back to top
25.9 C
Athens
Τρίτη, 27 Αυγούστου, 2024

25.9 C
Athens
Τρίτη, 27 Αυγούστου, 2024

Με συμπτώματα στρεπτόκοκκου Α νοσηλεύεται ο εξάδελφος του 7χρονου – Κινητοποίηση του ΕΟΔΥ

Διαβάστε επίσης

Με συμπτώματα που παραπέμπουν σε λοίμωξη από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α νοσηλεύεται ο εξάδελφος του 7χρονου μαθητή που έχασε τη ζωή του στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης από την ίδια λοίμωξη .

Ο 9χρονος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, σε απλή κλίνη, είναι σε καλή κατάσταση με ήπια συμπτώματα και υπό αγωγή, σύμφωνα με το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρο Κετικίδη, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ.

Για τον θάνατο του 7χρονου αγοριού που άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, λόγω παρενεργειών από στρεπτόκοκκο διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα.

Η απώλεια της ζωής του μικρού παιδιού από την Ημαθία είναι ο έκτος θάνατος παιδιού εξαιτίας λοίμωξης από στρεπτόκοκκο που καταγράφηκε από τις αρχές του 2023 στη χώρα μας.

Ο ΕΟΔΥ, με αφορμή τον θάνατο του παιδιού, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως και σήμερα, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, καταγράφηκε αύξηση των περιστατικών διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α. Κατά την ίδια περίοδο αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από τη λοίμωξη σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ιρλανδία.

Υπενθυμίζεται ότι ο 7χρονος είχε διακομιστεί το περασμένο Σάββατο στο Νοσοκομείο της Νάουσας με πυρετό και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Την επομένη παρουσίασε επιδείνωση και μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, αρχικά στο νοσοκομείο Γεννηματάς και έπειτα στο Ιπποκράτειο, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε.

Καθώς στη χώρα μας οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνταν μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων, ο ΕΟΔΥ απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα με οδηγίες σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σχετικά με την αναγκαιότητα να δηλώνονται στον ΕΟΔΥ όλα τα περιστατικά της διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η αύξηση των περιστατικών και των θανάτων μπορεί να σχετίζεται με την αυξημένη κυκλοφορία αναπνευστικών ιών (γρίπη, RSV), καθώς η συλλοίμωξη ιού με στρεπτόκοκκο αυξάνει τον κίνδυνο για διεισδυτική λοίμωξη από το συγκεκριμένο βακτήριο.

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα