back to top
22.8 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

22.8 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Η δραματική κατάσταση στην Ουκρανία μετά τους συνεχείς βομβαρδισμούς σε υποδομές ηλεκτροδότησης και ενώ συμπληρώνονται αύριο 9 μήνες από την εισβολή της Ρωσίας, οι απειλές της Μόσχας μετά τη δημοσίευση του πλαφόν της Ε.Ε στις τιμές του φυσικού αερίου, η έναρξη χερσαίας επιχείρησης της Τουρκίας στη Συρία, η παρέμβαση των ΗΠΑ μετά την αποτυχία της Ε.Ε να βρει λύση στη κρίση Σερβίας – Κοσόβου είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για ενέργεια: Η Ρωσία απείλησε χθες να μειώσει τις ροές φυσικού αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, προσθέτοντας νέες ανησυχίες στις όχι και τόσο αισιόδοξες δημοσιονομικές προοπτικές για τα κράτη – μέλη της ΕΕ αυτό το χειμώνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, αναφέρουν οι FT.

Παράλληλα, η Κομισιόν παρουσίασε τη πρότασή της για επιβολή πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου στην πολύ υψηλή τιμή των 275 ευρώ/MWh (ενώ οι τιμές κινούνται τώρα λίγο πάνω από τα 100 ευρώ/MWh). Στο προσχέδιο του Σχεδίου Κανονισμού που δημοσιοποιήθηκε χθες υπογραμμίζεται ότι «Στόχος του μηχανισμού είναι να αποφευχθούν ανώμαλες τιμές όπως αυτές που παρατηρήθηκαν τον Αύγουστο και όχι μια διαρθρωτική παρέμβαση στις τιμές που αποτυπώνουν εύλογα το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης. Και τούτο διότι τα σήματα τιμών είναι σημαντικά για την προσέλκυση των απαραίτητων ποσοτήτων φυσικού αερίου από τρίτες χώρες που χρειάζεται η ΕΕ για να διασφαλίσει την ασφάλεια εφοδιασμού και την οικονομική της ευημερία». Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση προϊδεάζει για μη επίτευξη συμφωνίας αύριο και τη μετατόπιση της λήψης των όποιων αποφάσεων -ενδεχομένως όχι μόνο για το πλαφόν, αλλά ενδεχομένως και για τα υπόλοιπα μέτρα του «πακέτου» για τις τιμές του φυσικού αερίου- εντός του Δεκεμβρίου, είτε στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 15-16 του μήνα

Στην Ουκρανία: Εννέα μήνες συμπληρώνονται αύριο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο διάστημα αυτό, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατομμύρια έχουν ξεριζωθεί, και πολλαπλάσιοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι, σε ολόκληρο τον κόσμο, με μία ενεργειακή ή και επισιτιστική κρίση. H Ουκρανία έχει απωλέσει, εξαιτίας των ανελέητων ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων, το ήμισυ της ηλεκτροπαραγωγικής της δυνατότητας. Σύμφωνα με τις Αρχές, οι Ουκρανοί είναι πολύ πιθανό να περάσουν όλο τον χειμώνα, τουλάχιστον έως τα τέλη Μαρτίου, με διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Η πρεσβευτής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παγκόσμια ποινική δικαιοσύνη, Μπεθ Βαν Σάακ, δήλωσε χθες πως η εισβολή «έχει συνοδευτεί από συστημικά εγκλήματα πολέμου σε κάθε περιοχή όπου έχουν αναπτυχθεί ρωσικές δυνάμεις», μίλησε μάλιστα για μία «νέα Νυρεμβέργη» αναφέρει ο Guardian.

Οι σφοδρότερες μάχες στην Ουκρανία καταγράφονται πλέον στο ανατολικό της τμήμα, στην περιοχή του Ντονέτσκ, καθώς και στο ακρωτήριο του Κίνμπουρν, νότια του Μικολάιφ, στο νότιο κομμάτι της χώρας. Σύμφωνα ωστόσο με τις ουκρανικές Αρχές η Ρωσία εξακολουθεί να βομβαρδίζει τη Χερσώνα από την αντίπερα όχθη του Δνείπερου. «Δεν υπάρχει στρατιωτική λογική: απλώς θέλουν να εκδικηθούν τους ντόπιους», σχολίασε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου. Η Χερσώνα παραμένει χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση, και το Κίεβο κάλεσε όσους κατοίκους αυτής της πόλης, όπως και του Μικολάιφ, αν το επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές με καλύτερες υποδομές. Ο καιρός ήταν ασυνήθιστα ήπιος στην Ουκρανία αυτό το φθινόπωρο, η θερμοκρασία έχει όμως αρχίσει να πέφτει κάτω από το μηδέν και οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για τον σκληρότερο χειμώνα στην ιστορία τους. «Κολοσσιαία» χαρακτήρισε την κλίμακα της καταστροφής από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στις ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις ο Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι, διαχειριστής του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία.

Για Όρμπαν: Οργή προκάλεσε στην Ουκρανία φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 20 Νοεμβρίου όπου ο Βίκτορ Ορμπαν εμφανίζεται με κασκόλ με χάρτη της «Μεγάλης Ουγγαρίας», περιλαμβάνοντας σε αυτήν εδάφη τα οποία αποτελούν τώρα μέρος των γειτονικών κρατών της Αυστρίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της Ουκρανίας, αναφέρει το Politico. «Η προώθηση ιδεών αναθεωρητισμού στην Ουγγαρία δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη των ουκρανο-ουγγρικών σχέσεων και δεν συμβαδίζει με τις αρχές της ευρωπαϊκής πολιτικής», σχολίασε στο Facebook ο Ολεγκ Νικολένκο, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Το υπουργείο του ανακοίνωσε πως θα καλέσει τον Ούγγρο πρεσβευτή απαιτώντας μία συγγνώμη. «Το ποδόσφαιρο δεν είναι πολιτική. Μη διαβάζετε σε αυτό πράγματα που δεν είναι εκεί. Η ουγγρική εθνική ομάδα ανήκει σε όλους τους Ούγγρους, όπου και αν ζουν!», έγραψε στο Facebook αντί άλλης απάντησης ο Ορμπαν – o στενότερος σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ΕΕ.

Για Τουρκία – Συρία: Ζήτημα χρόνου φαίνεται πως είναι η έναρξη της χερσαίας εισβολής της Τουρκίας στη Συρία – της τέταρτης κατά σειρά τα τελευταία έξι χρόνια και της πρώτης μετά το 2019 αναφέρει ο Guardian. «Χτυπάμε εδώ και μερικές ημέρες τους τρομοκράτες με τα αεροπλάνα, τα κανόνια και τα όπλα μας. Θεού θέλοντος, θα τους ξεριζώσουμε όλους το συντομότερο δυνατό, μαζί με τα τανκς και τους στρατιώτες μας» είπε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύοντας ουσιαστικά ότι η σχετική απόφαση έχει ληφθεί και η εντολή έχει δοθεί στο γενικό επιτελείο. Την ίδια στιγμή, ο τούρκος υπουργός Αμυνας κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να στηρίζουν τους Κούρδους και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που αποτελούν τον βασικό σύμμαχο της Ουάσιγκτον επί εδάφους στη μάχη κατά του ISIS. Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση των ΗΠΑ προς την Aγκυρα να μην κλιμακώσει την ένταση – «καλέσαμε την Τουρκία να απέχει από τέτοιου είδους επιχειρήσεις, όπως ζητήσαμε και από τους συμμάχους μας στη Συρία να μην προχωρούν σε επιθέσεις και κλιμάκωση» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Και η Μόσχα, από την πλευρά της, ζήτησε αυτοσυγκράτηση και αποφυγή ενεργειών που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ένταση, καθώς προφανώς ανησυχεί ότι κάτι τέτοιο θα απειλήσει και τα δικά της συμφέροντα στη Συρία, όπου είναι γνωστό πως διατηρεί ισχυρή παρουσία και στηρίζει το καθεστώς του Aσαντ.

Το θέμα «σκίασε» και την κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Aγκυρα από τον τούρκο υπουργό Αμυνας και την υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας. Η Νάνσι Φρέιζερ σημείωσε πως πρέπει «να είμαστε προσεκτικοί για να μην υπάρχει κλιμάκωση», επικαλούμενη μάλιστα το διεθνές δίκαιο, με τον Σουλεϊμάν Σοϊλού να απαντά πως το ΝΑΤΟ και οι εταίροι της χώρας του δεν πρέπει να έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει σε ανάλυσή του ο ανταποκριτής του Guardian στη Μέση Ανατολή, Μάρτιν Τσούλοφ, ο πόλεμος στη Συρία – που μαίνεται από το 2011 – δείχνει να εισέρχεται σε μια νέα περίοδο. Κάτι που δεν οφείλεται μόνο στους βομβαρδισμούς και στην επικείμενη εισβολή της Τουρκίας, αλλά και στα διαρκή πλήγματα κατά στόχων στη χώρα τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Ρωσία. «Παρά το γεγονός ότι η προσοχή επικεντρώνεται στην επιδεινούμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, οι εκκρεμείς λογαριασμοί του πολέμου στη Συρία αντιπροσωπεύουν μια διαρκώς μεγαλύτερη απειλή σε μια περιοχή που είναι έτοιμη να εκραγεί» σημειώνει.

Στην Τουρκία: Στο συμπέρασμα ότι ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει δημιουργήσει σε πανευρωπαΐκή κλίμακα ένα δίκτυο 6.000 ανθρώπων ένα μείγμα μυστικών πρακτόρων, πληρωμένων δολοφόνων, διπλωματών, πληροφοριοδοτών, πολιτικών ακτιβιστών, επιχειρηματιών κ.ά., οι οποίοι είτε με νόμιμα είτε με παράνομα μέσα επιχειρούν να εξουδετερώσουν όλους όσοι θα μπορούσαν να βλάψουν το καθεστώς του, καταλήγουν δύο γάλλοι δημοσιογράφοι, πρώην ανταποκριτές στην Τουρκία, οι Λορ Μαρσάν και Ζιλιόμ Περιέ σε βιβλίο που εξέδωσαν υπό τον τίτλο «Οι λύκοι αγαπούν την ομίχλη». Οι δύο δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για έναν αδήλωτο στρατό, του οποίου αιχμή του δόρατος είναι η MIT, οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών, και έναν «ιστό αράχνης», το επίκεντρο του οποίου βρίσκεται στη Γερμανία, όπου ζει η μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα στην Ευρώπη, αναφέρει η DW.

Για Κόσοβο – Σερβία: Μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ, η κυβέρνηση του Κοσόβου ανέβαλε για 48 ώρες την επιβολή προστίμου που είχε προβλεφθεί να επιβάλλεται από χθες στους ιδιοκτήτες οχημάτων με σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας οι οποίοι δεν έχουν προχωρήσει στην αντικατάστασή τους. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι με ανάρτησή του στο Twitter ανακοίνωσε ότι έκανε αποδεκτό το αίτημα του πρέσβη των ΗΠΑ στην Πρίστινα Τζέφρι Χόβενιερ για προσωρινή αναστολή του μέτρου. Προσπάθεια που έγινε από την ΕΕ για τη διευθέτηση του ζητήματος κατέληξε προχθές σε αποτυχία. Κατά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι, που οργάνωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ενωσης Ζοζέπ Μπορέλ, δεν επετεύχθη συμφωνία με υπαιτιότητα της Πρίστινας, αναφέρει το Euractiv.

Στη Κίνα: Απεγνωσμένοι είναι οι πολίτες της Κίνας απέναντι στη νέα επέλαση των κρουσμάτων Covid 19 και στον νέο γύρο των lockdown, καθώς αρχίζουν να πιστεύουν πως ο εφιάλτης δεν θα τελειώσει ποτέ αναφέρει ο Guardian. H εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων για μια ακόμη φορά φέρνει επιχειρήσεις στο χείλος της καταστροφής και της χρεοκοπίας, απειλώντας συνολικά την οικονομία της αναδυόμενης υπερδύναμης με ένα ανεπιθύμητο «χειρόφρενο». Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη Nomura, οι περιοχές στις οποίες έχει ήδη επιβληθεί κάποιου είδους lockdown παράγουν σχεδόν το 20% του κινεζικού ΑΕΠ, ποσοστό που πλησιάζει επικίνδυνα το υψηλό της άνοιξης. Κάτι που αναγκάζει τους αναλυτές να εμφανίζονται ιδιαιτέρως απαισιόδοξοι για φέτος και συγκρατημένοι για το 2023. Το σίγουρο δε είναι πως όλοι μαζί, πολίτες και επιχειρήσεις (ενδεχομένως και κρατικοί αξιωματούχοι, έστω κι αν αναγκαστικά σιωπούν…), αναρωτιούνται μήπως η πολιτική της «μηδενικής ανοχής» απέναντι στην Covid υπήρξε εξαρχής αποτυχημένη. Μήπως, δηλαδή, τελικά έχει προκαλέσει περισσότερη ζημιά από το όφελος που η ηγεσία της Κίνας και προσωπικά ο Σι Τζινπίνγκ ισχυρίζονταν – και συνεχίζουν να ισχυρίζονται – ότι θα επέφερε.

Περισσότερα από 28.000 νέα κρούσματα καταγράφηκαν τη Δευτέρα, αριθμός που πλησιάζει το ρεκόρ του προηγούμενου Απριλίου, καθώς και δύο ακόμη θανάτους την ίδια ημέρα, που μαζί με τους τρεις του Σαββατοκύριακου είναι οι πρώτοι που καταγράφονται επισήμως από τον Μάιο, έχει σημάνει συναγερμός. Το επίκεντρο βρίσκεται σε δύο περιοχές, την πόλη Γκουανγκζού στο νότιο τμήμα της χώρας, στην οποία κατοικούν 19 εκατομμύρια άνθρωποι και την κοινότητα Τσονγκίνγκ στο νοτιοδυτικό, ενώ και στο Πεκίνο συνεχίζουν να αυξάνονται. Σε αυτό το φόντο, στις περισσότερες πόλεις άρχισαν πάλι να διενεργούνται εκ νέου μαζικά τεστ, ενώ στην πρωτεύουσα δόθηκε η εντολή να κλείσουν πάρκα, μουσεία, εμπορικά κέντρα, αλλά και σχολικές μονάδες.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα