back to top
19.1 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

19.1 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

Διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ συμφώνησαν Γεραπετρίτης και Κοέν

Διαβάστε επίσης

Τη διαβεβαίωση ότι οι ήδη στενές σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ θα διευρυνθούν έδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κατά τη σημερινή συνάντησή τους στην Αθήνα.

Στις δηλώσεις του ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι τα πεδία συνεργασίας είναι πολλά και έκανε ειδική αναφορά στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, αλλά και στην διευρυμένη σύνθεσή της, με τη συμμετοχή και των Ηνωμένων Πολιτειών, την γνωστή ως τρία συν ένα.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ενωμένες με κοινά συμφέροντα και κοινές αξίες, ενώ αναφερόμενος στη συνάντηση είπε ότι διαπιστώθηκε η βούληση για συνεργασία και στην τριμερή της Ελλάδας και της Κύπρου με τα Αραβικά Εμιράτα. Πρόσθεσε επίσης ότι ενημέρωσε τον Ελί Κοέν για την ετοιμότητα της Ελλάδας να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα με την Τουρκία, προκειμένου να ανοίξει ένας διάλογος για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε το σταθερό ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη διατήρηση του πολυθρησκευτικού και πολυπολιτισμικού χαρακτήρα των Αγίων Τόπων, εστιάζοντας στην προστασία του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση για κοινά αποδεκτή λύση στο Παλαιστινιακό, ενώ με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στην περιοχή καταδίκασε την τρομοκρατία σε κάθε μορφή της.

Από την πλευρά του, ο Ελί Κοέν χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντηση, τονίζοντας ότι οι ισχυρές σχέσεις των δύο χωρών συμβάλλουν στην σταθερότητα στην περιοχή. Αναφέρθηκε στην πολιτική και στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας- Ισραήλ, αλλά και στις εμπορικές σχέσεις και κυρίως τον Τουρισμό. Είπε επίσης ότι το Ισραήλ στηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενώ έκανε λόγο και για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας στις συμφωνίες που έχει υπογράψει το Ισραήλ με το Μαρόκο, τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν, τις γνωστές ως “συμφωνίες του Αβραάμ”.

Αναφέρθηκε επίσης στα πρόσφατα γεγονότα στην Τζενίν, λέγοντας ότι στόχος του Ισραήλ δεν ήταν οι Παλαιστίνιοι, αλλά τρομοκράτες που ενισχύονται από το Ιράν. Προσκάλεσε τέλος τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στο Ισραήλ και ο Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε ότι θα επισκεφθεί σύντομα τη χώρα.

Ευάγγελος Σαρακινός

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα