back to top
26.2 C
Athens
Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2024

26.2 C
Athens
Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2024

Χ. Ακάρ: Εμείς θέλουμε διάλογο με την Ελλάδα αλλά είναι ατυχές να μιλούν για Γενοκτονία των Ποντίων

Διαβάστε επίσης

Απαράδεκτοκαι ατυχές χαρακτήρισε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στο CNN Turk, το να γίνεται λόγος από την Ελλάδα για Γενοκτονία των Ποντίων, και είπε πως η Τουρκία απορρίπτει με κάθε τρόπο τον όρο, χωρίς να χρησιμοποιήσει την λέξη Γενοκτονία.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τόνισε επίσης για τα ελληνοτουρκικά πως περιμένει να υπάρξει «αμοιβαίος διάλογος» με την Ελλάδα μετά την εκλογική περίοδο.

«Όταν είμαστε σε μια τέτοια περίοδο, όταν συμβαίνει μια τέτοια διαδικασία, είναι ατυχές ξαφνικά να βγαίνει κάποιος και να μιλάει έτσι, να χρησιμοποιεί μια τέτοια έκφραση, να αναφέρεται σε ”Πόντο”.

»Αν προσπαθήσεις να εκφραστείς με τέτοιον τρόπο, να επικαλεστείς πράγματα που δεν έχουν ουσιαστική βάση, τότε θα πούμε και άλλα. Θα πούμε για τις σφαγές που διέπραξαν στην Ανατολία το 1919-1922. Υπήρξε και μια σφαγή που λέγεται ”της Τρίπολης”. Θα δείξουμε τη σφαγή όλων των ανθρώπων σε εκείνη την πόλη», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας.

«Αν λοιπόν πάμε σε αυτά τα πράγματα, θα συνεχιστούν χωρίς τέλος. Επομένως, εμείς λέμε να μην υπεισέλθουμε σε αυτά. Αφήστε τους ιστορικούς να διαβάζουν, να γράφουν και να ασχολούνται με αυτά τα πράγματα. Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι ο αμοιβαίος διάλογος. Και οι διάλογοι έχουν διάφορα στάδια. Μεταξύ αυτών, η δράση η δική μας ως υπουργείο είναι τα αμοιβαία μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Αναφερόμενος και πάλι στο Αιγαίο είπε ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο δεν είναι τόσο απλά. Δεν είναι προβλήματα που μπορούν να λυθούν άμεσα, οπότε ας σχηματίσουμε αντιπροσωπείες. Ας συναντηθούν οι αντιπροσωπείες. Αφήστε τους ειδικούς, που γνωρίζουν το θέμα εδώ και καιρό, να συνομιλήσουν και να βρουν μια λύση.

Ας ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες μετά τις εκλογές -είπαμε- και ας συνεχίσουμε τις επαφές μας, ας λύσουμε τα προβλήματά μας πολιτισμένα, μέσα από το διάλογο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» είπε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ακάρ ανέφερε για τα ελληνοτουρκικά πως η Τουρκία είναι «υπέρ του διεθνούς δικαίου, αλλά πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας με διαπραγματεύσεις, ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους.

Εμείς, όμως, λέμε επίσης ότι ”δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να μας παρεξηγήσετε, γιατί αυτό δεν είναι αδυναμία”. Δεν εγκαταλείπουμε ποτέ τα δικαιώματά μας, ποτέ δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας ενώπιον ενός τετελεσμένου γεγονότος. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας ή τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Και αυτό δεν είναι απειλή.

Newsroom

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα