από το 53% των ερωτηθέντων. Το 31% ωστόσο εκφράζει την αντίθετη άποψη. Όπως αναδεικνύεται από την έρευνα, το 17% θα καταψήφιζε τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς και μόνον το 6% την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Για Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Για νέους βομβαρδισμούς στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών, αλληλοκατηγορήθηκαν χθες η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, λίγο πριν από την έναρξη συνομιλιών στην Ουάσιγκτον ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών τους, υπό την αιγίδα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης που έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων τους τελευταίους μήνες. Προ ημερών, στη διάρκεια συνόδου κορυφής στη Ρωσία στην οποία παρέστη και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν και ο αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγεφ είχαν δεσμευτεί «να μην καταφύγουν στη χρήση βίας».

Στο Ισραήλ: Να καθησυχάσει τις μειονότητες στο Ισραήλ ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματά τους επιχείρησε χθες ο ακροδεξιός εξτρεμιστής Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, που προαλείφεται να αναλάβει σημαντικό υπουργείο στη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στους Παλαιστίνιους που απειλούνται περισσότερο από την άνοδό του στην εξουσία. «Μεγάλωσα, έγινα πιο μετριοπαθής και συνειδητοποίησα ότι η ζωή είναι πιο περίπλοκη», δηλώνει ο 46χρονος Μπεν-Γκβιρ σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην πρώτη σελίδα της Israel Hayom. Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε μία ημέρα αφού ο έτερος πρόεδρος του «Θρησκευτικού Σιωνισμού», Μπεζαλέλ Σμότριτς, διακήρυξε ότι το κράτος διαδραμάτισε ρόλο στη δολοφονία, το 1995, του πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν από έναν Εβραίο αποφασισμένο να σταματήσει την παραχώρηση εδαφών στους Παλαιστίνιους.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα