back to top
26.2 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

26.2 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Νέα κυβέρνηση: Τα 9+1 στοιχήματα σε μισθούς, συντάξεις, ανεργία και οικογένεια

Διαβάστε επίσης

Η ουσιαστική αύξηση των μισθών και συντάξεων εν μέσω αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, η μείωση της ανεργίας, η ολοκλήρωση της οργανωτικής μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό και η υλοποίηση συνεκτικής πολιτικής για την στέγαση και την ενίσχυση της οικογένειας, αποτελούν τις προκλήσεις της νέας κυβέρνησης στον τομέα της εργασίας και της ασφάλισης.

Αναλυτικότερα:

1) Κύριες και επικουρικές συντάξεις: Η διακηρυγμένη αύξηση των συντάξεων, θα πρέπει να αναπληρώνει σημαντικό μέρος των εισοδηματικών απωλειών που υφίστανται οι συνταξιούχοι, σε συνδυασμό με δύο προβλέψεις: α) πρόσθετη αύξηση για το τρέχον έτος σε συνδυασμό με την εκ νέου χορήγηση επιδόματος προσωπικής διαφοράς.

Σε ότι αφορά την έκδοση των συντάξεων, απαιτείται η διατήρηση των υψηλών ρυθμών καθώς -σύμφωνα με ειδικούς- αναμένεται νέο κύμα συνταξιοδοτήσεων, αλλά και η δiόρθωση των λαθών που εντοπίστηκαν σε συντάξεις οι οποίες εκδόθηκαν μέσω της fast track διαδικασίας. από τις αρμόδιες επιτροπές του ΕΦΚΑ.

2) Ενιαίος κανονισμός ασφάλισης και παροχών: Η καθιέρωση του εκκρεμεί, με. μια σειρά από επιδόματα (πχ κηδείας, ασθενείας, τοκετού, εργατικού ατυχήματος, αναπηρικά, ακόμα και κατασκήνωσης), να διαφέρουν από ασφαλισμένο σε ασφαλισμένο, επιτείνοντας το δαιδαλώδες σκηνικό στον ΕΦΚΑ. Ο κίνδυνος που υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπιστεί , είναι να μην κατρακυλήσουν όλες οι παροχές στα επίπεδα του πρώην ΙΚΑ, που ήταν οι χαμηλότερες από όλα τα Ταμεία τα οποία εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.

3) Η πλήρης ψηφιοποίηση του εργασιακού βίου, ώστε να αποφευχθεί η μελλοντική συσσώρευση αιτήσεων συνταξιοδότησης.

4) Η δημιουργία νέου πλαισίου επαγγελματικής ασφάλισης και ο επαναπροσδιορισμός του καθεστώτος φορολόγησης της.

5) Η καταβολή της προσαύξησης και των αναδρομικών στους συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση, σε περίπου 15.000 δικαιούχους

6) Ο περιορισμός της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και με την χορήγηση των μισθολογικών τριετιών που παραμένουν “παγωμένες” έως ότου το ποσοστό της ανεργίας υποχωρήσει κάτω από το 10%.

7) Το σκέλος των μισθών έχει τεθεί πολύ ψηλά στην ατζέντα της νέας Κυβέρνησης, ήδη από την προεκλογική περίοδο. Δεν είναι μόνο οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, για τις οποίες αποφασίζει η κυβέρνηση, αλλά συνολικά οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να στηριχθούν οι μισθοί. Ιδιαίτερα σημασία έχει το πώς θα λειτουργήσουν εφεξής οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για να επιφέρουν ανάλογο αποτέλεσμα στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας που θα υπογραφούν.

8) Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Η επέκτασή της σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποτελεί αναγκαιότητα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας, τόσο σε ότι αφορά στους εργαζόμενους όσο και ως προς τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Ήδη εφαρμόζεται στις τράπεζες, τα super market, τις ασφαλιστικές και τις εταιρίες security, ενώ σειρά παίρνουν οι ΔΕΚΟ στον τομέα των μεταφορών και ακολουθεί ο τουριστικός κλάδος

9) Διαχωρισμός της προνοιακής, οικογενειακής, δημογραφικής και στεγαστικής πολιτικής από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η δημιουργία νέου υπουργείου αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο.

Δύο μεγάλα ερωτήματα ανακύπτουν σχετικά με τα προνοιακά επιδόματα τα οποία καταβάλλονται σε 1.300.000 δικαιούχους και το επίδομα ανεργίας. το οποίο χορηγείται σε περίπου 240.000.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται εισηγήσεις για την καταβολή της πλειονότητας των προνοιακών επιδομάτων μέσω ειδικής κάρτας αντί για μετρητά και η μεταβολή του ποσού και της χρονικής διάρκειας χορήγησης του επιδόματος ανεργίας, με στόχο την ενίσχυση της κινητικότητας των ανέργων προς την αγορά εργασίας

 

Δημήτρης Κωστάκος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα