back to top
21.2 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

21.2 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Εφορία: Μόλις 27.000 οι πλούσιοι στην Ελλάδα – 4 στους 10 δηλώνουν ότι ζουν με έως 5.000 ευρώ το χρόνο

Διαβάστε επίσης

“Είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη στη φοροδιαφυγή” δήλωσε πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξή του στο in.gr ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και παρέθεσε τα εξής αποκαλυπτικά στοιχεία.

Στην εφορία 6,4 εκατ. νοικοκυριά δηλώνουν ετησίως 80 δις ευρώ εισοδήματα από κάθε είδους πηγές ,ενώ τα κρυφά και αδήλωτα στην εφορία εισοδήματα φτάνουν τα 60 δις ευρώ, καθώς η κατανάλωση προσεγγίζει κάθε χρόνο τα 140 δις ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται και οι καταθέσεις στις τράπεζες “..Με ένα λόγο σχεδόν ένα στα δύο ευρώ που δεν δηλώνονται στην εφορία είναι “μαύρο” .Το εκτεταμένο ,για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, αυτό φαινόμενο της φοροδιαφυγής επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία των δηλωθέντων πέρυσι στην εφορία ετήσιων εισοδημάτων, καθώς 4 στους 10 Έλληνες φέρεται να διαβιούν στα όρια της φτώχειας αφού δηλώνουν εισόδημα έως 5.000 ευρώ, ενώ οι πλούσιοι στη χώρα μας με εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ είναι μόλις 27.000.

Όσον αφορά ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ διαθέτουν λιγότεροι από 15.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ καταθέσεις στις τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ διατηρούν λιγότεροι από 70.000 πολίτες( αποτελούν το 0,7% του συνόλου των καταθετών).
Από τις περίπου 310.000 μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα, μόλις 10.000 από αυτές δηλώνουν φορολογητέα κέρδη άνω των 150.000 ευρώ. Αντίθετα, 235.000 επιχειρήσεις ,δηλαδή περίπου οι 8 στις 10 ,δηλώνουν ή ζημίες ή κέρδη 10.000 ευρώ, όσα δηλαδή λαμβάνει ως κατώτατο ετήσιο μισθό ένας εργαζόμενος. Ανάλογη η εικόνα απόκρυψης εισοδημάτων από την εφορία εμφανίζουν και οι 615.000 αυτοαπασχολούμενοι (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες ).Ενώ τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα τους είναι 39,07 δις ευρώ, οι μισοί από αυτούς δηλώνουν κέρδη στην εφορία τα οποία μετά βίας φτάνουν τα 3,39 δις ευρώ. Κι αυτοί ακόμη για να αποφύγουν τη φορολόγησή τους εμφανίζουν πλήθος επαγγελματικών δαπανών προκειμένου να εκπίπτουν τα φορολογητέα τους κέρδη.

Οι στρεβλώσεις και οι χρόνιες φορο-αδικίες για μισθωτούς και συνταξιούχους που έφτασαν σήμερα να καταβάλλουν το 82% των ετήσιων φόρων υποχρέωσε το κράτος να στραφεί από την άμεση στην έμμεση φορολογία προκειμένου να εισπράξει φόρους. Στη χώρα μας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα έσοδα από την έμμεση φορολογία(ΦΠΑ,ΕΦΚ) έχουν φτάσει πλέον στα 33,2 δισ. ευρώ (για το 2022) και αντιστοιχούν στο 60% των συνολικών φορολογικών εσόδων από περίπου 53%-54% που ήταν πριν από 10 χρόνια. Δηλαδή δύο στα τρία ευρώ που εισπράττει το κράτος τα εισπράττει από την κατανάλωση και την παροχή υπηρεσιών ,και όχι από την ετήσια φορολογία εισοδήματος καθώς εκατομμύρια Έλληνες έχουν βρει εδώ και δεκαετίες τον τρόπο να φοροδιαφεύγουν εκμεταλλευόμενοι ακόμη και τα “παραθυράκια” του νόμου (μη κόβοντας αποδείξεις, αυξάνοντας τις δαπάνες με πλαστά και εικονικά τιμολόγια κλπ) .Πάντως ο ΟΟΣΑ όσον αφορά την Ελληνική οικονομία στην τελευταία έκθεσή του ζητεί εδώ και τώρα διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε να πληρώνουν αυτά που τους αναλογούν όλοι οι φορολογούμενοι Έλληνες. Τέλος είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στις Ευρωπαϊκές χώρες η αναλογία άμεσης και έμμεσης φορολογίας είναι ένα προς ένα και όχι δύο προς ένα όπως στη χώρα μας .

Θάνος Πασχάλης 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα