back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν με ουκρανικά drones καταγγέλλει η Μόσχα-Ουκρανία: Δεν έχουμε σχέση

Διαβάστε επίσης

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για «επίθεση κατά του Κρεμλίνου» κατά τη διάρκεια της νύκτας με drones σε μία «αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Βλαντίμιρ Πούτιν».

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι στην καταγγελλόμενη από την Μόσχα επίθεση κατά της κατοικίας του Πούτιν στο σύμπλεγμα του Κρεμλίνου χρησιμοποιήθηκαν δύο drones τα οποία εξουδετερώθηκαν από τα ηλεκτρονικά αμυντικά συστήματα.

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι η Ρωσία επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματος απάντησης – σχόλιο που σημαίνει ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει το περιστατικό, το οποίο ισχυρίζεται ότι συνέβη, για να κλιμακώσει περαιτέρω τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν βρισκόταν στο Κρεμλίνο την ώρα της «επίθεσης των drones» και ότι αυτήν την στιγμή ο Ρώσος πρόεδρος εργάζεται στο Νόβο Ογκαριόβο, στα περίχωρα της Μόσχας

Η δημοτική αρχή της Μόσχας ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε τις πτήσεις drones.

Βίντεο που κυκλοφορεί στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνει στήλη καπνού επάνω από το Κρεμλίνο. Μετά από αυτό, η ρωσική προεδρία ανακοίνωσε ουκρανική επίθεση με drones κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που διατηρεί κατοικία στο σύμπλεγμα του Κρεμλίνου.

Το βίντεο αναρτήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες από ομάδα κατοίκων στην περιοχή απέναντι από το Κρεμλίνο στην απέναντι όχθη του Μόσχοβα και δημοσιεύθηκε από ρωσικά μέσα περιλαμβανομένου του Telegram και του ενημερωτικού μέσου του ρωσικού στρατού Zvezda.

Ο πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου Βιάτσεσλαβ Βολόντιν ζήτησε να γίνει χρήση όπλων ικανών «να καταστρέψουν το τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου». Σε δηλώσεις του που αναρτήθηκαν στο Telegram αναφέρει ότι η Ρωσία δεν πρέπει να διαπραγματευθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελέσνκι, μετά την επίθεση.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η παρέλαση της 9ης Μαΐου θα διεξαχθεί στην Μόσχα παρά το περιστατικό, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Ουκρανία: Δεν έχουμε καμία σχέση με το περιστατικό

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε σήμερα οποιαδήποτε επίθεση από την Ουκρανία με στόχο τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε δύο drones που είχαν στόχο το Κρεμλίνο, κατηγορώντας το Κίεβο για απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν.

«Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν. Τον αφήνουμε για το δικαστήριο. Πολεμάμε στο έδαφός μας, υπερασπιζόμαστε τα χωριά και τις πόλεις μας», τόνισε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι με ηγέτες βορειοευρωπαϊκών χωρών.

«Δεν εξαπολύουμε επιθέσεις στον Πούτιν ή στη Μόσχα. Δεν έχουμε επαρκή οπλισμό για αυτό», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τους λόγους που η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για την επίθεση αυτή στο Κρεμλίνο, ο Ζελένσκι απάντησε ότι «η Ρωσία δεν κερδίζει νίκες» στην Ουκρανία.

«Αυτός (ο Πούτιν) δεν μπορεί πλέον να δώσει κίνητρο στη ρωσική κοινωνία και δεν μπορεί πλέον να στέλνει τον στρατό του να πεθαίνει για το τίποτα», υποστήριξε.

Ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν “δεν μπορεί να επιβεβαιώσει” τον ισχυρισμό της Ρωσίας περί ουκρανικής επίθεσης στο Κρεμλίνο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την κατηγορία της Ρωσίας ότι η Ουκρανία προσπάθησε να δολοφονήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποιώντας δρόνους, όμως ταυτόχρονα είπε ότι ο ίδιος θα αντιμετώπιζε «με πολύ μεγάλη επιφύλαξη» οτιδήποτε προέρχεται από το Κρεμλίνο.

Όταν ρωτήθηκε αν η Ουάσινγκτον θα επέκρινε το Κίεβο στην περίπτωση που επέλεγε από μόνο του να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους, ο Μπλίνκεν είπε ότι αυτές είναι αποφάσεις που λαμβάνει η Ουκρανία για το πώς θα αμυνθεί.

Αναφερόμενος εξάλλου στην επίσκεψή του στην Κίνα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι ελπίζει να επαναπρογραμματιστεί για φέτος, αφού ακυρώθηκε τον Φεβρουάριο με αφορμή το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και καταρρίφθηκε από τον στρατό.

Newsroom Aθήνα 9.84 με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα