back to top
26.6 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

26.6 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Ικανοποίηση στα κομματικά επιτελεία για το χθεσινό debate – Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Διαβάστε επίσης

Ικανοποίηση στα κομματικά επιτελεία από τις εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών στην χθεσινή τηλεμαχία. Κατά τη διάρκεια του τρίωρου debate, oι αρχηγοί της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σε έξι θεματικές ενότητες.

Ανοιχτό ενδεχόμενο επέκτασης του market pass και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην διάρκεια της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών. Ερωτηθείς στα μέτρα για την ακρίβεια στα τρόφιμα αναφέρθηκε στην συνέχιση της πολιτικής μείωσης των φόρων και στην αύξηση μισθών και τόνισε ότι βασική του δέσμευση είναι να πάει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ, κάτι που εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί με περισσότερες επενδύσεις, με αποκλιμάκωση της ανεργίας, αλλά και με τη δημιουργία καλύτερων θέσεων εργασίας.

Τόνισε εξάλλου ότι οι αυξήσεις στους μισθούς θα είναι μόνιμες, ενώ ειδικά για τις τιμές των τροφίμων εκτίμησε ότι θα βαίνουν μειούμενες γιατί ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα μειώνεται, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του market pass λέγοντας ότι εφόσον κρίνουμε ότι εξακολουθούμε να έχουμε πιεστικό πρόβλημα θα ήμουν διατεθειμένος να ζητήσω επέκταση και κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Υπογράμμισε επίσης ότι η μείωση κοινωνικών ανισοτήτων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία και μπορεί, όπως είπε, να γίνει με επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Όσον αφορά τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας σε ό,τι αφορά τις υψηλές αμυντικές δαπάνες της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης, τόνισε ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι καλά μελετημένα, συνιστούν εισήγηση του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων και διαβεβαίωσε ότι τα δρομολογούμε χωρίς οποιαδήποτε απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι έπρεπε να διαχειριστεί μία εξαιρετικά επιθετική Τουρκία, σημείωσε ότι κρατήσαμε την χώρα ασφαλή, χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες, ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με πολύ σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα και εξεφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι θα συνεχιστούν. Υπογράμμισε ωστόσο ότι τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμίας επαναδιαπραγμάτευσης.

Όσον αφορά τις τουρκικές εκλογές υπογράμμισε ότι θα σεβαστούμε απόλυτα την κρίση του τουρκικού λαού και σημείωσε ότι είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με οποιονδήποτε επιλέξει ο τουρκικός λαός. Εκτίμησε πάντως ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός όπως εκφράστηκε από το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας», είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο dna όλων των τουρκικών κομμάτων, ενώ σημείωσε ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει για την μία και μόνη διαφορά που έχουμε, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, όμως δεν έχει αυταπάτες και πιστεύει ότι η πολιτική της ισχυρής αποτροπής και των ισχυρών συμμαχιών πρέπει να συνεχιστεί.

Ερωτηθείς εάν σκέφτηκε να παραιτηθεί για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί, τόνισε ότι ανέλαβε με θάρρος τις ευθύνες του, καθώς και ότι ανέλαβε πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις για άμεση διαλεύκανση και για διόρθωση των αστοχιών ρυθμιστικού χαρακτήρα που επέτρεψαν να παρακολουθήσεις χωρίς τα αυξημένα φίλτρα που η ιδιότητά τους απαιτούσε Τόνισε ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς, ενώ τόνισε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης». Αναγνώρισε ότι αυτή «είναι μία σκιά για την κυβέρνηση μας, δεν έπρεπε να γίνει», τόνισε όμως ότι το κράτος δικαίου πρέπει να «αξιολογείται συνολικά», να το βλέπουμε συνολικά και όχι από μία »μεμονωμένη περίπτωση».

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόταση σε όλα τα κόμματα πριν την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που εκτίμησε ότι είναι πιθανό να διεξαχθεί, να καταθέσουν τα προγράμματά τους είτε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είτε στην Τράπεζα της Ελλάδας για να τα αξιολογήσουν, κάτι για το οποίο “δεν θα χρειαστούν πάνω από τρεις ημέρες, όπως ανέφερε.
Όπως είπε, τα τελευταία χρόνια είχαμε εξαιρέσεις από τους δημοσιονομικούς κανόνες, ενώ από δω και στο εξής η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει δημοσιονομικά πλεονάσματα και η ακριβής κοστολόγηση προγραμμάτων έχει τεράστια σημασία για την επόμενη ημέρα, για την επενδυτική βαθμίδα. Υποστήριξε μάλιστα ότι μόνο δύο από τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ ,για ΦΠΑ και ΕΦΚ, κοστίζουν 4 δισ. ετησίως και πρέπει ο κ. Τσίπρας να μας πει που θα βρει τα χρήματα για να τα εφαρμόσει διότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν θα αλλάξουν;
Ερωτηθείς για την κριτική που ασκήθηκε στην πρόσφατη εξαγγελία του μόνιμου επιδόματος 150 ευρώ στους νέους 18 ετών ανέφερε ότι είναι τελείως συμπληρωματικό μέτρο σε αυτά που έχουμε εξαγγείλει, ενώ τόνισε πως οι νέοι θα μας κρίνουν για τους καλύτερους μισθούς και όχι για τα 150 ευρώ. Όπως είπε, οι νέοι έχουν κάθε δίκιο να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην κάθε εξουσία, θα αξιολογήσουν και αυτή την κυβέρνηση. Τόνισε ότι ο ίδιος δεν είχε δυσκολία να αναγνωρίσει δημόσια τα λάθη, όπου έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη, υπογράμμισε όμως ότι μία διακυβέρνηση κρίνεται συνολικά και για τα καλά που έχει κάνει και για τα λάθη, ενώ σχολίασε πως ο βαθμός που θα μπει στην κυβέρνηση θα μπει από όλους τους Έλληνες πολίτες και θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα της 21η Μαΐου
Παρότρυνε επίσης τους νέους να αξιολογήσουν τα κόμματα αυστηρά, να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και να γνωρίζουν ότι ψηφίζουν για το δικό τους μέλλον.

«Το πρόγραμμα μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Η κοστολόγηση που έκανε η ΝΔ στην αρχή ήταν 25 δισ., μετά 45, μετά 80, μέχρι τις εκλογές θα το φτάσει 180 δισ. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση για το πρόγραμμα μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε, πέρα από το κόστος κάθε δαπάνης που προϋπολογίζεις -όπως την ανάγκη να αυξήσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν να πάρουν αύξηση 14 χρόνια ή να δώσουμε την 13η σύνταξη που θεσπίσαμε και κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης- υπάρχουν και έσοδα. Τόνισε ότι υπάρχουν έσοδα «από τη φορολόγηση των υπερκερδών, γιατί αυτή την ώρα που το μέσο νοικοκυριό δεν μπορεί να βγάλει την τρίτη εβδομάδα του μήνα και 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κέρδη ρεκόρ κερδοφορίας 20ετίας πάνω από 1 δισ. η καθεμία».

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα στηρίξει τις συμβάσεις της χώρας για τους εξοπλισμούς, αλλά θα διεκδικήσει μέρος του έργου να πάει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Όπως είπε, «μετά από πάρα πολλά χρόνια μνημονιακών δυσκολιών, ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση η οποία προχώρησε στην αναβάθμιση των F16 και ενίσχυσε την άμυνα της χώρας», ενώ υπενθύμισε ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε «τα περισσότερα από τα προγράμματα» που έφερε η ΝΔ, όπως τις φρεγάτες και τα Rafale.

Σε ερώτηση σχετικά με το φράχτη στον Έβρο και τη συνέχεια της πολιτικής συνόρων, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως η «φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητη» και πως όταν κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε φράχτης «και δεν τον γκρεμίσαμε». «Ούτε θα πάμε αντίθετα στις εισηγήσεις των ανθρώπων που γνωρίζουν» ξεκαθάρισε, τονίζοντας, ωστόσο ότι «το προσφυγικό/μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες». «Όπου υπάρχουν, ας υπάρχουν, καλώς υπάρχουν, αλλά θα λυθεί με μια διεκδίκηση διαφορετική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που θα δίνει τη δυνατότητα και η Ευρώπη να παίρνει μέρος του βάρους που αναλογεί στις χώρες πρώτης υποδοχής», κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά την υπόθεση των παρακολουθήσεων ανέφερε χαρακτηριστικά «αισθάνομαι αμήχανα γιατί κάθομαι ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης, τον κ. Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη και ρωτάται ο πρωθυπουργός σήμερα και λέει ότι ”οι εξηγήσεις που έδωσα δεν ήταν επαρκείς”. Ε, ας δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις. Υπήρξε εθνικός λόγος που παρακολουθήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης; Ποιος ήταν αυτός; Πώς θα συνεργαστώ μαζί του αύριο αν πράγματι είναι ”πράκτορας” και ”εθνικά επικίνδυνος”; Και για ποιο λόγο παρακολουθήθηκε ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Προσέθεσε ότι «το Ευρωκοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Ως προς το θέμα των συνεργασιών στις εκλογές σημείωσε ότι «μπορούμε και πρέπει να δούμε τα προγράμματα μας βάσει των οποίων να κάνουμε συγκλίσεις για να δώσουμε μια προοπτική για την επόμενη μέρα». Είπε ότι απευθύνεται στις προοδευτικές δυνάμεις και τους λέει ότι η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση, πρωτίστως το πρώτο με το τρίτο κόμμα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση. Ότι απευθύνεται σε όλες τα προοδευτικά κόμματα και τους λέει ότι υπάρχει προοπτική πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα δώσει ανάσα με αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση των χρεών. «Βλέπω ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά θα τις δούμε πιστεύω περισσότερο μετά τις εκλογές», προσέθεσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε «ό,τι καλύτερο μπορούσε» για τους αδύναμους και τους συνταξιούχους τόνισε ο Αλέξη Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για τις 22 μειώσεις συντάξεων που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθύμισε ότι την περίοδο εκείνη «ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια παρά πολύ σκληρή μάχη με τους δανειστές». «Έκανε ό,τι μπορούσε για να τιμήσει τη λαϊκή εντολή που πήρε. Έφερε μια συμφωνία πετυχαίνοντας το καλύτερο δυνατό. Γιατί παρέλαβε άδεια ταμεία, τη χώρα χρεοκοπημένη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η συμφωνία αυτή τέθηκε και στις εκλογές και ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, «εκεί που τρεις κυβερνήσεις απέτυχαν».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής από φέτος, τονίζοντας πως όταν έχεις «κλειστό αριθμό παιδιών» που θα μπουν στις σχολές με την εν λόγω διαδικασία, τον αν γράψει κάποιος 8 ή 12 εξαρτάται από τον «βαθμό δυσκολίας των θεμάτων». Ως εκ τούτου, σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η άνοδος του γνωστικού επιπέδου, αλλά όπως υπογράμμισε η τεχνητή μείωση των εισακτέων προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες για την τριτοβάθμια και για να ”αβγατίσει” η πελατεία των κολεγίων.

Ναι στη σταθερότητα όχι στην στασιμότητα και την παρακμή που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης στο πλαίσιο της τηλεμαχίας. Έχουμε ένα φορολογικό πρόγραμμα που δίνει προτεραιότητα στην άρση των κοινωνικών ανισοτήτων, δήλωσε ο κ.Ανδρουλάκης, επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του κόμματος για προστασία πρώτης κατοικίας, 120 δόσεις για ρυθμίσεις χρεών και νέο ΕΚΑΣ για 350.000 συνταξιούχους.

Ουδέποτε έχω δεχθεί επίσημη πρόσκληση από τον κ. Μητσοτάκη διευκρίνισε ο κ. Ανδρουλάκης κληθείς να απαντήσει σχετική ερώτηση.

Σε ο,τι αφορά τον τομέα εξωτερική πολιτική ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε με φόντο τα ελληνοτουρκικά : Ενιαία ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική , τα ελληνικά σύνορα να είναι ευρωτουρκικά όχι μόνο ελληνοτουρκικά και σύσταση ευρωστρατού.

Πρώτη φορά η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών θεσμών, υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης με αφορμή το πόρισμα της Pega στη σκιά της υπόθεσης των υποκλοπών. Εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη αλλά όχι το πολιτικό σύστημα δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφήνοντας σαφείς αιχμές προς το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Η εμπιστοσύνη έχει να κάνει όμως και με άλλα κόμματα-πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης- δείχνοντας προς το ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο την καταδίκη του Νίκου Παππά 13-0 από το ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Ναι στο σεβασμό της δικαιοσύνης , ναι στη διάκριση των εξουσιών επεσήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.

Δεν αποτελώ κίνδυνο για τη δημοκρατία , κίνδυνο αποτελούσα για τη ΝΔ κατά την προεκλογική εσωκομματική περίοδο στο ΠΑΣΟΚ δήλωσε ο κ.Ανδρουλάκης σχολιάζοντας την αποστροφή του πρωθυπουργού ότι δεν αποτελεί εθνικό κίνδυνο. Να πάνε στη φυλακή αυτοί που αποτελούσαν τα παρακράτος και παρακολουθούσαν συμπολίτες μας, συμπλήρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρόταση του όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί περιλαμβανομένων των Νοσοκομείων να στελεχωθούν μετά από διεθνείς ανοιχτούς διαγωνισμούς και όχι με κομματικά παιδιά.

Δεν μπαίνουμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης ερωτηθείς για το άρθρο 16, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν δίνει και λευκή επιταγή, προτεραιότητα μας είναι το ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι «η νέα γενιά έχει πολλά εφόδια αλλά λιγοστές ευκαιρίες γι’ αυτό χιλιάδες Ελληνόπουλα τα τελευταία 15 χρόνια έχουν οδηγηθεί στο εξωτερικό».

Για να μείνουν οι νέοι στην Ελλάδα ο κ. Ανδρουλάκης πρόσθεσε ότι χρειάζεται βιώσιμη ανάπτυξη, με ώριμη αγορά εργασίας, με καλές θέσεις εργασίας και καλούς μισθούς.

Παράλληλα είπε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης της καθημερινότητας τους και έφερε ως παράδειγμα την κοινωνική κατοικία, όπως στην Πορτογαλία όπου «τρέχει» πρόγραμμα για 150.000 κοινωνικές κατοικίες. «Κάτι ανάλογο προτείνει και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ερωτηθείς για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ που υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «το 34% των μετοχών της επιχείρησηε ανήκουν στο δημόσιο οπότε το ελληνικό δημόσιο καθορίζει την πολιτική της». Να διασυνδέσουμε την απολιγνιτοποίηση με ένα καλό δίκτυο και την αποθήκευση , για να περιορίσουμε την εξάρτηση απο το εισαγόμενο φυσικό αέριο για την οποία ευθύνονται τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ρεαλιστικό και μοναδικά εφαρμόσιμο από πλευράς εξυπηρέτησης του ελληνικού λαού, χαρακτήρισε το μοντέλο ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ, ο γενικός του γραμματέας Δημήτρης Κουτσούμπας, επικρίνοντας τα υπόλοιπα κόμματα ότι επιμένουν στα «ματωμένα πλεονάσματα»και στα τουλάχιστον 350 προαπαιτούμενα που θα γονατίσουν ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό.

Στην ενότητα Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα σημείωσε ότι «οι εξοπλισμοί που έγιναν από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και την Γερμανία, υπηρετούν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, που προβαίνει σε επιθετικές ενέργειες με αποτέλεσμα και η χώρα μας να γίνεται πιθανός στόχος αντιποίνων.

Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε παραφιλολογία χαρακτήρισε τα περί άρνησης του ΚΚΕ να συμμορφωθεί με το νόμο για την οικονομική χρηματοδότηση των κομμάτων, λέγοντας ότι το κόμμα του δέχεται συνεχείς ελέγχους για τα οικονομικά του από την εφορία και την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ότι το μόνο που αρνείται να κάνει, είναι να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα εκείνων που το ενισχύουν. Επίσης, ερωτηθείς για τις εξαγγελίες των άλλων κομμάτων, κάλεσε τον λαό να κρατάει μικρό καλάθι, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΚΚΕ σε κυβερνήσεις συνεργασίας ή ανοχής.

Παράλληλα, τόνισε ότι καμία κυβέρνηση αντιλαϊκή δεν πρόκειται να έχει την στήριξη του ΚΚΕ, γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια,ούτε κάποιες προσλήψεις σε κάποιο νοσοκομείο, αλλά η συνολική πολιτική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με αυτό που προτείνει το ΚΚΕ».

Ειδικά για την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Κουτσούμπας, έκανε λόγο «για ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις», καθώς -όπως είπε- ο κ.Τσίπρας την ίδια στιγμή που λέει ότι με τον πρώτο νόμο που θα φέρει αν γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, βάζει μεγάλο κόφτη, επιτρέποντας τη δήλωση μόνο 10 τμημάτων στο μηχανογραφικό.

Ο κ. Κουτσούμπας χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο είπε ότι ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη, προβάλλοντας μια προοδευτική διακυβέρνηση «μούφα». Ο κ. Κουτσούμπας αφού κατηγόρησε τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εκείνος που ξεκίνησε το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι ένας πλούσιος τόπος.

Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας παρότρυνε τη νέα γενιά να πάει να ψηφίσει», λέγοντας ότι η αποχή δεν είναι αντισυστημική στάση και ενισχύει τα κόμματα που θέλουν να κάνουν χειρότερη τη ζωή της. Θύμισε δε, ότι το ΚΚΕ είχε καταθέσει τροπολογία στη Βουλή, ώστε οι νέοι και οι νέες που δουλεύουν σεζόν στα νησιά ή αλλού, να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στον τόπο που εργάζονται. Επίσης,χαρακτήρισε αισιόδοξο το μήνυμα που ήρθε σήμερα από τις φοιτητικές εκλογές, όπου – όπως είπε- η «Πανσπουδαστική», η φοιτητική παράταξη της ΚΝΕ, αναδείχθηκε και πάλι πρώτη δύναμη.

«Η εξουσία δεν μπορεί να κόβει τον δρόμο στον οποιονδήποτε θέλει να πάει στις εκλογές και ο κυβερνήτης την ίδια ώρα τον αφήνει να κάνει διαγγέλματα μέσα από τη φυλακή. Μόνον ο ελληνικός λαός αποφασίζει ποιον θέλει εκτός Βουλής ή εντός» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος απαντώντας σε ερώτηση για το κόμμα Κασιδιάρη. Για το αν αποδέχεται τις ψήφους αυτών που θα ψήφιζαν Κασιδιάρη και αν θα κοστίσουν οι πολιτικοί που κατηγορήθηκαν για αποστασία και απομακρύνθηκαν, είπε πως το know how το έχουν κάποιοι και ότι ήθελε να προφυλάξει τους ψηφοφόρους του

Ερωτηθείς για τα παράλληλα νομίσματα, ο Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε ότι «κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει plan b για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια δυσκολία». «Η λύση που λέτε δεν έχει να κάνει με παράλληλο νόμισμα. Πρέπει να υπάρχει εναλλακτική αν συμβεί κάτι σοβαρό στην Ευρωζώνη. Αν τελικά καταρρεύσει. Σας μιλώ σαν επιχειρηματίας. Αν δεν έχω plan b σημαίνει δεν είμαι έτοιμος, να αντιμετωπίσω την καταιγίδα. Ακούω μια πλειοδοσία από όλους αλλά δεν μου λένε που θα βρουν τα λεφτά. Λέμε ένα απλό πράγμα. Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου επίσης αλλαγή του φορολογικού μοντέλου. Δεν μπορείς να έχεις 75% υπηρεσίες στην Ελλάδα. Για το φορολογικό. 15% φλατ φόρος σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Έτσι πιάνεις την φοροδιαφυγή Είναι μερικά πράγματα που πρέπει να τα δουμε από την πλευρά του επιχειρηματία. Η ιστορία με τα κόκκινα δάνεια έχει ονοματεπώνυμο. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ. Άρα λοιπόν Δεν μπορείς σήμερα να λες για διαγραφή κόκκινων δανείων όταν είσαι ο φυσικός αυτουργός» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την θέση του κόμματός του για την εξάρτηση της χώρας από την Δύση, την φιλορωσική πολιτική που εκφράζει και αν είναι κατά της Δύσης απάντησε: «Σε έναν πολυπολικό κόσμο δεν ορίζεις απλά την μοίρα σου, αποφασίζεις με ποιους θα πας. Σήμερα δεν μπορείς να πηγαίνεις στις διεθνείς σχέσεις μονόπατα. Με την Δύση χάσαμε το όνομα Μακεδονία και την Βόρειο Ήπειρο ενώ οι διεθνείς συνθήκες έλεγαν άλλα. Χάσαμε τη μισή Κύπρο, χάνουμε το Αιγαίο και μπορεί να χάσουμε και την Θράκη. Για την Ελληνική Λύση το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιον θα είμαστε».

«Το ΜέΡΑ25 δεν κατέθεσε ποτέ πρόταση για παράλληλο νόμισμα. Ήμουν πάντα κάθετα ενάντιος σε παράλληλο νόμισμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Επανέλαβε, δε, ότι το σχέδιο «Δήμητρα» δεν αφορά νόμισμα, αλλά σύστημα πληρωμών και πρόσθεσε ότι η χώρα μας βαδίζει σε ένα ναρκοπέδιο διεθνούς οικονομίας, χωρίς άμυνες γι’ αυτό που έρχεται.

«Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το μεγάλο κόστος εξόδου. Για αυτό δεν έχουμε πρόθεση, θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ μεγάλο το κόστος εξόδου από το ευρώ».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης περιέγραψε το ελληνικό κράτος, μετά τα Μνημόνια, ως «ελβετικό τυρί». Και επιχειρηματολόγησε επ’ αυτού υποστηρίζοντας ότι τις εφορίες δεν τις ελέγχει το κράτος, ενώ ο υπουργός κ. Πιερρακάκης δεν έχει καν πρόσβαση στο λογισμικό της ΑΑΔΕ. «Ξέρετε σε άλλη χώρα Υπερταμείο που να ελέγχεται από ξένους δανειστές;», διερωτήθηκε επίσης.

Ταυτοχρόνως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι γράφει, όπως ανέφερε, στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δεν είναι αρεστές σε αυτήν. Ενώ για την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές, απόρησε πώς είναι δυνατόν να επικαλείται το απόρρητο.

Ο κ. Βαρουφάκης κατέθεσε την πρότασή του για σύσταση σώματος δίωξης μεγάλου επιχειρηματικού και πολιτικού εγκλήματος, κατά τα πρότυπα του FBI. Ενώ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, του έθεσε το ερώτημα, γιατί δεν συγκρότησε εξεταστική επιτροπή για τα γεγονότα του 2015. «Γιατί δειλιάσατε κ. Μητσοτάκη;», τον ρώτησε κλείνοντας.

Σε ερώτηση για τη θέση του κόμματός του, κατά της υποχρεωτικής στράτευσης, επέμεινε πως η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας είναι απαραίτητη για την αύξηση του ετοιμοπόλεμου των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως, άλλωστε, συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Μεγάλη Βρετανία.

Newsroom Αθήνα 9.84, Απόστολος Χονδρόπουλος, Κατερίνα Παπαβασιλείου, Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα