back to top
22.5 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

22.5 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Στο νοσοκομείο το ξαδελφάκι του 7χρονου που πέθανε από στρεπτόκοκκο – Εξετάζονται άλλα 25 παιδιά

Διαβάστε επίσης

Σε επιφυλακή είναι οι υγειονομικές αρχές μετά τον θάνατο του 7χρονου από την Ημαθία, που έχασε τη ζωή του από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α. Χθες δόθηκε εντολή να εξεταστούν πάνω από 25 παιδιά, που ανήκουν στις στενές επαφές του παιδιού. Την ίδια ώρα υπάρχει ανησυχία και για τον 9χρονο ξάδελφό του που νοσηλεύεται με στρεπτόκοκκο στο Νοσοκομείο Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη.

Ο 9χρονος νοσηλεύθηκε αρχικά στο γενικό νοσοκομείο της Βέροιας, αλλά οι γιατροί κάλεσαν το ΕΚΑΒ και ο μικρός ασθενής μεταφέρθηκε στο Γεννηματάς. Σύμφωνα με πληροφορίες το παιδί βγήκε θετικό στο strep test, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό, αν πρόκειται για στρεπτόκοκκο της ομάδας Α.

Προς το παρόν είναι σε πολύ καλή κατάσταση και παίρνει ενδοφλέβια αγωγή.

Στο μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ βρίσκονται, τα strep tests πάνω από 25 παιδιών, τα οποία αποτελούν τις στενές επαφές του άτυχου μαθητή, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.
Στην περίπτωση, που βρεθούν θετικά δείγματα, θα εξεταστούν ακόμη περισσότερα παιδιά.

Υπενθυμίζεται ότι για τον θάνατο του 7χρονου διεξάγεται ήδη εισαγγελική έρευνα, προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν ιατρική αμέλεια.

Η έρευνα έχει ανατεθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας – Τριανδρίας και θα κρίνει εάν τελέστηκε το αδίκημα της ιατρικής αμέλειας.

Στην έγγραφη παραγγελία του ο εισαγγελέας ζήτησε να επισυναφθούν τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, αλλά και το σύνολο των φακέλων από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύθηκε το παιδί, μαζί με τις καταθέσεις των γονιών του.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το 7χρονο αγόρι από την Ημαθία είναι το έκτο θύμα της διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου για φέτος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας, που προκαλεί συνήθως, κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης.

Ωστόσο, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο (iGAS), μία σοβαρή λοίμωξη, που μπορεί να αποδειχθεί απειλητική για τη ζωή.

Το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς την ερχόμενη Πέμπτη στη συνάντηση, που θα έχει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, με την υπηρεσιακή Υπουργό Υγείας Αναστασία Κοτανίδου.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα