back to top
31 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024

31 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024

Αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου για το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο

Διαβάστε επίσης

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετέβη σήμερα στην Καλαμάτα, στο σημείο όπου μεταφέρονται οι μετανάστες που διασώζονται από το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Η Πρόεδρος, συνοδευόμενη από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους του Λιμενικού, του ΕΚΑΒ, καθώς και των υπολοίπων αρμόδιων φορέων, για την πορεία των ερευνών διάσωσης, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στη συνέχεια, η κυρία Σακελλαροπούλου συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας και αμέσως μετά επισκέφθηκε το νοσοκομείο της πόλης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την οδύνη της για την ανείπωτη τραγωδία και την αμέριστη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας στους ναυαγούς. Ευχαρίστησε τα στελέχη του Λιμενικού και τα σωστικά συνεργεία, και υπογράμμισε την ευθύνη και την ανάγκη του συντονισμού όλων των κρατών μελών και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εγγύηση της ασφάλειας και της ζωής των μεταναστών και των προσφύγων.

Ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές  και εποπτεύει τον συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων στις επιχειρήσεις διάσωσης, υποδοχής και περίθαλψης των ναυαγών καθώς και περισυλλογής και ταυτοποίησης των θυμάτων.

Εν τω μεταξύ, αναβάλλεται, λόγω της τραγωδίας, η προγραμματισμένη για σήμερα προεκλογική συγκέντρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάτρα.

“Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το σημερινό τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια τόσων αθώων ζωών. Και, ήδη, οι δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας είναι στη διάθεση της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης”, τονίζει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΝΔ.

“Είναι στιγμές αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Τώρα προέχει η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ζωών. Το νέο περιστατικό, ωστόσο, αναδεικνύει με τρόπο δραματικό ότι το Μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα το οποίο απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική, ώστε τα άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους να βρουν, επιτέλους, την αποφασιστική απάντηση που τους αξίζει”, αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

Στην ανάγκη να προτάξουμε την ανθρωπιά και να σταθούμε δίπλα τους επιζήσαντες του ναυαγίου νοτιοδυτικά της Πύλου, αναφέρεται στο μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του αναφέρει: «Όσο περνάνε τα λεπτά, αυξάνονται οι νεκροί στο ναυάγιο νοτιοδυτικά της Πύλου. Πρόκειται για μια ανθρώπινη τραγωδία, η οποία αποτυπώνει με τον πιο θλιβερό τρόπο την απελπισία όσων αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Η στιγμή απαιτεί να προτάξουμε την ανθρωπιά και να σταθούμε δίπλα στους επιζήσαντες του ναυαγίου, εντείνοντας παράλληλα κάθε προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων. Επικοινώνησα με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, προκειμένου να ενημερωθώ για τις συνθήκες της τραγωδίας. Ήδη κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής την Αθηνά Λινού και τον Αλέξη Χαρίτση είναι στην περιοχή.

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, με δήλωσε συγκλονισμένος από τη τραγωδία των μεταναστών ανοιχτά της Πύλου. «Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Πρωθυπουργό, κ. Σαρμά, και με ενημέρωσε για το μέγεθος της τραγωδίας. Είμαστε όλοι βαθιά συγκλονισμένοι. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι. Η σκέψη μας είναι στους διασώστες, που δίνουν μάχη με τον χρόνο. Για άλλη μια φορά αυτοί οι έμποροι ψυχών οδήγησαν εκατοντάδες ανθρώπους σε μια τραγωδία στη Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους, διότι συνεχίζουμε να έχουμε τραγικά αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης

​Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετέβη εκτάκτως στην Καλαμάτα με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο με πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά της Πύλου και αφού ενημερώθηκε από τις αρμόδιες αρχές, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

​​«Δυστυχώς πρόκειται πραγματικά για μία ανείπωτη τραγωδία. Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο έξω από την Πύλο, με τους δεκάδες νεκρούς και τους εκατοντάδες δυστυχώς αγνοούμενους, απ’ ό,τι ενημερωθήκαμε, ήρθε να προστεθεί σήμερα σε όλα αυτά τα ναυάγια, στους νεκρούς συνανθρώπους μας, που θρηνούμε χρόνια τώρα στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και δυστυχώς σε μία τραγωδία που δεν έχει τελειωμό. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, και μάλιστα σε μέρες κατά τις οποίες συζητιέται και επιταχύνονται οι διαδικασίες για την αλλαγή του Συμφώνου της ΕΕ για τους πρόσφυγες και το άσυλο, που θα σημάνει και τον οριστικό ενταφιασμό της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες με ανείπωτες συνέπειες, με ένταση της καταστολής. Και βέβαια με το άνοιγμα της «όρεξης» παραπέρα των εγκληματικών κυκλωμάτων διακινητών, που φέρνουν τους ξενιτεμένους σε αυτούς τους υγρούς τάφους και χάνουν τις ζωές τους τα γυναικόπαιδα.

​Εμείς θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός με την ευαισθησία που έχει, η ελληνική νεολαία, με την αλληλεγγύη που έχει και την έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα πρέπει να νιώθει ως «κανονικότητα» αυτό το συνεχιζόμενο έγκλημα στις θάλασσες του Αιγαίου και της Μεσογείου. Θα πρέπει να δυναμώσει η πάλη όλων μας για να σταματήσουν οι άδικοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, να σταματήσουν οι εισβολές και οι κατοχές κρατών, να σταματήσει όλο αυτό το όργιο των πολιτικών διώξεων, της φτώχειας και της πείνας που οδηγεί τους ανθρώπους να ξενιτεύονται για να βρουν μια καλύτερη μοίρα και να καταλήγουν στον υγρό τάφο της Μεσογείου.

​Το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» είναι επίκαιρο όσο ποτέ και εμείς απαντάμε ξεκάθαρα: Εμείς είμαστε με τις ζωές των ανθρώπων.

Εν τω μεταξύ κατεπείγουσα επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν απέστειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλοντας το νέο τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο.

Η επιστολή των ευρωβουλευτών του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου έχει ως εξής:

«Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Κυρία Πρόεδρε,

Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια δεκάδων ζωών, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για εκατοντάδες αγνοούμενους, αποτελεί μια ανείπωτη τραγωδία με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες που συντελείται στη Μεσόγειο.

Το πλοίο που μετέφερε τους ξεριζωμένους είχε αποπλεύσει από τη Λιβύη, μια χώρα που υποφέρει εδώ και χρόνια από την ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με αποτέλεσμα το αιματοκύλισμα του λαού και το διαμελισμό της χώρας.

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις έχουν αναλάβει μεγάλες ευθύνες προωθώντας την πολιτική άγριας καταστολής μέσω της Frontex, με τους “ορατούς” και “αόρατους” φράχτες, τις επαναπροωθήσεις. Αυτή η πολιτική της ΕΕ ενισχύει τη δράση των κυκλωμάτων, τα επικίνδυνα δρομολόγια, έχοντας μετατρέψει σε “υγρό τάφο” τη Μεσόγειο με 2.400 νεκρούς πρόσφυγες μόλις το 2022 και 1.037 φέτος μέχρι σήμερα. Αυτή την πολιτική εφάρμοσαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια κι ευθύνεται για τις απελάσεις αιτούντων άσυλο, για τον εγκλωβισμό των κατατρεγμένων ανθρώπων σε υπερδομές-φυλακές στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, εξαιτίας της απαράδεκτης Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας του 2016 και των λεγόμενων λιστών των “ασφαλών χωρών”.

Η πρόσφατη επικίνδυνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο ενισχύει την καταστολή της ΕΕ σε βάρος των ξεριζωμένων, καταπατά και ενταφιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης διαιωνίζοντας την τραγική κατάσταση που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες. Ιδιαίτερο βάρος καλούνται να σηκώσουν οι λεγόμενες “χώρες υποδοχής” όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία με τον εγκλωβισμό χιλιάδων σε υπερδομές φυλακές. Με το Σύμφωνο προωθείται επίσης ένα άθλιο παζάρι ανάμεσα στις κυβερνήσεις των “χωρών υποδοχής” που θα απελαύνουν με φαστ τρακ διαδικασίες και σε αυτές των “χωρών προορισμού” που θα πληρώνουν 20.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα προκειμένου να τον εξοβελίσουν σε χώρα εκτός της ΕΕ. Πρόκειται για τη νέα εκδοχή μιας συνεχιζόμενης βαρβαρότητας.

Μέσω αυτής της επιστολής μας η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σας καλεί να τοποθετηθείτε σχετικά με το κατεπείγον αίτημα:

— να σταματήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση η πολιτική καταστολής κι εγκλωβισμού που κοστίζει ανθρώπινες ζωές και οδηγεί σε τέτοιες τραγωδίες σε βάρος των ξεριζωμένων – να πάψει ο μεθοδευμένος ενταφιασμός της Συνθήκης της Γενεύης και του αναφαίρετου δικαιώματος των προσφύγων στο άσυλο προκεειμένου να πάνε στις χώρες τελικού προορισμού τους.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

Ευθύνες στις κυβερνήσεις για την ανοχή που έχουν δείξει καταλογίζει για το ναυάγιο στην Πύλο η Ελληνική Λύση.

«Η τραγωδία με το ναυάγιο στην Πύλο καταδεικνύει τις ευθύνες των κυβερνήσεων με την ανοχή που επιδεικνύουν στους απάνθρωπους δουλέμπορους και στους συνεργούς τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση και καταλήγει:

«Εάν οι προτάσεις της Ελληνικής Λύσης για ισόβια στους δουλέμπορους και κλείσιμο των ΜΚΟ που «θησαυρίζουν» από το εμπόριο ψυχών και τον ανθρώπινο πόνο είχαν εισακουστεί, θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές.

Εξάλλου σε διευκρινίσεις αναφορικά με δημοσιεύματα που έκαναν λόγω για αναβολή του αυριανού ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για τις επερχόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου, λόγω του πολύνεκρου ναυαγίου, προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα, πηγές του ΥΠΕΣ σημειώνουν πως “αναφορικά με δημοσιεύματα που σχετίζονται με τη διεξαγωγή του αυριανού ντιμπέιτ, επισημαίνεται ότι στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν υπήρχε ενημέρωση ότι κάποιο από τα πολιτικά κόμματα κατέθεσε ανάλογο αίτημα για σύγκληση της Διακομματικής Επιτροπής.

Ωστόσο, αργά το βράδυ, έγινε γνωστό ότι η διακομματική – αρμοδιότητα της οποίας είναι κάθε σχετική απόφαση με το ντιμπέιτ – θα συνεδριάσει στις 11 το πρωί της Πέμπτης εκτάκτως, για να συζητήσει το θέμα.

«Καμία λέξη δεν μπορεί να αποτυπώσει τον βαθύτατο πόνο που αισθάνομαι σήμερα ως άνθρωπος και ως κληρικός για τον αδόκητο και τραγικό χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας στο ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Πύλου. Τον ίδιο ακριβώς πόνο αισθάνονται σήμερα και όλοι οι Έλληνες, που δακρύζουν μπροστά στο ανείπωτο δράμα αυτών των ανθρώπων, που αναζήτησαν ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους και μία καλύτερη τύχη, μακριά από την απόλυτη ανέχεια και την δυστυχία, μία τύχη που χάθηκε για πάντα στο βυθό της Μεσογείου», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος για το τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Πύλου.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος τόνισε: «Γιατί οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι αναλώσιμες, δεν αποτελούν ούτε αριθμούς ούτε στατιστικά δεδομένα. Είναι μοναδικές και πολύτιμες, όλες εξίσου σπουδαίες και σημαντικές για τον Δημιουργό. Είναι μανάδες, πατεράδες και παιδιά, αδέλφια, συγγενείς και φίλοι, όπως είμαστε όλοι και όλες μας, αδιακρίτως και ανεξαιρέτως.

Εύχομαι και προσεύχομαι ο Θεός να δώσει, ώστε, με τις ηρωικές προσπάθειες των σωστικών ομάδων που υπερβάλλουν εαυτές, να περιοριστούν οι απώλειες. Εύχομαι και προσεύχομαι ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των αθώων θυμάτων. Εύχομαι και προσεύχομαι όμως η σημερινή τραγωδία να είναι επιτέλους η τελευταία.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ισχυροί του κόσμου τούτου οφείλουν πλέον να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουν αποφασιστικά τη χαριστική βολή στα άθλια κυκλώματα των εγκληματιών διακινητών αδύναμων και απελπισμένων ανθρώπων και, ταυτόχρονα, τις λύσεις αλληλεγγύης και ανθρωπιάς στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό ζήτημα, που τιμούν τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού μας.

Στο λιμάνι της Καλαμάτας ο τέως Αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη.

Τη θλίψη του για το ναυάγιο με τους μετανάστες ανοικτά της Πύλου, εκφράζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με ανάρτηση του στο Twitter. «Αναδεικνύει παράλληλα με τον πιο τραγικό τρόπο το ζήτημα των εγκληματικών κυκλωμάτων διακινητών, που δεν σέβονται ούτε στο ελάχιστο την αξία της ανθρώπινης ζωής. Αναδεικνύει επίσης την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση, όπως και διεθνής συνεργασία, στο Μεταναστευτικό» σημειώνει.

«Το ναυάγιο φέρνει με τον πιο τραγικό τρόπο στο προσκήνιο για ακόμη μία φορά, την ανάγκη εξάρθρωσης των διεθνών κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των μεταναστών» τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Ένα ακόμη φρικτό ναυάγιο στη Μεσόγειο – αυτή τη φορά κοντά στην Ελλάδα – στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Μάλιστα, επαναλαμβάνει πως «κάθε άτομο που αναζητά μια καλύτερη ζωή αξίζει ασφάλεια και αξιοπρέπεια».

Το ναυάγιο στην Πύλο αποτελεί «μια σπαρακτική υπενθύμιση ότι πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην αδίστακτη επιχείρηση των διακινητών», αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Βαθιά λυπημένος για το τραγικό ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών της Πύλου, στη νότια Ελλάδα, με τόσες χαμένες ζωές νέων (ανθρώπων). Μια σπαρακτική υπενθύμιση ότι πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην αδίστακτη επιχείρηση των διακινητών. Οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου», σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ.

Την απόλυτη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα μετά το πολύνεκρο ναυάγιο, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος επικοινώνησε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά.

«Επικοινώνησα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά σχετικά με την τραγωδία ανοικτά της Πύλου. Όλες οι υπηρεσίες και οι επιτόπιες ομάδες των οργανισμών της ΕΕ είναι στην απόλυτη διάθεση των ελληνικών αρχών. Ανείπωτη θλίψη για τα θύματα, απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα» αναφέρει στην ανάρτησή του στο twitter ο κ. Σχοινάς

«Μια αδιανόητη τραγωδία εκτυλίσσεται σήμερα με το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Όπως αναφέρεται, έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής 59 πτώματα, ενώ υπάρχουν φόβοι για εκατοντάδες ακόμα ανθρώπους που μπορεί να αγνοούνται. Πρόκειται για θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Οι άνθρωποι που αναγκάζονται να διαφύγουν από τις πατρίδες τους χρειάζονται περισσότερες ασφαλείς οδούς, αλλιώς δεν τους απομένουν παρά θανατηφόρα αδιέξοδα», αναφέρει σε ανάρτηση της η Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ.

Συλλαλητήριο αύριο στις 8 το απόγευμα, στο Σύνταγμα, θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ, υπό την βαριά σκιά του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.

Με σύνθημα “ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ “, το ΠΑΜΕ καλεί στην συγκέντρωση επισημαίνοντας ότι “το ναυάγιο δεν είναι απλά ένα «δυστύχημα». Είναι ακόμα ένα έγκλημα, μέρος του διαρκούς εγκλήματος που συντελείται στη Μεσόγειο και το Αιγαίο όλα αυτά τα τελευταία χρόνια. Έχει την υπογραφή των ιμπεριαλιστών και των κυβερνήσεων τους, που εξαπολύουν επεμβάσεις, σκορπούν τον πόλεμο και καταληστεύουν τους λαούς και τις χώρες τους. Όλα αυτά οδηγούν στα εκατομμύρια καραβάνια ξεριζωμένων, διαμορφώνοντας το έδαφος για την ασύδοτη δράση των κυκλωμάτων διακινητών και τα ταξίδια του τρόμου”.

Το ΠΑΜΕ ζητά:
– Να σταματήσει άμεσα η εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τον πόλεμο.
– Να καταργηθούν όλες οι συμφωνίες και οι νόμοι της καταστολής και του εγκλωβισμού

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα