back to top
23.4 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

23.4 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Ε. Χρονοπούλου: Η αναφορά μας στο παρελθόν είναι η ταυτότητά μας για το μέλλον

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, η προϊσταμένη Τμημάτων Μουσείων και Συλλόγων του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ),   Ελένη Χρονοπούλου, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Μιχάλη Λεάνη για τη σημασία της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και των ιστορικών τοποθεσιών, που αποτελούν βασική προτεραιότητα του δήμου Αθηναίων.

«Η αναφορά μας στο παρελθόν είναι η ταυτότητά μας για το μέλλον. Είναι η μνήμη που θα πρέπει να ανασύρουν όχι μόνο οι μεγαλύτεροι αλλά κυρίως οι νεότερες γενιές για να συνδέσουν το παρελθόν με το μέλλον», ανέφερε.

Σύμφωνα με την κ. Χρονοπούλου, ο φετινός εορτασμός αλλά και τα προγράμματα μουσειακής αγωγής που υλοποιούνται στα μουσεία του δήμου, εστιάζουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στο φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

«Το σύνολο των προγραμμάτων μουσειακής αγωγής έχουν στόχο την συμμετοχή της κοινωνίας, την διαπαιδαγώγηση και ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων. Τα παιδιά ευαισθητοποιούνται μέσα από διαδραστικά προγράμματα, μαθαίνουν πως το περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό, ενημερώνονται για τη διάδοση και διάσωση του πολιτισμού, τη συντήρηση των μνημείων , των μουσείων, των συλλογών μας. Προτεραιότητα του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη και της προέδρου του ΟΠΑΝΔΑ, Νίκης Αραμπατζή είναι να διατηρούνται τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς και να υπάρχει διάδραση με το κοινό. Γι’ αυτό έχουν ελεύθερη είσοδο, φιλοξενούν πρωτοπόρες δράσεις και είναι ανοιχτά στην κοινωνία», σημείωσε.

Εξάλλου, όπως υπογράμμισε , οι πρωτοβουλίες του δήμου Αθηναίων σε σχέση με την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν περιορίζονται σε ημέρες επετείων, αντιθέτως, διατρέχουν την καθημερινότητα.

«Ο μοχλός της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας περνάει μέσα από τον πολιτισμό, την πολιτιστική κληρονομιά και την παράδοση που συνδέονται με τη σύγχρονη κοινωνία και το μέλλον», επισήμανε.

Σε αυτό το πλαίσιο, τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων που τιμάται στις 18 Μαΐου, ο ΟΠΑΝΔΑ έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους και ετοιμάζεται να υποδεχτεί σχολεία και ενήλικο κοινό στους χώρους του.

Πάντως, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, όπως εξήγησε η κ. Χρονοπούλου, το κοινό θα μπορεί να περιηγηθεί στα μουσεία του δήμου Αθηναίων και να απολαύσει εκθέσεις και συλλογές.

«Στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων φιλοξενείται αναδρομική έκθεση του Βασίλη Σκυλάκου με έργα που καλύπτουν τέσσερις δεκαετίες, από το 1957 έως το 1997. Στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης ”Αγγελική Χατζημιχάλη” το κοινό θα μπορεί να περιηγηθεί στη λαογραφία, να δει μοτίβα της παράδοσης που συνδέονται με τη σύγχρονη κοινωνία. Στο Πολιτιστικό Κέντρο ”Μελίνα” υπάρχουν εκθέσεις, συλλογή του θεάτρου σκιών και ένα οδοιπορικό στην παλιά Αθήνα», τόνισε.

Επίσης, γνωστοποίησε ότι στο κτήριο του Ε.Α.Τ.-Ε.Σ.Α., στο Πάρκο Ελευθερίας, ο δήμος Αθηναίων προχωρά σε ανάπλαση του χώρου και υπολογίζεται ότι «στις αρχές του καλοκαιριού θα είναι έτοιμος να αναδείξει τη μνήμη του τόπου».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα