back to top
22.1 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

22.1 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Α. Υφαντής: Οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν ασφαλείς και νόμιμες οδούς διέλευσης των μεταναστών

Διαβάστε επίσης

Ασύλληπτο το μέγεθος της τραγωδίας ανοιχτά της Πύλου μετά τη βύθιση σκάφους που μετέφερε εκατοντάδες ανθρώπους,  σημειώνουν οι Γιατροί του Κόσμου -Ελλάδας και Ιταλίας- σε κοινό Δελτίο Τύπου και σημειώνουν πως δέκα χρόνια μετά την επιχείρηση Mare Nostrum στη Μεσόγειο και ενώ το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση συζητείται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η πρόοδος προς μια ενιαία Ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου παραμένει μηδαμινή. Ζητούν ασφαλείς και νόμιμες οδούς διέλευσης των μεταναστών και συντονισμό των αρχών για τη μείωση της μη ασφαλούς μετανάστευσης, για να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Θεοδόση ο Επιχειρησιακός Διευθυντής των Γιατρών του Κόσμου, Αναστάσιος Υφαντής υπογράμμισε ότι: «η ευρύτερη συνθήκη στις χώρες καταγωγής αυτών των ανθρώπων έχει διαμορφώσει ένα σκηνικό όπου θεωρούμε στην Ευρώπη, αλλά και στον Δυτικό κόσμο ευρύτερα, δεδομένο ότι αυτοί οι  άνθρωποι θα  ταξιδεύουν με αυτόν τον τρόπο, ωστόσο στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών αλλά και σε συνεργασία της ΕΕ με την Αφρικανική ‘Ενωση υπάρχουν κάποιες διμερείς συμφωνίες, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να πηγαίνουν σε άλλες χώρες με ασφαλή τρόπο».
Και εξήγησε:
«Εμείς αυτό που προτείνουμε είναι να δοθεί  μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό και βέβαια το σύστημα ασύλου στις περιφερειακές αυτές χώρες, να αναπτυχθεί και να διευρυνθεί ώστε να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν αιτήματα και να ασκούν αυτό το δικαίωμα σε αυτές τις χώρες ώστε να μεταβαίνουν μετά με έναν ασφαλή τρόπο στις χώρες της ΕΕ αλλά και στις ΗΠΑ και στον Καναδά».

Σημείωσε ότι την τελευταία δεκαετία έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 20.000 θάνατοι στη Μεσόγειο επισημαίνοντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθούν τα κυκλώματα των διακινητών  διότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία των αρμόδιων αρχών

«Οι περισσότεροι από τους μετανάστες  έχουν πλήρη άγνοια για τις συνθήκες του ταξιδιού. Νομίζουν ότι πάνε κάπου με έναν ασφαλή τρόπο για να εργαστούν. Μόλις φτάσουν στο σημείο επιβίβασης, εκεί αντιλαμβάνονται των κίνδυνο και τις περισσότερες φορές διστάζουν να μπουν μέσα σε μια βάρκα  ωστόσο εκβιάζονται και αναγκάζονται να επιβιβασθούν. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα» 

Μιλώντας για το ρόλο της ΕΕ υπογράμμισε ότι η προσπάθεια που κάνει, μέχρι στιγμής, είναι να εδραιώσει κάποια συστήματα ασύλου στις χώρες υποδοχής, χρηματοδοτώντας για το λόγο αυτό αυτές τις χώρες, αλλά παράλληλα κάνει και το λεγόμενο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων. «Είναι πολλά τα περιστατικά που η ΕΕ έχει δείξει ένα πολύ  σκληρό  πρόσωπο απέναντι στους μετανάστες».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα