back to top
20.2 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

20.2 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Έφτασαν στην Ελευσίνα οι πρώτοι απεγκλωβισμένοι από το Σουδάν – Νέα επιχείρηση σε εξέλιξη

Διαβάστε επίσης

Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας έφτασε στις 10.30 το πρωί, το μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε τους πρώτους 17 Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν. Οι 17 (13 Έλληνες, 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων) μεταξύ των οποίων 3 παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια στο τοπικό γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο, αναχώρησαν χθες στις 23:30 τοπική ώρα, από το Τζιμπουτί προς το Ασουάν της Αιγύπτου, απ’ όπου συνέχισαν για Αθήνα.

«Με μεγάλη χαρά υποδέχομαι σήμερα στην πατρίδα τους πρώτους Έλληνες που έρχονται από το Σουδάν», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ανέφερε ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων από το Σουδάν «είναι μία επιχείρηση που έχει σχεδιαστεί λεπτομερώς και βρίσκεται σε εξέλιξη». Όπως σημείωσε, «σε απόλυτη συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και την Ελληνική κυβέρνηση», οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συμβάλλουν «με τον τρόπο που τους ζητείται στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν».

Εκτός από το C-27 που έφτασε σήμερα στην Ελευσίνα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι «υπάρχουν και άλλα μέσα στην περιοχή, τα οποία είναι έτοιμα να αναλάβουν επιχειρήσεις και δραστηριότητες για να φέρουμε κόσμο πίσω». «Είμαστε σε συνεργασία με φίλες και σύμμαχες χώρες προκειμένου να διευκολύνουμε τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν και με μέσα άλλων κρατών», συμπλήρωσε.

Η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Χαρδαλιά προσγειώθηκε με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Τζιμπουτί, χθες Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 και (τοπική) ώρα 21:00, όπου τους υποδέχθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνής Συνεργασίας της Δημοκρατίας του Τζιμπουτίκ κ. Mahamoud Ali Youssouf, η Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τζιμπουτί κ. Sylvie Tabesse και η Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αιθιοπία Άννα Φάρου. Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε τη Κυβέρνηση του Τζιμπουτί για τη αμέριστη φροντίδα και παροχή διευκολύνσεων σε κάθε τομέα στους Έλληνες που έφτασαν από το Σουδάν.

Σε εξέλιξη και δεύτερη επιχείρηση

Επίσης, με εντολή της Κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού με ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) δια σωληνωμένου Έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Η κατάσταση του κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή, ενώ πρέπει να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος θα επιβιβασθεί και ο γιος του (16-17 ετών).

Εν τω μεταξύ, επτά επιπλέον άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες, με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην Άκαμπα της Ιορδανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο προσθέτει ότι  ο υπουργός Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του, Wopke Hoekstra, για τη βοήθεια της χώρας του στον απεγκλωβισμό Ελλήνων πολιτών.

Νέα σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπό τον υπουργό Νίκο Δένδια με αντικείμενο την ασφαλή άφιξη των Ελλήνων που έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Σουδάν και ο σχεδιασμός των επόμενων επιχειρήσεων απεγκλωβισμού.

Εν τω μεταξύ, τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων ενημέρωσε για την κατάσταση στο Σουδάν το μεσημέρι της Τρίτης  ο υπουργό Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, από τη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Κουμουτσάκος, από το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο Γιάννης Μπουρνούς, από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ο Κώστας Σκανδαλίδης, από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης, από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος και από το ΜέΡΑ25 ο Δημήτρης Λιάπης.

Νέα συμφωνία για εκεχειρία 72 ωρών

Εν τω μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν συμφώνησαν στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, κατόπιν μεσολάβησης των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, από τα μεσάνυχτα για 72 ώρες, αναφέρει ανακοίνωσή τους που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) ανακοίνωσαν επίσης αργά χθες βράδυ πως συμφώνησαν να εφαρμοστεί εκεχειρία για 72 ώρες για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό.

Όλες οι προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκαν έμειναν κενό γράμμα αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις στη χώρα της Αφρικής ανάμεσα στις δυνάμεις των δυο στρατηγών που κατέλαβαν την εξουσία με το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021.

Χρήστος Καπούτσης, ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα